Müslümanlıkta Büyük Günahlar Neler? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Büyük Günahlar Neler?

Her inançta olduğu gibi İslam dininde de belli başlı yasaklar bulunmaktadır. İslam inancında Allah tarafından belirtilen yasakların ihlal edilmesine günah adı verilmektedir. Bu günahlar Kur’an-ı Kerim’den ayetler ve peygamberlerin hadisleri ile belirlenerek, inananlara farz kılınmaktadır. Müslümanlıkta büyük günahlar işleyen kimse Allah tarafından cezalandırılır. İslam inancında Müslüman kişinin yaptığı günaha karşılık verilen cezası işlediği günaha göre değişir ve Allah’ın adaleti şaşmaz.

Kur’an’daki Büyük Günahlar

İslam dininin kitabı olan Kuran-ı Kerim’de “Allah’tan kork, günaha girme, hududu aşma!” ferman edilmiştir. İnancın temelinde yer alan 7 yasak çiğnenirse kişiyi yıkıma götürür diye belirtilmiştir. Müslümanlıkta büyük günahlar; Kur’an’da belirtilenlere farklı kişilerin yorumlarını eklemesiyle birlikte 50 maddeden fazla olarak sıralanabilir. Kabul edilen 7 büyük günah ise şu şekildedir;

  • Allah’a şirk koşmak,
  • Sihir, büyü, fal, kehanet ile uğraşmak,
  • Sebepsiz olarak Allah’ın zarar verilmesini kabul etmediği cana kıymak,
  • Öksüz, yetim malını gasp etmek, ele geçirmek,
  • Zina,
  • Savaş anında kaçmak,
  • İftira etmek.

Affedilmeyen 3 Büyük Günah

İslam dininde, pişmanlıkla ve içten bir şekilde Allah’a edilen bir tövbe sonrasında affedilmeyen günah yoktur. Allah’ın kulunu affedip affetmeyeceği, kişinin içtenliğine ve dürüstlüğüne bağlıdır diye yorumlanmaktadır. Müslümanlıkta büyük günahlar bile affedilir ancak asla affedilmeyecek üç büyük günah vardır.

Nisa Suresi 4. Ayette; “Allah kendisine şirk koşulmasını kesinlikle affetmez” diye buyurur.

Buna karşın Peygamber Efendinin iletmiş olduğu bir hadise göre; “Allah son gün üç kişi ile iletişim kurmaz ve onları temizlemez, onlar için acıklı bir son beklemektedir. Bunlar zinaya bulaşan ihtiyar, yalancı bir hükümdar ve yüreği kibir dolu bir fakirdir.” Der.

Büyük Günah İşleyenin Durumu

Müslümanlıkta Allah; yüreğinde içten bir şekilde pişmanlık yaşayan, dürüst ve samimi haliyle tövbe eden kişinin günahı ne olursa olsun onu affetmektedir. Allah yalnızca kendine karşı hududunu aşan ve kendisine şirk koşan kişileri sonsuz gazaba uğratır. İnanan kişinin Allah’a karşı hududunu aşmasından sonra gelen ve din tarafından kabul görmeyen en büyük günah; isyankârlık ve itaatsizliktir. Müslüman kişinin Allah’ın verdiği emirlere sorgusuz sualsiz inanması beklenmektedir.

Müslümanlıkta büyük günahların affı için adabıyla tövbe etmek gerekmektedir. Usulüne göre tövbe etmek, Allah karşısında inanan kişiyi temize çıkarabilir ancak buna yalnızca Allah karar verir. Tövbe eden kişi, iki rekât namaz kılar ve Allah’a hamt eder, peygamberine salat ve selam getirerek tövbe ve istiğfar eder. Arkasından tekrar salavat ve hamt ederek bitirmek tövbenin usulündendir. Allah bu şekilde yapılan tövbeleri göz ardı etmeyecektir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver