İçindekiler
İslam dini, dünya üzerine gelen en son dindir. Bu din üzerinde hiçbir değişiklik yapılmamıştır yapılmasına da asla müsaade edilmez. Ancak insan oğlu zamanla dinle ilgili bazı durumları batıl inançlarla birleştirmeye başlamıştır. Başka bir husus da anlam farklılığı nedeniyle bazı durumların olduğundan biraz farklı algılanması ile gerçekleşmiştir. Bu sözler dinin temel noktalarından bahsetmez sadece Müslümanlıkta doğru bilinen yanlışlar konudur. Bu konuların oluşumunda farklı toplum ve inanışların bir arada yaşamasının da etkisi olabilir. Müslümanlıkta doğru bilinen yanlışlar şu şekilde açıklanabilir;
- Düşünmeden, sorgulamadan kelimenin nereye gideceğini bilmeden söylenen her söz tehlikelidir. Hz. Muhammed (sav), Allah-u Teala’nın kulu ve elçisidir yani Peygamber efendimiz sadece bir insandır ve görevi Allah’ın dinini yaymaktır. Bu sıfatlar ve kendisine tanınan mucize dışında, yalnızca Allah’a ait olan tamlamaların kullanılmamasına dikkat edilmelidir.
- İslam adına görev alan her kişi sorgusuz ve sualsiz söyledikleri kabul edilmemelidir.
- İslam’ın her detayı Kuran’da geçer, hadis ise hayattan sizlere örnekler sunar yani dini anlamak için ayetler yeterlidir.
- İslam ve amel yani inanmak ve iyi niyetli olmak aynı şey değildir. Ameller niyetlere göredir.
- Alimler, hocalar ya da diğer din görevlilerinin hiçbiri yüce değildir ve normal halktan üstün değildir. Müslümanlıkta ayrım yoktur.
Müslümanlık Nedir ve İslam Neyi Gerektirir?
Müslümanlık, Allah’ın bir ve tek olduğuna inanarak ona ibadet etmektir. Allah’tan başka bir ilah yoktur Hz. Muhammed (sav) O’nun kulu ve elçisidir. İslam dinine giren bireyler Kuran-ı Kerimi okuyarak orada belirtilen durumlara uymak zorundadırlar. Bunun dışında gündelik hayatlarında ya da dini konularda bir şey öğrenirken daima sorgulamaları gerekir. Çünkü Müslümanlıkta doğru bilinen yanlışlar bireylerin din konusunda her denilene inanmasından gelir.
Merak Edilen Dini Konular
Dini olarak en merak edilen konu; din sorgulanabilir mi yoksa sorgulanamaz bir olgu mudur? Allah insanları yaratırken onlara düşünmeleri ve sorgulayabilmeleri için akıl vermiştir. Bu akıl sayesinde yeryüzünde yaşanan olayları ve inen dinleri kavrayarak yaşamlarına bir yol çizmelerine müsaade edilmiştir. Bu nedenle dinin sorgulanması günah ya da yanlış bir olgu değildir. Aksine sorgulamamak yanlıştır.
Çünkü insana bahşedilen aklın görevi budur eğer görevi bu olmasaydı aklına ne önemi kalırdı. Din sorgulanabilir ve bu sorgulanmalara alınan cevaplarla yol izi oluşturulabilir. Fakat her durumda olduğu gibi sorgulanmanın da bir sınırı vardır. Bu sınırlar da sorgulandıkça öğrenilir.
Din Hakkında Yanlış Bilgi Vermek
Din hakkında yanlış bilgi vermek kişiyi yanlış yönlendirir. Bu durum bir hatadır. Çünkü yanlış bilgi verilmesi sonucunda yapılmaması gereken bir durum yapılmışsa kişi dinden bile çıkabilir. Fakat burada önemli olan bir şey de karşıdaki kişinin sorgulamasıdır. Konu hakkında tam ve net bir bilgiye sahip olunmadan başka insanlara bu konu hakkında bilgi vermemelisiniz.
Yorum Yapılmamış