Uhud Savaşı Hz Muhammed ‘in Mekke’den Medine’ye yapılan hicretin üçüncü senesinde Uhud Dağında müşriklerle girdiği savaştır. Savaşın çıkış sebebi, Bedir Savaşında yakınlarını kaybeden bir kadının Hz. Muhammed’den öç almak istemesidir.
Müslümanlık inancının merkezinde bulunan Hz. Muhammed; İslamiyet’i yaymakla Allah tarafından görevlendirilmiş hak dinlerin son peygamberi olarak kabul görmektedir. Uhud Savaşı Hz Muhammed ile Bedir Savaşında yakınını kaybetmiş bir kadının kavmi arasında geçmektedir. Kadının yemin etmesi ile gizlice Hz. Muhammed’in ashabına saldırma planları yapan bu kavim, çok sayıda zırhlı asker ile farklı kabilelerden insanları yanlarına toplayarak haince bir saldırı düzenlemektedir.
Uhud Savaşı Neden Çıktı?
Hz. Peygamberin Bedir Savaşı sırasında savaştığı kavimde ölen bir yakınının öcünü almayı amaçlayan Kureyşli Utbe kızı Hind, Hz. Muhammed’e kin besleyerek, onun arkadaşlarından ve kendisinden acısını çıkartacağına yemin etmesi üzerine Uhud Savaşı hazırlıkları başlamıştır. Hz. Muhammed ile savaşmadıkça kendine her türlü özel isteği yasaklayan bir yemin içen kadın, Ebu Süfyan ile aynı yolda yürümeye and içer ve ordu kurmaya başlarlar.
Müslümanların kendi toplum büyüklerini öldürdüğünü savunan bu müşrikler, savaşın gidişatını büyütmek için çevre topraklara haber yaydılar. Bu sayede Mekke dışından kabilelerin ve kavimlerin toplanması ile 3000 kişiden fazla asker toplama başarısını gösterdiler.
Toplamda 3000 kişilik bir ordunun içerisinde büyük kısmı zırhlı olmak üzere yüzlerce süvari ve sadece 3000 tane deve bulunmaktaydı. Hz. Peygamberin amcası Abbas tarafından bilgilendirilmesi üzerine, Hz. Muhammed bu bilgiyi gözlemleyip teyit etti ve doğruladı. Kavimlerden büyük bir ordu toparlanmış ashabına doğru ilerliyordu. Ashabı ile ancak 700 kişilik bir ordu toparlayarak Uhud Savaşı Hz. Muhammed için artık başlamış olarak kabul edilmekteydi.
Uhud Savaşında Kim Galip Gelmiştir?
Hz. Muhammed’e iman etmeyi reddeden Kureyş kavimi ve liderliğini yapan Ebu Süfyan ile karısı arasında geçen savaş oldukça adaletsiz başlamıştı. Uhud Savaşı Hz. Muhammed ‘in 700 kişilik askeri gücüne karşı gelen 3000 develi 400 atlı 200 oklu orduya karşı gerçekleşmiştir. Hicretin üçüncü senesi Mart ayında tek vuruşlar ile başlayan savaşta ilk olarak Hz. Ali ve Hamza düşmanlarını öldürmüş, sonrasında savaş alevlenmeye başlamıştır.
İlk etapta kazanan Müslüman askerleri, düşmanı bozguna uğratmayı başarmıştı ancak savaş bitmemişti. Buna istinaden dönülemez bir noktaya gelene kadar devam etmesi gereken savaş gaflete uğrayan Müslüman askerlerinin yağmacılığa başlaması ile karşılarından gelen 200 kişilik süvari birliğini gözlerinden kaçırdı ve düşman kontrolü ele alarak peygamberin askerlerini arkadan vurmaya başladı.
Üçüncü safhada savaş şartları eşitlenmiş olsa da peygamber efendimiz başta Hz. Hamza olmak üzere 70 askerini şehit olarak kaybetmiştir. Hz. Muhammed savaştan kaçmamış ve 70 kişilik bir süvari birlik ile günlerce düşmanı takip edip onları korkutmayı başararak savaşta galip gelmiştir.
Yorum Yapılmamış