İslamiyet Orta Doğu’da ortaya çıkmış ilkel görünse de son derece medeni bir din olmasıyla bilinen Dünya’nın üç büyük dininden sonuncusudur. Allah yaratılışta önce evreni son gün insanı ve geri kalan tüm canlıları yaratmıştır. İnsanı bir kadın ve erkek olarak, kendi suretinden yarattığı ve insanın topraktan geldiğine inanılır. İslam bilginleri ve Kur’an-ı Kerim tasvircilerinin yaratılış ile alakalı yorumları kimi zaman kafa karıştırıcı ya da yanıltıcı olabilmektedir. Müslümanlıkta evrim teorisinin kabul görüp görmediği senelerdir süregelen tartışmalar arasında yer almaktadır. Din alimleri ise bu konuda fikirlere sahiptir ancak fikirlerinin çakıştığı noktalar bulunmaktadır.
Kur’an’da Evrim
Müslümanlık inancında Allah her şeyi amacı ile var etmiştir. Atomların ve elementlerin sıralanışına ve canlılar üzerindeki etkisine nail olan Allah-u Teala sırrı çözme işini insana bırakarak, hikmetini paylaşmamıştır.
Allah evreni ve insanı kendi yarattığını söyler ancak nasıl ve neyden yarattığını belirtmez, kullarından sonsuz güven bekler. Bu durum evrim teorisini İslam inancına yaklaştırmaktadır.
Müslümanlıkta evrim teorisi reddedilmez ancak hakkında sadece teoriler olduğundan İslam bilimcilerde yalnızca fikir yürüterek çözüm bulmaya çalışmaktadır. Yalnız doğru bilinen evrenin oluşum süresi ve dünyanın oluşum süresi göz önünde bulundurulduğunda insanında oluşumunun evrim ile olması muhtemel görülmesidir.
Bu sebeple Kur’an-ı Kerim evrimi reddetmez yani bu durum İslamiyet’le çelişmez ancak tam anlamıyla kabulde etmez.
Evrim Teorisiyle Alakalı Ayetler
Evrimle alakalı İslamiyet’e dayanan bir bilgi veya Kur’an-ı Kerim’de bu olayla alakalı buyurulmuş bir adet bulunmamasıyla birlikte bazı İslam bilimcileri bu konuya açıklık getirmek amacıyla vaaz düzenlemiş, hadisler yayınlamıştır. Bunlardan en bilineni, İbrahim Hakkı Hz. Marifetnamesi’dir.
“Allah emretti ve evren ile yıldızlar hareket haline geçti. Dört unsur birbirlerine girdi ve bir oldu. Bu karışım birleşmeden hemen önce madenler oluştu ve bu madenler toprağı besledi bitkileri var etti. Maden ve bitkiler bir oldu ve hayvanlar türedi. En sonunda hayvan soyu gelişti, dönüştü ve insana hasıl oldu.”
İbrahim Hakkı gibi daha birçok İslamiyet alimi, yapmış olduğu araştırmalar ile Müslümanlıkta evrim teorisinin yok sayılmaması gerektiğini kabul etmiştir.
İslam’da Evrim
Evrim kademeli olarak gelişmek, değişmek, dönüşmek anlamında kullanılan bir sözcüktür. Evrenin ve insanın yaratılışı dini kitaplarda anlatıldığı gibi evrim teorisi ile açıklanmaya da çalışılır. Evrim teorisinin dört ana prensibi bulunmaktadır. Bunlar;
- Tedriciler adı verilen uzun zaman aralığında yavaşça ilerleyen evrim teorisi,
- Bir tür esas alınarak başka türlerin oluştuğunu savunan evrim teorisi,
- Tek bir hücrenin değişime uğraması ve zaman içinde dönüşmesiyle ırkların oluştuğunu savunan evrim teorisi,
- Tesadüf ve rastlantısal olarak birbirini bulan parçaların birleşmesine dayanan evrim teorisidir.
İslam bilginleri evrim kelimesinin yerine İslam’a uygun olduğunu düşünerek; tahavvül, istihale, tekâmül gibi kelimeler tercih etmeyi denese de hiçbiri evrim ile eş değer bir anlama sahip olmadığından mümkün olmamıştır. Kur’an-ı Kerim’de Allah tarafından yaratılışın işleyişi net bir şekilde açıklanmadığından Müslümanlıkta evrim düşüncesi yok sayılmamaktadır.
Yorum Yapılmamış