Müslümanlıkta Dinde Zorlama |

Müslümanlıkta Dinde Zorlama

İslam dini yeryüzüne indiğinden itibaren kimseye zorla öğretilmeye çalışılmamıştır. Bu şekilde yapılmasına Peygamberimiz de asla müsaade etmemiştir. Müslümanlıkta dinde zorlama yoktur. İslam dininde tek amaç insanların iradeleriyle kabul etmeleridir. Böylece dinin gerekliliklerini yerine getirmek kişi için daha rahat olur ve benimseyerek yapar. İnsanlar günlük hayatlarında da zorla yaptığı şeylerden keyif almaz ve yapacakları kendisine zulüm gibi gelir. Dinin zorla öğretilmesini Allah-u Teala da uygun görmez. Çünkü Yüce Yaradan dinde zorlama olacağını bildirseydi diğer hiçbir din indirilmeden herkes Müslüman olurdu.

Dinde Zorlama Yapmak Günah mı?

Dinde zorlama yapmak günahtır çünkü İslam dini kimseyi zorlamadan kendi iradeleriyle kabul etmelerini ister. Aynı durum Müslüman olan bireyler için de geçerlidir. Çünkü din insan ve Allah arasındadır. Kimse buna zorla müdahale edemez ve buna hakkı da yoktur. Bu durumun zorla yapılması kişideki İslam düşüncesini de kötü etkiler.

Hz. Muhammed (sav) İslam dinini yayarken asla kendini zorla dinlettirmeye çalışmamıştır ve bunu çok yanlış bulduğu için sahabelerin de o şekilde yapmamalarını bildirmiştir çünkü Müslümanlıkta dinde zorlama yoktur. Müslüman olsun ya da olmasın bireyin kendi öğrenerek uygulaması daha makbuldür.

Dinde zorlama Neden Yoktur?

Dinde zorlama olmamasının nedeni dinin kolaylık olması ve Allah’ın kimseye kaldıramayacağı bir yük vermemesidir. İslam’da yer alan bazı durumlar bireyin sağlığına ve durumuna göre zorlanmaması için esnetilebilir.

Buradaki durumlar altı çizilerek söylenmesi gerekir ki uygun durumlarda gerçekleşir. Örneğin hasta bir birey yatarak namaz kılabilir. Müslümanlıkta dinde zorlanma olmadığı ayetlerde de belirtilir. Çünkü Allah her bireye kendi yolunu bulabilmesi için bir irade vermiştir. Bununla birlikte elçi ve kutsal kitap göndererek de yol göstermiştir.

Zorla İman Olur mu?

Bireyin kendi istemediği herhangi bir şeyi yapması gündelik hayatında da zevk veren ya da olumlu düşüncelerle yapıyor olması imkansızdır. Dinde de bu durum aynıdır din öncelikle kalple kabul edilen bir durumdur.

Bu nedenle zorla İman olmaz. Bireyin kalbinden gelerek yapması gerekir. Kalple yapılan İman zorla yaptırılandan daha kabuldür. Çünkü insan imanı benimseyerek yaptıkça kalbini ferahlatır ve iman etmek ona ağır gelmeyeceği gibi dini yükümlülükler de ağır gelmez. Bu nedenle kimsenin din konusunda zorlama yapması insanlık olarak da Allah katında da doğru değildir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver