Müslümanlıkta ruhbanlık diye bir kavram yoktur. Ruhbanlık kavramı içerisinde yer alan görev ve tanımlamalar İslam dinine mensup olan kişiler tarafından yapılması emredilmemiştir ve uygun da değildir. Ruhbanlık zamanla yanlış bir boyut almış ve insanların bilmeden ilahlaştırdıkları bazı olgular olmuştur. Bu düşünce yapısı Müslüman olmak için kabul edilen şartları hiçe sayar.
Ruhban Nedir?
Ruhban Hristiyan din adamı olarak geçen rahiplere denir. Bu kimseler kendilerini her şeyden uzaklaştırarak Hristiyanlık dinine öncülük ederler. Yani bir nevi dini kendileri yürütürler. Görev tanımlamalarında günah çıkarma işlemi ile kendilerini dinin temeli olarak görürler. İşte bu sebeplerden dolayı Müslümanlıkta ruhbanlık yoktur, olamaz ve olmayacaktır. Müslümanlar için bu bir şirktir. İslam dini ancak Kuran-ı Kerim’den öğrenilir ve Peygamber Efendimiz tarafından verilen öğütler dinlenilerek iyi bir müslüman olunur.
İslam’da Ruhbanlık var mıdır?
İslam dininde ruhbanlık diye bir kavram ve yetkilendirme yoktur. Ruhbanlık kavramı dinin bütün gücünü kendi elinde tuttuğuna inanır ve bu şirk oluşturan büyük bir günahı içerir. Bu anlamda Müslümanlıkta ruhbanlık en büyük günahlardan biri olan şirk koşmadır ve bunun kesinlikle gerçekleşmemesi gerekir. Müslüman bir insanın ruhbanlığı benimsemesi dinden çıkmasına neden olabilir. Çünkü ruhbanlık olguları dini kendilerinin yönettiğini benimser. İslam dinin de bu yoktur. İslam dininde ancak alimler, sahabeler, din görevlileri ya da hocalar vardır.
Bu kimseler dini konuların detaylarını ayet ve hadislerden net şekilde öğrenerek bunları insanlara anlatır. Yani İslam hakkında bir kütüphane oluştururlar asla ruhbanlık adı altında ya da orda yer alan görev tanımlamaları hakkında en ufak bir ilgileri bulunmaz. Bu kimseler çok okuyup İslami ilimlerin hepsini bilenlerdir ve aynı zamanda bir Müslüman Allah’tan korkar. Allah’tan korkmak Onun razı gelmediği şeyleri yapmamaktan gelir.
İslam’da Alim ve Din Görevlileri Nedir?
Alim, hafız ve din görevlileri Allah’ın ayetleri ve Hz. Muhammed (sav)’in sünnetleri hakkında geniş bir bilgiye sahip olan kimselerdir. Bu kimseler kendi görüş ve nefsi doğrultusunda bilgilendirme yapamaz. Merak edilen konulara ayet ya da sünnetlerle cevap verirler. Aynı zamanda alimler diğer İslam ilimlerinin hakkında geniş bilgiye sahiptirler.
Yorum Yapılmamış