Müslümanlıkta Ticaret Kuralları | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Ticaret Kuralları

İslamiyet adalet ve hoşgörü felsefesi temel alınarak oluşturulan bir inanç sistemidir. Milyonlarca Müslüman, Kur’an-ı Kerim’i hak kitap olarak, Allah-u Teala’yı ilah olarak, peygamberi, elçisi ve kulu olan Hz. Muhammed’i örnek insan olarak kabul etmiştir. Müslümanlar hayatlarını peygamber hadisleri ve Kur’an-ı Kerim ayetlerine göre şekillendirerek dinen hoş karşılanan bir yaşantı kurmaya çabalamaktadır. Müslümanlıkta ticaret kuralları, helal yollarla para kazanmak isteyenlerin araştırdığı konuların başında gelmektedir.

İslam Dinine Uygun Ticaret

“Allah, kazancın onda dokuzunu ticaretten sağlamaktadır.”

Müslümanlıkta ticaret kuralları arasında, birine borçlandığı zaman bunu dosdoğru yazması ve adaletle kuruşu kuruşuna ödemesi beklenmektedir. Ticaret yaparken faiz uygulanması ve yüksek oranlarda tutulması haramdır. Allah ticareti helal faizi haram kılmıştır ki hak geçmesin, herkes malının ederi kadar kazanç sağlasın. Faizle alakalı Kur’an-ı Kerimde oldukça sert ayetler bulunmaktadır ve faiz kesinlikle haram tutulmaktadır.

“Allah faizli malı tahrip eder, faiz kazancı yiyenler; gözlerini şeytan çarpmışçasına açıp kalkarlar.”

Ticarette Neler Haramdır

Allah ticarette faizi kesin bir şekilde haram olarak belirtmiştir. Tacir mümin, yalnızca helal mal ticareti yapabilmekte ve bazı hususların ticareti asla ve kata yapılamamaktadır. Bunlar;

  • Sihirbazlık ile kazanç sağlayacak ticaret,
  • Kadının bedenini sergileyerek yaptığı dans şovları, vücudu teşhir eden hareketlerin ticareti kesinlikle yapılamaz.
  • Kadınların şarkı ve türkü söyleyerek karşılığında para kazanması dinen ticareti haram olan konulardan biridir.
  • Heykeltıraşların, put ve haç yaparak Allah’a şirk koşan heykeller yapması dinen yasaktır.
  • Alkol ve kumar ile para kazanan işletmeler ticarete açılamaz.
  • Fuhuş yaptıran mekanlar kesinlikle yasaktır.
  • Faiz alarak, vererek, aracılık ederek, şahitlik ederek ticaret yapılması dinen yasaktır.

İslam’da Ticaretin Önemi

İslam dini, hayatını idame ettirmek için helal yollara teşvik etmekte ve ticareti Müslümanlar için helal kılmaktadır. Müslümanlıkta ticaret kurallarına uyulduğu müddetçe ticaret, para kazanmak için oldukça mantıklı bir yoldur ve dinen helal kılınmıştır.

İslamiyet, kul hakkını göz ederek ve helal kazanç mantığını sürdürerek ticaret yapılmasını hoş karşılamaktadır. Öyle ki Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed geçimini başta çobanlık yaparak, sonrasında amcası ile tüccarlık yaparak kazanmaktaydı.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver