İslamiyet dininde yeme içme ile alakalı bazı hususlarda, inananlar için belirtilen bazı kıstaslar bulunmaktadır. İslam dünyasında alkol, uyuşturucu gibi keyif verici ve sarhoşluğa sebebiyet veren kullanımlar dinen helal görünmemektedir. Müslümanlıkta şarap içmek ile alakalı hadisler ve ayetler, Müslümanlar için öğretici bilgi niteliğindedir.
Müslümanlar Şarap İçebilir Mi?
İslamiyet, inanan kişilerin keyif yapıcı ve sarhoşluk oluşturan kullanımlardan uzak durmasını tembih eden bir yapıya sahiptir. İnancın temelinde Allah’ın buyruklarına uymak ve dinin esaslarını yerine getirmek bulunmaktadır.
Sarhoşluk hali insan üzerinde, aklın yetkisini kısıtlayan ve mantığa sığmayan davranışlara sebebiyet veren bir etki yarattığından ötürü dinen mekruh yani helal olmayan olarak sınıflandırılmaktadır.
Müslümanlıkta şarap içmek bu sebeple haram olarak nitelendirilmektedir. Bunun sebebi ise açık bir şekilde şarabın sarhoşluk hissi uyandırması olarak belirtilmektedir.
Müslüman İçki İçerse Ne Olur
Kur’an-ı Kerim’de de belirtildiği üzere şarapta dahil olmak üzere tüm alkollü içeceklerin tüketimi, Müslümanlar için haram kılınmıştır. Bazı hadislerde alkol tüketip sarhoş olan ve kendi öz hükmünü kaybeden bireylerin 40 gün boyunca ibadetlerinin kabul edilmediği belirtilmektedir.
İslam dininin peygamberi Hz. Muhammed ve soyunun alkolden uzak durduğu göz önünde bulundurulduğunda, Müslümanlıkta şarap içmek dinen uygun görülmemektedir. Miraç gecesinde peygambere içi süt ve şarap dolu iki adet kâse işaret edildiğinde peygamber efendi sütü tercih etmiştir.
“Ey Müslümanlar! Şarap gibi sarhoşluk veren ve uyuşturucu gibi kendini kaybetmene sebep olan şeylerden uzak dur. Kumara, putlara ve şans oyunlarına bulaşma, bunlar şeytan işi ve pistir.”
Alkol Haram Mı
İçki içmek, alkol tüketmek, uyuşturucu kullanmak, kumar ve şans oyunları ile ilgilenmek islam dininde hem haram hem de günah olarak nitelendirilmektedir. Sarhoşluğun insan üzerinde yarattığı hakimiyet yoksunluğundan ötürü Müslümanlıkta şarap içmek haram olarak kabul edilmiştir.
Müslümanlığa iman etmiş ve dini sorumluluklarını bilen bir imanlının şarapta dahil olmak üzere alkol tüketmesi, sarhoş olması ibadetlerini yerine getirmesinde önüne engel oluşturacaktır. Bu da kişinin Allah’tan uzak kalmasına sebebiyet verecektir. Alkol içermeyen yiyecek ve içecekler hakkında İslamiyet’in başka koşulları bulunmaktadır.
Yorum Yapılmamış