İçindekiler
Dünya üzerinde oluşmuş neredeyse birçok dinde tarikatlar bulunmaktadır. Bu tarikatlar farklı coğrafyalarda ortaya çıkmış ve zamanla içlerinden bazıları tarihin tozlu sayfaları arasında yok olmuştur. Ancak bazıları vardır ki İslamiyet’in başlangıcından günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Müslümanlıkta tarikatlar hakkında ne düşünülüyor? Kaç tane tarikat var?
İslamiyet’te Kaç Tane Tarikat Var?
Müslümanlık inancında tarikatlar, İslam’ı öğretmek ve yaymak üzere din alimleri tarafından kurulmuş ve birlikte hareket etmeyi amaçlayan bir topluluktur. İslam’ı benimsemiş olan ve dinen bilgi sahibi bireyler tarafından kurulan tarikatların Türkiye’de 30 farklı kategoride 400 farklı kolu bulunmaktadır. Bu tarikatların sorgulanamaz olduğu hakkındaki iddialar yalnızca iddia olarak tarikatlar tarafından kabul edilmektedir.
Oysa tarikatlar, islam sözlüğünde “gidilecek yola edilen kılavuzluk, izlenecek yol ve gidişat” olarak betimlenmektedir. Tarikatın anlamı, Allah’a ulaşmak niyetinde inananlara ait davranıştır. Müslümanlıkta Tarikat; Allah’a ulaşmanın yolu, yolları anlamında kullanılan bir kelimedir ve özgür düşünce, inanç hareketi olarak tanımlanmaktadır.
Dini Tarikatlar Nelerdir?
Müslümanlıkta tarikatlar ve oluşumu Müslüman kişiyi doğru yol ile buluşturmak ve Allah’ın sözünü iletmek olarak anlamlandırılmaktadır. Farklı coğrafyalarda, çeşitli halklar birkaç Sufi tarikatının oluşumuna sebep olmuştur.
- Bektaşi tarikatında köylü ve askerlere hitap eden bir lügat bulunmaktadır.
- Nakşibendi tarikatında iletişim kurulan insanlar ilahiyatçılar ve bilim insanlarıdır.
- Mevlevi tarikatı sanat ile iç içe oluşundan kaynaklı şair, ressam, müzisyen şahıslar ile bir aradadır.
- Halveti tarikatında ise üst sınıf generallerin, saray insanları ve sulatanların, hükümet yöneticilerinin iletişimde olduğu tarikat oluşumudur.
Tarikatların dinen önder kabul gördükleri kişiye mürşit adı ile hitap edilmekte ve efendi olarak seslendirilmektedir.
En Büyük Tarikat Hangisidir?
Türkiye topraklarındaki en büyük cemaate sahip olan tarikat olarak Nakşibendiliğe bağlı olan Menzil Tarikatı gelmektedir. Menzil tarikatının; Müslümanlıkta tarikatlar arasında en çok müride sahip tarikat olarak faaliyet göstermesine yol açan hususlardan biri, 12 Eylül’de gerçekleşen askeri yönetim döneminde Muhsin Yazıcıoğlu, Alparslan Türkeş gibi büyük isimlerin bu tarikatta o dönem yer alması olarak kabul edilmektedir. Türk siyasetinin önemli isimleri ve eski devlet bakanları da Menzil tarikatında daha önceden bulunmuştur ve birçok kurum bu isimlerin yanında tarikata sahip çıkmıştır.
Yorum Yapılmamış