İçindekiler
Taşikardi nasıl geçer; derin nefes alma, soğuk su içme, rahatlatmak teknikleri, valsalva manevrası gibi yöntemler karşılaşmış olduğunuz problemin geçirilmesine yardımcı olabilir.
Taşikardi normalden daha hızlı kalp atış hızını tanımlayan tıbbi terimdir. Bu durum birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Öncelikle taşikardiye yol açan temel nedenin belirlenmesi önemlidir. Bununla birlikte birçok kişi hafif atakları hafifletebilir ya da geçirebilir.
Taşikardi Nedir?
Bu durum atış hızının normalden daha hızlı olduğu tıbbi durumu tanımlayan terimdir. Kalbin atış hızı genellikle dakikada 60 ile 100 vuruş arasında olmalıdır. Ancak taşikardi durumunda kalp dakikada 100 vuruşun üzerinde atar.
Sağlık durumunun belirtileri arasında farklı durumlar yer alıyor. Hızlı, düzensiz ya da düzensiz atış tipik bir belirtidir. Ayrıca göğüs ağrısı, rahatsızlık, baş dönmesi, bayılma, nefes darlığı terleme, huzursuzluk, anksiyete hissi oluşabilir.
Hastalık durumunda altta yatan nedeni belirlemek ve tedavi etmek önemlidir. Tedavi temel nedenin türüne ve şiddetine bağlı olarak değişebilir. Taşikardi nasıl geçer; ilaçlar, kardiyoversiyon, ablasyon ya da kalp cerrahisi gibi farklı prosedürleri içerebilir.
Kalbin hızlı atışı ciddi durum olabilir. Tedavi edilmezse kalp yetmezliği, inme veya diğer komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle belirtiler yaşanıyorsa ya da şüpheleniliyorsa derhal sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir.
Taşikardi Neden Oluşur?
Oluşan sağlık problemi birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilir. İşte taşikardinin yaygın nedenlerinden bazıları;
- Fizyolojik Nedenler: Fiziksel aktivite sırasında vücut daha fazla oksijen ve besin maddelerine ihtiyaç duyar. Stres vücuttaki adrenalin seviyelerini artırarak kalp hızını artırabilir. Yüksek ateş vücut ısısını artırarak kap atış hızını hızlandırabilir. Tüm bu durumlar ritme etki edecektir.
- İlaçlar ve Kimyasallar: Kafein içeren içecekler atış hızını artırabilir. Sigara içmek nikotin nedeniyle hızını yükseltebilir. Bazı ilaçlar özellikle uyarıcılar, bronkodilatörler taşikardiye yol açabilir. Vücudun dengeli şekilde çalışabilmesi için elektrolitlerin doğru seviyelerde bulunması gerekir. Elektrolit dengesizlikleri ritmini etkileyebilir.
- Altta Yatan Sağlık Sorunları: Kalp ritmi bozuklukları atriyal fibrilasyon gibi kalp hastalıkları taşikardiye yol açabilir. Yüksek tansiyon kalbin hızını artırabilir. Kan hacmi azaldığında kalp daha fazla çalışarak dolaşımı sürdürmeye çalışabilir. Tiroid bezinin fazla aktif olması durumu artırabilir.
- Diğer Nedenler: Vücuttaki sıvı eksikliği kalp atış hızını artırabilir. Kalbin elektriksel sistemindeki sorunlar taşikardiye neden olabilir.
Taşikardi nasıl geçer; hastalığın çözülebilmesi için öncelikle nedenin tespit edilmesi gerekir. Daha sonra nedene bağlı olarak tedavi sürecine başlanacaktır.
Taşikardiye Ne İyi Gelir?
Hastalık kalbin ritminin hızının normalden daha hızlı olduğu bir tıbbi durumdur ve altta yatan nedenlere bağlı olarak değişebilir. Tedavisi taşikardiye neden olan temel etmenlere ve kişinin sağlık durumuna bağlı olarak farklılık gösterir.
Taşikardiye yol açan altta yatan sağlık sorunları tedavi edilmelidir. Örneğin, hipertansiyon, tiroid sorunları, anemi, kalp hastalığı gibi nedenler öncelikle ele alınmalıdır.
Kontrol altına alınamıyorsa veya sık sık tekrarlıyorsa, doktorlar beta blokerler, antiaritmik ilaçlar, diğer ilaçları reçete edebilirler. Bu ilaçlar atışın hızını düzenlemeye yardımcı olabilir.
Bazı türleri elektrofizyolojik ablasyon adı verilen minimal invaziv işlemle tedavi edilebilir. İşlem kalpte anormal ritim kaynaklarını ortadan kaldırarak normal ritmi yeniden sağlamayı amaçlar.
Düzensiz kalp ritmi düzeltilmek için elektrik şoku kullanarak kardiyoversiyon yapılabilir. Atriyal fibrilasyon gibi belirli türlerinde kullanılır. Bunların yanında kişilerin de kendisinin dikkat edeceği hususlar bulunur.
Taşikardi nasıl geçer; sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıkları riski azaltmaya yardımcı olabilir. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, düşük kafein ve nikotin alımı ve stresten kaçınma gibi unsurları içerebilir.
Vagal manevralar atakları kesmeye yardımcı olabilir. Örneğin Valsalva manevrası veya soğuk su içmeye benzer teknikler kullanılabilir. Ancak bu manevraların uygulanması konusunda bir doktordan öneri almak önemlidir.
Taşikardi Anında Ne Yapılmalıdır?
Taşikardinin oluştuğu anda ne yapılması gerektiği taşikardiye yol açan altta yatan nedenler ve kişinin sağlık geçmişi gibi birçok faktöre bağlıdır. Ancak belirtileri yaşandığında ya da bir atağı başladığında bazı adımlar önerilir.
Soğuk su içmek veya yüzme vücuttaki vagus sinirini uyarabilir. Böylece kalp atış hızını yavaşlatabilir. Ancak bu yöntem her zaman etkili olmayabilir. Özellikle ciddi durumlarında tek başına yeterli olmayabilir.
Valsalva manevrası tıbbi prosedürdür ve kalbin hızını düşürmeye yardımcı olabilir. Bu manevra için derin nefes alın. Ağız ve burnunuzu kapatın. Nefesinizi tutarak ve karın kaslarınızı kullanarak tıkalı olan soluğunuzu kuvvetlice dışarı verin. Bu işlem vagus sinirini uyararak kalbi normal seviyede yavaşlatabilir.
Bazı kişilerde gözleri kapalı sıkıca öksürmek karın kaslarını kasarak gerilmek ya da donuk su içmek gibi vagal manevralar atağı durdurabilir. Ancak bunlar tıbbi profesyonel gözetiminde yapılmalıdır.
Taşikardi nasıl geçer; tüm bu yöntemlere rağmen atak devam ediyor ise profesyonel kişilerden yardım alınmalıdır. En kısa sürede yardım alınması ileride oluşabilecek sorunları önleyecektir.
Taşikardi Nasıl Önlenir?
Sağlık durumunu önlemek için bazı önlemleri alabilirsiniz. Dengeli ve sağlıklı bir diyet sürdürün. Yüksek tuz ve doymuş yağ içeren yiyeceklerden kaçının. Fiziksel aktiviteyi yaşamınıza dahil edin. Düzenli egzersiz kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir.
Kafein ve nikotin alımını sınırlayın veya bunlardan uzak durun. Stres de kalbin atışının hızını artırabilir. Stresle başa çıkmak için rahatlama teknikleri meditasyon, yoga gibi yöntemleri deneyin.
Potasyum sodyum ve kalsiyum gibi elektrolitlerin dengesini korumak için dengeli bir diyet tüketmeye özen gösterin. Sağlık durumunuzu takip etmek için düzenli doktor kontrollerine gitmeyi unutmayın. Diyabet, hipertansiyon, tiroid sorunlarına benzer kronik sağlık sorunlarınız varsa doktor önerilerine uyarak tedavi planınızı takip edin.
Eğer doktor tarafından reçete edilen ilaçları kullanıyorsanız ilaçları doktorun talimatlarına uygun şekilde kullanın. Herhangi değişiklik yapmadan önce doktorunuzla iletişime geçin.
Taşikardi nasıl geçer; alkol tüketimi ritm üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Alkol alımını sınırlayın ya da mümkünse bırakın. Ayrıca yeterli ve düzenli uyku kalp sağlığınızı olumlu yönde etkileyebilir.
Taşikardi Türleri Nelerdir?
Kalp problemi farklı şekillerde ortaya çıkabiliyor. Supraventriküler problem kalbin üst odalarını etkileyen bir türüdür. Bu tür ataklar aniden başlayabilir ve genellikle düzensiz hızlı atışlarına neden olur.
Ventriküler sorun ise kalbin alt odalarını etkileyen türüdür. Ventriküler ciddi durum olarak kabul edilir. Ölümcül olabilir. Kalp yetmezliği, hastalığı gibi ciddi sağlık sorunlarına işaret edebilir.
Atriyal fibrilasyon atriyumlarınızın düzensiz ve hızlı bir şekilde titrediği türüdür. Emboli yani kan pıhtıları oluşturabilen, inme riskini artırabilen durumla ilişkilidir. Tedavi edilmesi son derece önemlidir.
Paroksismal supraventriküler sorun atriyumların anormal bir şekilde hızlı aynı zamanda düzensiz kasılmasına neden olan taşikardi türüdür. Ataklar aniden başlar. Genellikle aniden durur.
Ventriküler fibrilasyon ise ventriküllerin hızlı ve düzensiz şekilde kasılması sonucu kan pompalamasının neredeyse durduğu ölümcül türüdür. Multifokal atriyal sorun atriyumların birden fazla kaynaktan kaynaklanan anormal elektriksel aktivitesi nedeniyle hızlı atışlarını içeren türdür.
Taşikardi nasıl geçer; tedavi edilmeleri için öncelikle hangi türde hastalığın olduğu tespit edilir. Tedaviler için ilaç sıklıkla tercih edilir. Ancak bazı durumlarda cerrahi müdahale dahi yapılması gerekebilir. Tamamen giderilmesi beklenmemelidir. Kişilerin semptomlarının azaltılması amaçlanır.
Yorum Yapılmamış