Müslümanlıkta Mal Paylaşımı | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Mal Paylaşımı

Müslümanlık dininde birinci derece yakınlarından ölen kişinin bıraktığı miras, belli koşullara göre adalet esas alınarak paylaştırılır. Miras dağıtımı İslam hukukuna göre belirlenen koşullar göz önünde bulundurularak paylaştırılmaktadır. İslam dininde miras hukuku bulunmakta ve bu hukukun temel konusu olarak Müslümanlıkta mal paylaşımı ele alınmaktadır. Mal paylaşımında Allah’ın adaleti temsil edilerek davranılmalı ve hakkaniyetli olunmalıdır.

Dinen Miras Paylaşımı

Miras hukuku, ölen kişinin yakınları tarafından mal paylaşımının adil yürütülmesini amaçlayan bir sisteme dayanarak özenle yapılması gereken bir olaydır. İslamiyet dini haksızlık ve adaletsizlik ile yapılan her türlü paylaşımı dinen hak yemek olarak tasvir etmekte ve haram kılmaktadır. Diyanet işleri miras hukukunda kadınında erkeğinde paylarının dinen adil olarak dağıtılması için belli şartlar belirtmiştir. Diyanet İşlerinin de miras paylaşımı konusunda esas aldığı bazı ayetler bulunmaktadır.

Bu ayetlerde belirtildiği üzere Müslümanlıkta mal paylaşımı yaparken; mirasçı kişi erkek ise bu kişiye iki kadın payı verilir ancak iki mirasçıda kadın ise kalan mirasın üçte ikisi onlara verilmektedir. Bir kadın için kalan mirasta mirasın yarısı mirasçı kadına iletilmektedir. Ölen kişinin eşinin veya çocuğunun bulunmadığı durumlarda İslam hukukuna göre miras anne ve babaya kalır ancak anneye kalan miras oranı üçte bir oranında hesaplanmaktadır.

İslam’da Kadının Miras Hakkı

İslamiyet, evlilik esnasında kadına Mehir adı altında bir ödenek verilmesi gerektiğini belirtir. Bu ödenek, boşanma ve ölüm gibi konularda kadının elinde bulunması amacıyla erkek tarafından nafaka olarak verilmektedir. Müslümanlıkta mal paylaşımı kadınlar söz konusu olduğunda, ölen kişi ile akrabalık yakınlığı neticesinde belirlenmektedir. Müslüman olarak ölmüş olan bir bireyin;

  • Annesi ve kız kardeşi bir hisseden altıda bir oranında pay alabilmektedir.
  • Erkek veya kız kardeşi bir kişiden fazlaysa üçte birlik hisseyi ortak olarak değerlendirmelidir.
  • Ölen kişinin kardeşi veya çocuğu yok ise annesi üçte bir hak sahibi olur.
  • Evli olduğu kadının çocukları varsa sekizde bir hisse alırken, çocukları yoksa dörtte bir hak sahibi olarak nitelendirilmektedir.
  • Ölen kişinin kızı tek evlat ise mirasın yarısına hak sahibi olarak atanmaktadır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver