Müslümanlıkta Fidye Nedir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Fidye Nedir?

Müslümanlıkta fidye olgusu din kardeşliğinin sağlanması ve zor durumda olan diğer insanları bu sıkıntıdan kurtarmak amacıyla vardır. Bu olgu gerçekleştirilirken asla onur kırıcı veya karşıdaki insanı küçük düşürücü hareketlerde bulunulmamalıdır. Şüphesiz ki bunun cezası Allah katında çok büyüktür. Fidye olgusu İslam dininin diğer insanları da gözetmesini sağlar. Rızkı veren Allah’tır bunu nasıl kullanması gerektiğini bilen kullar dünya ve ahirette daha huzurlu bir yaşam sürer. Hz. Muhammed (sav) “komşusu açken tok yatan bizden değildir” sözüyle diğer insanları maddi ve manevi olarak gözetmek bir Müslümanın görevi olduğunu beliritir.

Fitre ve Fidye Nedir?

Fidye Arapça kökenli bir kelimedir. Bu kelime günümüzde farklı anlamlarda da kullanılmaktadır. Fakat Müslümanlıkta fidye anlamı, kişilerin hac, oruç veya ibadetlerini yerine getirememesi durumunda bir miktar maddi ödeme yapılmasıdır. Fitre ise sadaka anlamında verilen bir miktar maddi ödemedir. Fitre miktarı her sene Diyanet Bakanlığı tarafından ortalama aile başına düşen miktarı belirleyerek aile büyüğünün ev halkının sayısınca verdiği sadakadır. Hz. Muhammed (sav) sadaka ömrü uzatır diye belirtmiştir. Sadaka verilmesinde karşıdaki kişinin bir ihtiyacını karşılamasıyla yaşanan mutluluk kişinin kazandığı en büyük sevaplardandır.

Fidye Kimlere Verilir

Müslümanlıkta fidye verilmesi konusunda önemli bir diğer nokta ise kimlere verilmesi gerektiğidir. Aile büyüğü kendi çocukları dışında anne babasına ve kardeşlerine bakmakla yükümlü olduğu için bu kişilere fidye verilmez. Fidyenin amacı durumu olmayan insanların az da olsa rahatlamasını sağlamaktır. Fidye kimlere verilir; çevrenizde bulunan eşi vefat etmiş kadınlara, akrabalar içerisinde zor durumda olanlar komşular içerisinde durumu olmayan ve ihtiyaç sahibi insanlara verilir.

2022’de Fidye Kaç TL?

Fidye miktarı bir kişi tam gün doyurabilecek bir miktardır. Bu nedenle her sene ekonomik olarak pahalılaşmanın da etkisiyle fidye miktarı değişiklik gösterir. 2022 yılında fidye miktarının asgari tutarı 40 TL dir. Bu miktar normal geliri olan aileler için ödenmesi gereken en az miktardır. Geliri fazla olan bireylerin fazla miktarda vermesi de sadece karşıdaki insana değil kendine de yaptığı bir iyiliktir. Tabiki her türlüsü makbuldür. İslam dininde zorlama yoktur, insanlar güçlerinin yettiği kadar ödeme yapabilirler.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver