İçindekiler
Şekerin zararları nelerdir, hiç faydası yok mudur? Sakkaroz diğer adıyla da bilinen şeker, bir karbonhidrattır. Çözünebilir özelliği ve mutluluk verici tadıyla hemen her lezzete eklenir ya da doğal olarak bulunur.
Şeker; meyve, sebze ve bitkilerin çoğunda natürel olarak bulunur. Ancak doğrudan tüketimler için üretimi, şeker pancarı ya da kamışından yapılır. Peki hangisi zararlıdır, ne gibi etkileri vardır?
Şekerin Bedene Zararları Neler?
Şekerin zararları nelerdir, bedene ne yönde zarar verir? Dünyada en yaygın şeker üretimi, kamıştan yapılmaktadır. Ancak Türkiye’de yoğun olarak şeker pancarı üretimi yapılır. Kamıştan ve pancardan üretilen şeker, vücutta elbette farklı etkiler gösterir. Biri doğrudan sebze bir diğeri bambuvari bir dal çeşididir. Bu açıdan bakıldığında şeker pancarı destekli üretilen şekerin beden için çok zararlı olmadığı anlaşılabilir. Ancak bu konuda henüz kapsamlı bir araştırma bulunmamaktadır.
Öncelikle belirtmemiz gereken; insan vücudu için tuz da şeker de belirli oranlarda gereklidir. Şeker tam olarak alınmadığında, vücuttaki tuz oranı doğrudan artar. Bu, susuzluk, nem kaybı ve beyne iletilen komutların etkin olmamasına neden olabilir. Sonuç; belirli oranlarda psikolojik etkiler olabilir. Dolayısıyla mümkün olduğunda doğal meyve ve sebzelerden şeker alınmalı ve şeker tamamen sofradan çıkarılmamalıdır. Tam ve dengeli bir beden için şekerin de katkıları yadsınamaz.
Şeker kamışı Hindistan’da ve Arap topraklarında yetişir. Örneğin çöl iklimi ve aşırı sıcaklar nedeniyle Arabistan’da yoğun şeker tüketimi olduğunu biliyor muydunuz? Üstelik şeker hastalıkları ya da şekere bağlı hastalıkların oranı çok düşüktür.
Şeker, vücudun aşırı su kaybetmesini önlediği ve susuzluğun dayanılmaz boyutlarda olmasını engellediği düşünülüyor. Ancak Avrupa, Amerika ve ülkemizdeki yaygın inanç, şekerin zararlı olduğu yönündedir.
Şekerden ziyade şekerli yapılan hamur işlerinden ballı- kaymaklı tatlılardan dolayı olumsuz etkiler görülüyor olabilir mi?
Uzmanların pek çoğu şekerin vücutta olumsuz etkilere neden olduğunu ve tamamen öğünlerden çıkarılması gerektiğini belirtiyor. Peki neden?
Organların fonksiyonel çalışmasına engel olduğu ve/ veya mineral- vitamin alımlarının olumsuz etkilendiğini belirtiyorlar. Oysa şeker pancarı kan üretimi ve kanın temizlenmesine katkı sağlar.
Yine uzmanlara göre bağışıklık sisteminin olumsuz etkilenmesine neden olduğu belirtilir. Şekerin insan vücudunda yağlanmaya ve özellikle bel- basen civarında kiloya neden olduğu belirtilir. Oysa, şeker içindeki yağ oranı 0 (sıfır) olarak bilinir.
Şekerin Vücuttaki Tahribatları Nelerdir?
Şeker hastalığı, beden fonksiyonları ile alakalı bir durum olup, şeker tüketimiyle doğrudan alakalı değildir. Vücudun dış etkenlere bağlı olmadan aldığı besinlerin pek çoğunu şekere çevirmesi olarak düşünülebilir. Beden analitiği ve mantığını düşünürsek; vücuda yeterli miktarda şeker alınmadığı için vücut bu görevi üstlenip dengesiz bir biçimde daha yoğun şeker üretiyor olabilir mi? Bu konuda hala bilimsel araştırmaların yapıldığı belirtilmektedir.
Şekerin zararları nelerdir konusunu ele aldığımızda, yüksek şeker belirtilerinden bahsedebiliriz. Yoğun şekilde susuzluk oluşur ve damak- boğaz kuruluğu ile hissedilebilir. Şekerin yoğun alımı, görme sorunlarına neden olabilir ve göz sağlığını etkileyebilir.
Bu olumsuz etkilerin oluşmaması için şeker pancarı + havuç ile yapılmış yoğun limonlu salata tüketimi, destekleyici olabilir.
Şekerin göz hastalıkları, böbrek, kalp hastalıklarına neden olduğu belirtilir. Diyabeti doğrudan etkilediği belirtilmektedir. Damar sağlığı ve bedende dolaşıma etkileri olan şeker, cilt görünümünü de etkiler. Çizgi ve kırışıklıklar yanı sıra tende sarkmalar ve deformasyonlara neden olur.
Dopamin üretimini artırdığı gibi serotonin salgılarını da etkiler ve bu da ani mutluluk hissi ve duygu değişikliklerine neden olabilir. Kalsiyum emilimini etkiler ve magnezyum alımını zorlaştırır.
Hamilelere şeker almaları tavsiye edilmemekte ve açıklaması olarak kan zehirlenmelerine neden olacağı belirtilmektedir.
Temel olarak şeker, vücutta enerjiyi artırır. Şayet enerji dağıtımı ve atımını yeterli şekilde yapmıyorsanız (örneğin egzersiz- spor) bu, bedende depolanma ve farklı salgıların oluşumuna neden olur. Dolayısıyla fazla şekerden, organlar ve sistemler etkilenebilir.
Şeker Yemeyince Sağlıklı mı Olunur?
