Vergiler insanların yaşamında tarım toplumu zamanından beri vardır. Devletleşen toplumlar gelir elde etmek için halktan vergi almaya başlamışlardır. Müslümanlıkta vergi ise Medine’ Ye Hicretten sonra üzerinde durulan bir konu olmuştur. Vergiler İslam dininde ihtiyacı olanlara yardım amacı ile kullanılmıştır. İslam dininde vergiler Müslüman ve Müslüman olmayan halktan farklı şekillerde alınırdır. Ülkemizde bugün bu ayrım olmasa da vergi uygulaması hala devam etmektedir.
Vergiler Caiz Midir?
Vergi vermek caizdir. İslam’ın her döneminde vergi uygulamaları görülmektedir. Müslümanlık’ ta vergi farklı isimler ve oranlar ile uygulanır. İslam devletlerinde vergiler:
- Fey; Müslüman olmayan yani gayri müslim halktan alınan haraç, cizye ve ticarete konu olan mallar için tahsil edilen vergilerin genel ismi.
- Cizye; İslam devletlerinde Müslüman olmayan erkeklerin ödedikleri baş vergisidir.
- Haraç; Halkın tamamından alınan toprak vergisi
- Bac; pazar yerleri için alınan vergileri ifade eder.
- Meks; Dış ve iç gümrük vergileri
- Nevaib; devletin içinde olduğu olağan üstü hallerde alınan vergiler.
İslam devletlerinde farklı zamanlarda uygulanan değişik vergiler yer alır ancak İslam hukuku içerinde temel olan vergiler yukarıda sayılan vergilerdir. Müslümanın vergi ödemek görevi, devletin vergi alması ise caizdir. Allah‘ın emirlerinde böyle geçer.
Vergi Cenneti Neresidir?
Düşük vergi oranları uygulanan ya da hiç ver alınmayan bölgeleri ve ülkeleri anlatmak için vergi cenneti ifadesi kullanılır. Ülkelerin vergi cenneti olması için:
- Belirgin ve açık vergi kanunları
- Ülke ekonomisinde yer alan şirket bilgilerinin diğer ülkelere verilmemesi
- Ekonomi içerisinde olmasa da kanuni olarak kurulmuş olan şirketler olması
Bu maddelere uyan ülkeler vergi cenneti olarak sayılmaktadır. Müslümanlıkta vergi caizdir fakat aşırı yüksek ve halkı ödeme konusunda zorlayan vergiler caiz değildir.
Vergi Kaçırmak Günah Mı?
Vergi ödemek bir görevdir. Vergiyi ödememek ödeyen diğer kişilerin haklarını ihlal etmek olur ve kul hakkına girilir. Bu yüzden vergi kaçırmak günahtır ayrıca vergi kaçıran kişi kul hakkına girmiş olur. Kur’ an-ı Kerim verilen sözleri tutmayı ve anlaşmalarda dürüst olmayı emreder, vergide devlet ile yapılan bir tür anlaşma olduğu için Müslümanlıkta vergi ödememek caiz değildir. İslam dininde vergi ile alakalı caiz olmayan diğer konular:
- Vergi kaçırmak
- Devletin yüksek oranlarda ve haksız yere vergi alması,
- Hiç vergi ödememek
- Fiş kesmeden satış yapmak (vergi kaçırma kapsamında)
Yorum Yapılmamış