İçindekiler
İslamiyet’te kadınların başını bir örtü ile örtmesi sünnet kabul edilmekte ancak bazı İslam bilimcilerince farklı yorumlanmaktadır. Müslümanlıkta türban var mıdır sorusunun cevabı evet vardır ancak farklı mezheplerde ve coğrafyalarda türbanın uygulanma esasları farklılık göstermektedir.
Kur’an-ı Kerim’de Türban Ayetleri
Kur’an-ı Kerim’de açıkça türban kelimesinden söz edilmese de kadınların belli mahrem ve süslenme bölgelerini örtü ile kapatmaları dinen ibadet konumunda karşılık bulmaktadır. Kadınların, gözlerini yabancı erkeklerden sakınılması öğütlenmekte ve başlarından omuzlarına kadar örtü ile örtmeleri gerektiği belirtilmektedir.
Yakalarına kadar örtünmeleri gerektiğini belirten hadis ve ayetlerde amaç saç, kulak ve boyun bölgelerini mahrem kabul ettiğinden yabancıların görmesinin dinen hoş karşılanmıyor oluşudur. Müslümanlıkta türban var mıdır sorusunun cevabı bu şekilde evet vardır diye cevaplanmış bulunmaktadır.
İslam’da Türban Şart Mı?
İslamiyet’te kesin bir şekilde kadınların mahrem bölgelerini yabancı erkeklerin bulunduğu ortamlardan yanlarında eşleri olsa dahi örtmeleri emredilmektedir. İki tip kadın bulunan Müslümanlıkta türban var mıdır sorusuna cevap olarak; cariyelerin örtünmesine gerek duyulmadığı ancak hür kadınların örtünmeleri gerektiği belirtilmektedir.
Hür kadınlar dini vazifeleri ile hükümlüdür. Allah tarafından yüklenmiş bazı sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sebeple Müslüman kadınların özellikle hür ve bekar olan kısmı muhakkak mahrem bölgelerini gizlemelidir. Kur’an-ı Kerim’de belirtildiği üzere kadının göğsünün üstünden başına kadar örtü ile kapanması ve gözlerinden yansıyan bakışları yabancılar üzerinden çekmesi buyurulmaktadır.
“Allah’u Teala, ergenliğe girmiş kadınların namazını, başörtüsü olmadan kabul görmez.”
Kadının Müslümanlıktaki en mühim vazifesi anne olmaktır ve bu vazifenin temiz bir kadın tarafından yapılması dinen kabul gören husustur. Müslüman kadının anne olmaktan ve iffetini sakınmaktan başka vazifesi yoktur.
Kur’an-ı Kerim’de Türban Takmamanın Cezası
Kadın tüm dini sorumluluklarını kabul ederek örtünmenin Allah’ın emri ve peygamberin müjdesi olarak kabul etmemesi durumunda kadın kafir olmakta ve imandan düşmektedir. Müslümanlıkta türban var mıdır sorusunun cevabını verdikten sonra türban takmamanın yaptırımlarını incelemek gerekmektedir.
Müslüman kadının türban takmadığı durumlarda; orucu tutmaz, namazı kabul görmez, duası kabul olmaz, işlediği günahlar yaptığı iyilikleri karşılıksız bırakır. Tesettüre girmemiş ve kabul etmemiş kadın alenen dini sorumluluklarını reddetmiş ve günah işlemiş olarak kabul edilmektedir.
Yorum Yapılmamış