İslam; Allah’ın verdiği emirlere uymak ve peygamberini resul olarak kabul etmek temelinde bir inançtır. Dünya üzerinde milyonlarca insan, İslam inancını hak din olarak kabul etmiş şekilde yaşamını sürdürmektedir. Bilinmesi gereken islam dinine inanan kişilerin dini uygulama ve hayatlarına yansıtma biçimlerinin farklı olduğudur. Peki Müslümanlıkta kaç mezhep var ve bu mezhepler nelerdir?
Mezhepler Neden Ortaya Çıktı?
Müslümanlık inancını kabul etmiş herkes dini sorumluluklarını aynı şekilde gerçekleştirmez ve oluşan bu farklılıklar din içerisindeki insanları gruplara ayırır. Aslında mezhepler arasında hiçbir farklılık bulunmamakta ve bu farklılıklar dinin öz fikrini, yapısını değiştirmemektedir.
Mezheplerin oluşumu, Kur’an-ı Kerim’de yer alan ayet ve hadislerin farklı yorumlanması ve benimsenmesi ile gerçekleştirmiştir. İslam dini içerisinde yer alan mezhepler 2 grupta incelenmektedir. Bunlar fıkhi ve itikadi mezhepler olarak isimlendirilmektedir. Fıkhi mezhepler ve Hanefi mezheplerde kendi içinde kollara ayrılmaktadır.
Kur’an’da Kaç Mezhep Var?
Müslümanlıkta kaç mezhep var sorusuna 6 mezhep bulunduğu cevabı verilebilmektedir. Fıkhi mezhepler ilk oluşumda beşten oluşuyordu ancak zahiri mezhebinin zamanla toplum üzerindeki etkisi yok olmuştur. Buna göre fıkhi mezhepler dörde ayrılmaktadır;
- Hanefi Mezhebi
- Şafii Mezhebi
- Maliki mezhebi
- Hanbeli Mezhebi
İtikadi mezhepler ikiye ayrılmakta ve bu mezhepler temelde aynı olsa da 40’a yakın konuda aynı fikirde buluşamamışlardır.
- Maturidi Mezhebi
- Eş ’ari Mezhebi
Hanefi Mezhepleri ve Şiilik
Müslümanlıkta kaç mezhep var sorusunu net bir şekilde yanıtlamışken Şii mezhebinden bahsetmemek kabul edilemez. Şii mezhebi; İslam nüfusunun yüzde 15’ten fazla bir kesimine sahip olup Sünnilikten sonra en yaygın mezheplerden biridir. Şii ve Şia olarak anılan bu mezhep; Hz. Ali ve halifelerinin yanılmazlığına inandığı gibi Ali’nin bizzat Allah’u Teala tarafından halife olarak atandığına işaret etmektedir.
Kur’an-ı Kerim’de bulunan bir hadiste peygamberin azmini betimlemek için “Sağ elime güneşi, sol elime ayı verseler yine de senden vazgeçmem” buyurmaktadır. Bu nedenle onlar Allah’ın sevgili kulları ve elçileridir. Ancak bazı peygamberler mezhepler için çok daha önemli bir yere sahiptir. İslam’ın çoğu mezhebi; inancını Hz. Muhammed önderliğinde yürütürken Şiilikte Hz. Ali’ye verilen önem daha farklıdır.
Yorum Yapılmamış