İçindekiler
Hayvanlar dünya var olduğundan beri insanların temel tüketiminde yer alan besinlerdir. Allah peygamberleri aracılığı ile insanlara tüketim konusunda bazı kurallar ve yasaklar getirmiştir. İslam dini tüketim konusunda katı kurallar içermez fakat tüketimi yasak olan içecekler ve yiyecekler bulunmaktadır.
Allah yarattığı hayvanların faydaları ve bu hayvanların hangi şekillerde insanlara zarar verdiğini Kur’ an-ı Kerim ayetleri ile anlatmıştır. Ayrıca Kur’an-ı Kerim dışında Hz. Peygamber Efendimiz (sav) aracılığı ile Müslümanları hayvanların hangilerinin tüketilemeyeceğini anlatmıştır. Müslümanlıkta hangi hayvanlar yenmez; ölmüş hayvanların hiçbirinin eti ve kanı, Allah dışında bir isim ile kesilen hayvanlar ve domuz eti yasaktır. Zorunluluk halinde veya bilmeden tüketilen bu yiyecekler için tövbe edildiği zaman af ihtimali bulunur.
Hangi Hayvanların Yenmesi Haramdır?
Özellikle tüketilmesinin günah olduğu canlılar bulunmaktadır. Et yiyen hayvanlar yenmez. Peygamber Efendimiz (sav) sözleri ile bu konu hakkında bilgi vermiştir. Eti yenmeyen bu hayvanlar köpek dişi bulunan hayvanlar ile pençesini av için kullanan kuşlardır.
Kara ve deniz hayvanları için bu durum geçerlidir. Karada yaşayan hayvanlardan kurt, leopar, çita, goril, maymun, kaplan, aslan, fil, gelincik benzeri hayvanların tüketimi yasaktır. Fakat eti yenmeyen hayvanlar konusundaki yasaklar mezheplere göre değişiklik göstermektedir. Örneğin Şafi mezhebinde sırtlan, sincap, samur, gelincik ve tilki eti yemek yasak değildir.
Müslümanlıkta hangi hayvanların eti yenmez; diğer hayvanlar ile beslenen hayvanların ve belirli özelliklere uymayan hayvanların etini yemek yasaktır. Kartal, şahin, martı benzeri kuşlar ve böcek tüketimi İslam dininde yasaktır.
Hangi Hayvanların Eti Yenmez Neden?
Bazı hayvanların etlerini yemek İslam dininde yasaktır. Ayrıca bu yasak olan hayvanların tüketimi insan sağlığı açısından da zararlı olabilmektedir. Müslümanlıkta hangi hayvanlar yenmez;
- Herhangi bir sebep ile ölmüş hayvanların eti tüketilmez çünkü ölüme neden olan durumun insanlara zarar verme ihtimali vardır. Çünkü ölüm zehirlenme ve hastalık nedeni ile gerçekleşmiş olabilir. Ve bu hayvanların etleri ile beslenen insanlar da hasta olabilir ki bu durumun en kötü örneği Covit 19 pandemisi ile yaşanmıştır. Ve bu hayvanların tüketimi Dinimizce yasaklanmıştır.
- Domuz eti yemekte İslam’ da yasaklanmıştır. Ayrıca domuzun kıl, deri ya da farklı bir vücut parçasından fayda sağlamak da yasak edilmiştir.
- Denizde yaşayan hayvanların tüketimi konusunda mezhepler arasında farklı görüşü paylaşan tek mezhep Hanefi mezhebidir. Hanefi mezhebinde görünümü balık gibi olmayan deniz canlıları tüketilmez. Diğer üç mezhep ise denizde yaşayan bütün deniz canlılarının yenebileceğini söyler.
- Dinimiz eti yenen hayvanların bazı bölgelerinin (idrar yaptıkları vücut parçaları, safra kesesi vb) yenmesi yasaktır.
Kur’an’ a Göre Hangi Hayvanlar Yenmez?
Allah Kur’ an-ı Kerim ile bazı hayvanların tüketimini yasak ve haram kılmıştır. Yenmesi haram olduğu gibi vücudunun hiçbir parçasının (kıl, tırnak, deri) kullanımı yasak olan tek hayvan domuzdur.
Kur’ an-ı Kerim ayetlerinde işaret edilen hayvanların dışında İslam’ da mezhep farklılıkları nedeni ile etinin yenmesi yasak olan hayvanlar vardır. Tüketimi yasak olan bu hayvanların bazı vücut parçaları sağlık gibi nedenler ile kullanılmaktadır. Mesela kirpi eti yemek bazı mezheplerde yasaktır ancak sedef, egzama benzeri deri ile ilgili hastalıklarının tedavisi için kirpi eti yenebilir.
Yorum Yapılmamış