Müslümanlıkta Okey Oynamak | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Okey Oynamak

Bugün insanların birlikte zaman geçirmek için başvurduğu yollardan bir tanesi oyun oynamaktır. Arkadaş veya aile toplantılarında kızmabirader, satranç, tavla ve okey benzeri oyunlar oynanır. Hayatın içerisinde sırf can sıkıntısından bilgisayarda da oynanabilen okey gibi sanal oyunlar konusunda merak edilen en önemli konu İslam dininde bu oyunların caiz olup olmadığıdır. Bu konuda farklı görüşler olsa da genel olarak kabul gören görüş Müslümanlıkta okey oynamak yasak görüşüdür. Peygamberimizin dinin yasakları ilgili söylediği yasakların çocukları da kapsadığı anlamına gelen sözleri ile desteklenir.

İslam’da Okey Oynamak Günah Mı?

Dinimizde kuma yasaktır fakat bir karşılığı olmadan oynanan oyunlar konusunda görüş birliği bulunmamaktadır. Bazı alimler kesin olarak haram olduğunu söyler iken bazı alimler belirli şartlar ile oynanan oyunların haram olmadığını söyler. Müslümanlık’ ta okey oynamak bazı şartlarda serbesttir. Oyunların caiz olma şartlar:

  • Oyun iddia ile başlamamalı,
  • Oynanan oyun kişiyi ibadetlerinden alıkoymamalı,
  • Oyun sırasında küfür, dedikodu benzeri dinimizde yasak olan davranışlar sergilenmemeli,
  • Bu oyunları oynayanlar oyundan uzaklaşmayacak kadar oyunlara bağlı olmamalıdır.

Oyunlar için bu şartlara bağlı kalındığı zaman okey oynamak haram sayılamayabilir. Bu oyunları oynamak ya da oynamama kararını kişiler verir. Fakat peygamberimizin sözlerinden zar ile oyun oynamak hatta zara dokunmak haram olarak anlaşılır. Bu neden ile zar ile okey oynamak haramdır.

Namaz Kılıp Okey Oynamak Günah Mı?

İslam dinin kumarın her türlüsünü yasaklar. Ortada bir iddia yok ise bile okey, iskambil ve diğer oyunları oynamak bazı alimlere göre günahtır. Namaz kılıp daha sonra yasaklanan bir oyunu oynamak tuhaf bir durumdur.

Ancak bu kişilerin tercihidir. Oyun oynamak namaz için engel olmadığı gibi bu oyunların abdesti boma gibi durumları da olmaz. Oynanan oyun kişiyi günahkâr kılar fakat abdest bozma gibi bir durum söz konusu olmamaktadır. Kişiler oyun oynayarak günah işler lakin bu durum namazı için engel değildir. Allah emirlerini Kur’an’da bildirir.

Dama Oynamak Haram Mı?

İslam dinini zekâ gerektiren oyunları yasaklamaz. Fakat oyun sırasında ya da sonrasında oyunu kumara çevirecek durumlar ortaya çıkar ise bu durumda dama oynamak yasak değil caizdir. Müslümanlıkta okey oynamak için belirlenen kurallara göre oynanan oyunlar serbesttir.  Bazı alimlere göre durumları şüpheli olan bu oyunları oynamak veya oyunlardan uzak durmak kişilerin elindedir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver