Müslümanlıkta Tanrı Kelimesi | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Tanrı Kelimesi

Allah, 99 ismini Kur’an-ı Kerim aracılığı ile Müslümanlara iletmiş ve kendisine sesleniş biçimi olarak işaret etmiştir. Besmele ve kalıplarla birlikte 2800 ‘den çok anılmaktadır Allah’ın kudretli ismi. İnanışa göre en güzel isimler ona verilmiştir ve dua ederken bu isimle hitap edilmelidir. Müslümanlıkta Tanrı kelimesi kullanılır mı? Tanrı Nedir?

Allah ile Tanrı Aynı Şey Mi?

Allah ve Tanrı kelimeleri anlam-bağlam bakımından aynı kapıya çıksa da Tanrı, Allah’ın 99 ismi arasında yer almamaktadır. Müslümanlıkta Tanrı kelimesi bulunmamaktadır ancak inanan kişilerin Allah’a karşı niyet ederek Tanrım demek içlerinden geliyorsa, o şekilde yapmalarında bir sakınca bulunmamaktadır. Allah önce müminin niyetine bakar sonra eylemi ile kıyaslamaktadır.

Allah-u Teala’yı anarken yalnızca isimlerini ezberlemek yetmez yarıca isimlerin anlamlarını da bilmek gerekmektedir. Allah, Peygamberi Hz. Muhammed’e bildirmiş olduğu isimler ile anılmaktan hoşnutluk duymaktadır. Bu sebeple dinen dikkat edilmesi gereken bir konudur.

Tanrı Kelimesinin Kökeni

Müslümanlıkta Tanrı kelimesi yer almıyor olsa da Tanrı, Türkçe kökenli bir kelime olup, başta tek tanrılı dinler olmak üzere çok tanrılı dinlere kadar evrenin yaratanı olarak anlamlandırılmaktadır. Çok tanrılı inanç sisteminde erkek cinsiyetteki yaratıcı tanrı, kadın bedeninde yaratıcı tanrıça olarak seslendirilmektedir.

Tanrı sözcüğünün, Kur’an-ı Kerim’in yazıldığı dil olan Arapçadaki karşılığı Allah değil ilahtır. Yine de Allah kelimesinin ilah kelimesinden türemiş olmasından ötürü bazı İslam alimlerine göre Tanrı kelimesi yaratıcıya hitap etmek için uygun görülmektedir. Kur’an-ı Kerim ya da peygamber hadislerine bakıldığında belirtilen tek husus Allah’ın isimlerini zikretmenin ve onu adı ile çağırmanın ne kadar önemli olduğuna dair vurgulardır.

Tanrı Demek Günah Mı?

Müslümanlıkta Tanrı kelimesi, bazı islam alimlerine göre kabul görürken, genele bakıldığında hoş karşılanmamaktadır. İslamiyet’in dili Arapçadır ve Tanrı kelimesi Türkçe kökenli bir sözcüktür. Her ne kadar ilah anlamındaki Arapça kelimeye karşılık gelse de Allah’a hitap amaçlı Kur’an-ı Kerim’de belirtilen Esma-ül Hüsna bulunmaktadır. Allah isimlerinin zikredilmesini sever ancak gönülden kendisine Tanrı demeye niyet etmiş kişiyi de reddedip cezalandırmaz. Yine de Allah kelimesi yaratıcı için son derece özel bir hitap biçimidir ve yerini doldurabilecek bir isim yoktur.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver