İçindekiler
İslam dininde insanlar ile kırıcı, kaba, saygısız, düşmanca tavır takınarak yaşamak ve kötü söz etmek hoş karşılanmamaktadır.
Peygamber Efendinin hadislerinde ve Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayetlerde de işaret gösterdiği üzere, özellikle inanan kişiler, İslam’a iman ederler barışı korumakla ve küslük çıkartmamakla mükelleftir.
Müslümanlıkta küslük nasıl karşılanmakta, Hz. Peygamber küslükle alakalı ne söylemiştir?
Küsmek Haram Mı?
İslam dininde erkek veya kadın cinsten insanların özellikle dünyevi meseleler için birbirlerine küsüp darılmaları ve aralarındaki ilişkiye son vermeleri tavsiye edilmemektedir.
Müslümanlıkta küslük Allah tarafından özellikle iki inanan için yasak kılınmış ve hoş karşılanmamıştır. İslam bu konuda iman edenlere, hiçbir Müslüman’ın birbirine dünyevi meseleleri bahane ederek küsmesini ya da tatsızlık çıkartarak kalp kırmasını onaylamadığını bazı hadis ve ayetler aracılığı ile göstermeye çalışmaktadır. Hatta öyle ki uzak memlekette bulunan Müslüman akrabalarından kendisine darılanlara mektup ya da telefonla ulaşarak gönlünü almalı başaramazsa onu ziyaret ederek gönlünü almayı ihmal etmemelidir.
Eğer bir imanlı yakını bir Müslüman ile küs kalmasını süresini üç günden uzun tutarsa, küs olan kişi affetmezse, Allah tarafından cehenneme gönderilecek ve orada azap çekecektir. Bu bilgiler ışığında Müslümanlıkta küslük haram olarak nitelendirilmekte ve caiz görülmemektedir.
Müslüman Küs Ölürse Ne Olur?
İslam son derece hoşgörülü ve merhametli bir din olarak, dargın ve küskün Müslüman olmasını istememektedir. İslam dini gereğince her Müslüman’ın birbirini koruyup kollaması ve birbirlerine özellikle dünyevi meseleler yüzünden tatsızlık çıkartmamaları gerekmektedir.
“Din kardeşi ile bir seneden fazla süre küs kalmış olan onu öldürmüş kadar günaha girmiş sayılır”
Bu sebeple Müslümanlıkta küslük kabul edilememekte hatta Müslüman ile başka bir Müslümanın küsmesi adam öldürme ile aynı kefede yargılanmakta ve kişi her koşulda cehennem azabı ile cezalandırılmaktadır.
Küskünlükle İlgili Ayetler
Kur’an-ı Kerim’de yer alan küslük ile ilgili ayetlerden bazıları ise;
“Müslüman olan kişi diğer mümin ile küser ve bu küslük üç günden uzun sürerse, öldüğünde cehenneme kavuşur.”
“Olurda müminler birbirine küser veya iki grup çatışırlar, onların arasını muhakkak düzeltin. Biri ötekine saldırı düzenlerse saldıran tarafa sizde savaş açın ve Allah’ın buyruğuna dönünceye kadar mücadele edin.”
Müslümanlıkta Küsmenin Hükmü Nedir?
Dinimizde dünyevi nedenlerle kişilerin birbirine küsmesi caiz değildir. Müminler birbiriyle üç günde uzun süre dargın kalmamalıdır. Akrabalar ihmal edilmemeli İslam’a uygun yaşayanlar kırık günde bir ziyaret edilmelidir. Uzakta oturanlar ise telefonla aranarak durumları sorulmalıdır. Hoşgörü üzerinde kurulan dinimiz akraba ilişkilerine önem vermektedir.
Onların ara sıra ziyaret edilmesini öğütler. Arada dargınlık varsa gönülleri alınmalıdır. Dargınlık ya da küslüğün üç günü geçmesi günahtır. Kardeşlik bağını zedeleyen nefret duygusunun neden olduğu küslükler dinimizce sakıncalıdır. Toplumda huzursuzluğa neden olabilir. Çeşitli sebeplerle yaşanan dargınlıkların çok uzatılmamalıdır. Haklı olsanız bile karşı taraftan özür dilemeniz gerekir. Dine zarar veren durumlarda araya biraz mesafe konabilir ancak küs kalınmamalıdır.
Peygamberimiz, müminlerin hayırlısının birbirine selam veren olduğu belirtmektedir. Bu yüzden küslük Müslümanlıkta küsmek helal değildir, uzaklaşılması gerekir. Küslüğü uzatan taraf affedilmez, cehennem azabı yaşar. Dine uygun yaşamayanlara küsülmemeli yalnızca araya mesafe konulmalıdır. Cemaat anlayışında olması gereken bağa zararlı dargınlıklar Allah’ tan uzaklaştırmaktadır. Yaptıklarından tövbe etmedikçe bağışlanmazlar.
Hadisler ve âlimlerin aktardıkları küslüğün uzatılmasının hem bu dünyaya hem ahiret hayatına zararlıdır. Basit nedenlerle başlayan küslük taraflardan biri adım atmadıkça nefrete dönüşür. Kin duygusu ise topluma hasar veren en güçlü hislerden biridir. Bu gün yaşanan mezhep, ideoloji, siyaset, fanatizm uzayan küslüklerin temelidir. Kısaca küsme, İslamiyet’ te yasak olgulardandır ve çok uzatıldığında günahtır.
Yorum Yapılmamış