İçindekiler
X86 nedir: Her türlü bilgisayara uyumlu geliştirilen, bilgisayarların işlemci emirlerini anlaması için tasarlanan komut dilidir. Bu işletim sistemi x32 bit olarak da bilinir.
x86, bilgisayar programı seçimlerinde cihazınıza uygun olanı belirlemede önemlidir. 32 bit ya da 64 bit olan bilgisayarlara hangi program dosyasının yüklenmesi gerektiğini anlamayı sağlar. X86 aslında 32 bit işletim sistemi olan bilgisayarları destekler. Windows işlemci mimarilerinden biri olan X86, Intel tarafından tasarlanan ilk mikroişlemci 8086′ nın yazılım kurallarını anlatmaktadır.
X86 Hangi Alanlarda Kullanılır?
X86 nedir: İntel 8086 mimarisi üzerine kurulan x86 bir mikroişlemci yazılımıdır. Bu değer, bilgisayara kullanıcılarının program yüklerken 32 bit’ a uyumlu olanları indirmeleri gerektiğini anlatır.
X86 komut seti mimarisi, grafik paketlerinden ağ sürücülerine kadar çok farklı alanlarda kullanılır. MySQL, Oracle benzeri veri tabanı sistemleri bu mimariye uyumlu olarak kurulabilir. Linux, Windows ve çeşitli işletim sistemleri x86 uygun tasarlanır. Bu mimari 32 bitlik bilgisayarlara uygun yazılımları kapsar.
X86 aynı zamanda bilgisayarın kapasitesini anlatmaktadır. Bu komut mimarisi 32 bit olduğu için daha uygun maliyetlidir. Bu yüzden kullanıcılar x86 mimarisine sahip bilgisayar tercih eder. Ayrıca mimari x64 bit işletim sistemlerine de uyumlu çalışmaktadır. Bazı eski bilgisayarlarda x86 tam verimlilik sağlayabilir.
X86 Özellikleri Nelerdir?
Bazı bilgisayarlar sadece 32 bitlik programları kaldırır. Yani bir tek x86 uyumlu programlar yüklenebilir. Bu yüzden x86 kullanımı yaygındır. Bu mimari komutunun özellikleri;
- X86, işlemciye verilen komutların bilgisayar tarafından anlaşılmasını belirleyen işlemci dilidir.
- Masaüstü, notebook, dizüstü, sunucular gibi çok sayıda cihazda kullanılır.
- Bu mimari, Intel’ in geriye dönük mimari uyum projelerindendir.
Yani X86 uygulamalar, bu mimariye uygun geliştirilen bütün işlemcilerde problemsiz çalışabilir. X86 nedir: Intel 8086 serisine uyumlu işlemci dili olarak tanımlanabilir. Daha ucuz olması ve eski Windows sürümlerinde minimum sorunla çalışması mimariyi çekici kılar.
X86 mimarisi, Complex İnstruction Set Computer isimli karmaşık bir yapıya dahildir. Dolayısıyla karmaşık olan komut sisteminde kod çevrimi çok uzun sürer.
X86 ve x64 Arasındaki Fark Nedir?
X86 nedir: X86, x64 komut mimarisinden farklı olarak 32 tane 0 ya da 1 içermektedir. Ayrıca x86′ da maksimum 4 GB RAM kullanmaktadır. Bu iki komut dili arasındaki en büyük fark X86′ nın çoğu donanıma uyumlu olmasıdır.
Yani 64 bitlik bir bilgisayarda bile x86 sorunsuz çalışabilir. Ancak x64, cihaz ve donanımlarda uyum problemi yaşar. Dolayısıyla bilgisayar alırken işlem mimarisi hakkında bilgi almak gerekir. Böylece uygulama ve yazılımları kullanırken sorun yaşamazsınız.
Performans bakımında X86 daha geride kalmaktadır. Ayrıca hesaplamalarda bu işlem mimarisinin x64 bitlik bilgisayarlardan daha düşüktür. Buna rağmen daha hesaplı olmaları sebebiyle x86 yani 32 bitlik bilgisayarlar talep görür. Donanım kapasitesi düşük bazı bilgisayarlarda hala x86 kullanılır.
32 bit ya da x86 bilgisayarlar, daha düşük bellek ve disk alanı tüketirler. Bu nedenle uygulama geliştiricileri, performansa bağlı kaynak tüketimini minimumda tutmak için 32 bit kullanır.
Yorum Yapılmamış