Şekerin zararları nelerdir, yemeyince hastalıklar geçer mi?
Uzmanlara göre hiç şeker tüketilmemesi gerekiyor. Ancak bu iklim ve coğrafyaya göre farklılık gösterir. Aşığı soğuk ve aşırı sıcak iklimlerde yaşayanlar için şeker gerekebilir.
Ilıman iklim tipine sahip olan Türkiye’de 5 beyazdan bahsedilir. Ki bunlardan biri, şekerdir. Uzmanlardan bir kısmı da bu 5 beyazın beden için gerekli olduğunu belirtir. Ki un, buğdayın özüdür ve insan sağlığı için gereklidir. Tuz, bedenin fonksiyonel çalışması ve özellikle akıl sağlığı için gereklidir. Şeker, dozunda alındığında bedenin olumsuz etki ve duygu üretiminde rol oynar.
Ancak konumuz şekerin zararları olduğu için bu görüşte çalışmaları olan beslenme uzmanları ve doktorların bahsettiği etkileri belirtebiliriz. Uzun süreli şeker tüketmeyen insanlarda kalp krizi riskinin azaldığı ve felç riskini azalttığı söylenir.
Diyabet hastalarının şeker tüketmemesi, daha sağlıklı olmalarını desteklemektedir. Kandaki yağ değerlerini artırması, insülün direncini değiştirmesi ve tansiyonu etkilemesinden dolayı şeker tavsiye edilmez.
Şekerin, tan basıncını çok hızlı şekilde etkilediği bir gerçektir. Zira kan üretimini aşırı hızlı şekilde yapar ve yüksek tansiyonu olan kişilere özellikle önerilmez.
Şekerin Yan Etkileri Nelerdir?
Şeker yemeye ara veren ya da bırakan insanların cildinde düzelmeler görülür. Sivilce ve aknelerin geçtiği belirtilir (Ancak aknelerin bakteri kaynaklı olduğunu unutmamak gerekir).
Aşırı şekerden aşırı susuzluk yaşanmaması ve aşırı enerjiden halsiz kalmamak için şekeri fazla tüketmemek gerekiyor. Doğal yollardan şeker almak, bedenin daha sağlıklı, dinamik olmasını ve cildin daha kaliteli görünmesini destekler. Özellikle yeşil üzüm, incir ve cilt için en faydalı meyvelerden biri olan kayısının tüketilmesi; şekerin natürel alınması ve cildin sağlıkla parlaması için önerilir.
Şekerin doğal şekilde alınmasını destekleyen sebzelerden biri patlıcandır. Özellikle dengeli beslenmeyen kişilerin patlıcan ve ıspanak gibi şeker barındıran sebzeleri tüketmesi önerilir. Patlıcan, gözde görmeyi destekleyen sebzelerden biridir. Kamış üretimi şeker yerine doğal şekilde alındığında hem şeker ihtiyacını karşılar hem de göz sağlığını etkileyerek doğrudan gözün siyah katmanına sağlık katar.
Şekerin zararları nelerdir, çok tüketince ne olur? Şeker tüketimi, böbrekleri etkiler. Yoğun alınıp, su miktarı yoğun yapılmadığında ve yeterince tuz dengesi sağlanmadığında böbrek hastalıklarına neden olabilir.
Şeker Nasıl Üretiliyor?
Şekerin zararları nelerdir, nasıl üretiliyor? Şeker kamışı ya da şeker pancarının pek çok aşamadan geçerek, sofralarda tüketime hazır hale gelmesi için nitelikli temizlik gerekir. Özellikle fabrika atıklarının gökyüzünde yoğun olduğu ülkelerde, ağır metal içeriklerinden dolayı şekerin kalitesi değişebilir.
Şeker kamışının ekili olduğu topraklardaki yer altı sularının kalitesi ve coğrafi koşullar dahi şekerin niteliğini belirleyen faktörlerdir. Pancardan üretilen şekeri ele alırsak; 1 kilogram elde etmek için neredeyse 1 kiloya yakın 8 pancarın kullanılması gerekiyor.
İlkbahar aylarında ekilen pancarlar, sonbaharda toplanır. Taçlı ve yapraklı bir bitki olan şeker pancarı, temizlenerek gövde haline getirilir.
Şekerin soframızdaki şeklini alıncaya kadar birden fazla aşamadan geçmesi gerekmektedir. Fabrikalarda işlenmeye başlayan şeker, sayısız aşamadan geçerek bembeyaz, kristalsi görünümüne kavuşur.
Şeker Baş Ağrısı Yapar mı?
Şekerin zararları nelerdir, ağrı yapar mı? Şekeri tüketmek değil, şekeri bırakmak ilk etaplarda baş ağrısına neden olabilir. Doğrudan şeker tüketimini kesmek, agresyona neden olabilir.
Beyin fonksiyonlarının tam şekilde işlenmesi için şeker, doğal şekilde gereklidir.
En büyük etkilerinden biri, diş sağlığına etkileridir. Ancak bu içten değil, yüzeydendir. Şeker tükettikten sonra fırçalanmaması ve yapışıklığının eritilerek geçirilmemesinden dolayı dişlerde çürümeyi etkiler.
Çocuklar ve yetişkinlerde şeker doğrudan alındığında üzerine sıcak içecek alınması önerilir. Böylelikle diş aralarında yapışıp donan şekerlemelerin erimesi ve dişleri çürütmemesi sağlanabilir.
Uzmanlar şekerin doğal yollarla alınması gerektiğini belirtmektedir. Bunun için yeryüzünde sayısız bitki, sebze ve meyve var. Ancak şeker pancarından üretilen şekerin, çok olumsuz etkileri olmadığı da belirtilir.
Yorum Yapılmamış