Müslümanlıkta Gösteriş | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Gösteriş

Müslümanlıkta gösteriş kesin bir dille yasak olan bir durumdur. Müslüman olan bireylerin mütevazi bir yaşam sürmeleri her zaman ifade edilmiştir. Çünkü böbürlenmek ve gösteriş yapmak şeytani olgulardan oluşur. Müslüman bireylerin yaptıkları işlerde önceliği Allah’ın rızasını kazanmaktır. Allah rızasını almak için yapılan hiçbir işte böbürlenme yapılmaz çünkü bireyler bunun farkında olarak gösterişten uzak dururlar.

Riya Nedir?

Riya gösteriş anlamında olan bir ahlak terimidir. Kişinin yaptıklarını göz önüne sermeye çalışarak diğer insanlardan kendini üstün görmesidir. İslam dini herkesi birbiriyle eşit olarak gören bir dindir, kimsenin kimseden üstünlüğü yoktur. Bu nedenle de Müslümanlıkta gösteriş günah olan bir durumdur.

Gösteriş insanı gayba düşüren ve insani duyguların körelmesini sağlayan bir durumdur. Gösteriş meraklısı olan insanların sonunu hepimiz görmekteyiz. Pek de iç açıcı bir sonları ya da evlerine gittiklerinde huzur içinde olmadıkları tahmin edilebilir. Kin, nefret ve gösteriş bunlar insan kalbini karartan konulardır. Bu özelliklerden birine sahip olmak dünyadaki huzurdan uzak olmaktır.

Dinde Gösteriş Yapanlara Ne Denir?

Hz. Muhammed (sav) gösterişi bir nevi şirk olarak görür çünkü gösteriş içerisinde olan insanlar kendilerini üstün görürler ya da yaptıklarını göz önüne sererek onu kırıcı hareketlerde bulunurlar.

İslam dini bir elin verdiğini öbür elin görmemesini sağlar. Bu söz her anlamda mütevazi bir hayat mütevazi bir kişilik ortaya çıkarır. Müslüman insan öldükten sonra tekrar dirileceğini ve ahiret hayatında dünyada yaptıklarından sorguya çekileceğini bilir. O gün Allah (c.c) gösterişte bulunan kullarını huzurundan kovacaktır. Ayetlerde belirtilen bu durum Müslümanlıkta gösteriş içerisinde olunmaması konusunda apaçık uyarır.

Riya ile İlgili Ayet ve Hadisler

Riya yani gösteriş Allah katında kabul edilmeyen bir davranıştır. Allah insanları yaratırken kimseyi kimseden üstün olarak yaratmamışken, insanların kendi içerisinde bunu uygulamasını da kul hakkı olarak, kabul etmez şüphesiz Allah kullarını kendilerinden önce gözetendir. Riya ile ilgili ayetlerden bahsedecek olursak:

  • Bakara süresi 264. Ayette insanların sadakalarını başa kalmak ve insanlara eziyet göstererek boşa çıkarmayın demiştir. Bu ayette anlatılmak istenen kişi iyilik yaparken bir yandan da gösteriş içerisindeyse o boşa çıkmıştır ve hiçbir sevabı yoktur.
  • Bakara süresi 266. Ayette ise Allah-u Teala, riya içerisinde olan insanların yaptıkları iyiliklerinin bir anlam ifade etmediğini açıklamıştır.

Bu ayetlerle birlikte gösteriş hakkında bilgi veren birçok ayet bulunur. Müslüman bir bireyin uzak durması gereken bu davranışı Allah (c.c) apaçık şekilde belirtmiştir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver