Müslümanlıkta Günah Çıkarma Var mı? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Günah Çıkarma Var mı?

Günah ebedi hayatta cezası olan yanlışları ifade eder. Günahı olan kişiler günahkâr olarak adlandırılır. Bütün dinlerde günah ve günahkâr kavramları vardır ve farklı şekillerde günahlardan arınma ritüelleri bulunmaktadır. Hristiyan inanışında tüm insanların günahkâr olarak dünyaya gelirler ve günahlarından arınmak amacı ile vaftiz edilirler.

Yahudi inanışında ise yalnızca Yahudi ırkının günahkâr olmadığı, Yahudi ırkı dışında bütün insanların günahkâr olduğuna inanılır. İslamiyet’ te günahkâr doğulmaz, büyüdükleri zaman yaptıkları yanlıklar ile günahkâr olurlar. İnanışlarda günahın farklı ifade edilmesi gibi bu günahlardan arınma şekilleri de farklı yollar ile gerçekleşir. Müslümanlıkta günah çıkarma yoktur yani Hristiyan dinindeki gibi belirli bir şekli bulunmaz. Müslüman günahını birine anlatarak af dilemez. Günah ve affı Allah ile kulu arasındadır. Günahlarından kurtulmak için İslamiyet’ te aracıya gerek yoktur içten bir şekilde tövbe eden her günahkarın affedilme ihtimali vardır.

Günah Çıkarma Diğer Adı Nedir?

Genelde günah çıkarma olarak bilinen Hristiyan inanışa sahip kişilerin tövbe etme yönteminin diğer ismi İtiraf Sakramenti’ dir. Ortadoks ve Katolik kiliselerinin yedi ana ayini içerisindedir. Hristiyanlar için günah çıkarma kutsal ve Tanrı ile iletişim kurduklarına inandıkları bir ayindir.

Günahkar olan kişiler tün günahlarının affı amacı ile kilisede pedere günahını söylemesidir. Bu şekilde günahlardan arınıp, tekrar vaftiz edildiği inanışı bulunmaktadır. Müslümanlıkta günah çıkarma yer almaz çünkü İslam’ da tövbe için aracıya ya da belirli bir mekana ihtiyaç yoktur. Kişi pişman olduğu günahı için her zaman her yerde Allah’ tan af dileyebilir. Ayrıca İslam’ da her günahın affı mümkün olsa da kesin değildir. Mutlak affedici olan Allah diler günahı affeder diler günahı affetmez.

Günah Çıkarma Hala Var Mı?

Günah çıkarma Hristiyanlığın temel taşlarından biridir. Özellikle Orta çağda insanları Hristiyanlığa teşvik etmek amacı ile gerçekleştirilen bu işlem için papa tarafından günahkâr olan kişilerin affedildiğini gösteren bir belge (endüljans) verilirdi. Hristiyanlığın tarihinde uzun zamandır var olan günah çıkarma hala devam etmektedir. Günah çıkarma için gereken şartlar vardır. Bu şartlar:

  • İlk olarak kişiler işledikleri günah için pişman olarak af dilemelidir. Af dileme esnasında dua ve oruç şarttır.
  • Günah için hissedilen pişmanlık ve Tanrı sevgisi birleşince kişiler affedilmek için kiliseye gider.
  • Kilisede günahı ola kişiler papaz ya da peder ile konuşarak günahını itiraf eder. Günahını itiraf eden kişiler peder tarafından kutsanır.
  • Gerçekleştirilen adımlardan sonra günahkâr kişiler günahlarının bedelini ödemek zorundadır. Bu bedel/kefaret genelde kiliseye bağış yapılarak ödenir.
  • İtiraf edilen günahları peder veya papaz gizlemekle yükümlüdür. Günah ortaya çıkarılır ise peder cezalandırılır.
  • Dinden atılma/aforoz gerektiren günahları yalnızca papa affeder.

Bu şekilde belirlenmiş kuralları olan tövbe; Müslümanlıkta günah çıkarma yer almaz. İslam’ da aracısız olarak dua yolu ile tövbe etme vardır. Günah çıkarma Tanrı adına papaz veya pederin kişinin günahını affetmesidir. Bu yol ile tövbe etmek, mutlak affedici olan Allah’ a şirk koşmak anlamına gelir. Şirk ise Müslümanlıkta affı olmayan tek günahtır.

Günah Nerede Çıkarılır?

Günah çıkarma işlemi Katolik ve Ortodoks Hristiyanların yıllardır uyguladığı af dileme yöntemidir. Günah çıkarma tekrar vaftiz olarak kabul edilir ve kiliselerde papaz ya da peder tarafından gerçekleştirilir.

Hristiyanlar günahlarından kurtulmak için kiliselerde papazlar ile gerçekleştirilen günah çıkarma yaparlar. Günah çıkarma günahın itirafı ve af istemektir. Günah çıkarma amacı ile günahkâr olan kişi kiliseye giderek papaza günahını itiraf eder, affı için yardım ister. Papaz ile birlikte dua eder. Kilise içerisinde yer alan kabin şeklinde tasarlanmış bölümlerde yapılır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver