İçindekiler
Bu konu ile ilgili farklı görüşler bulunmaktadır. Din adamları helal, haram ve mekruh olduğu konusuna üçe bölünmüştür. Görüldüğü gibi Müslümanlıkta at eti yenir mi konusunda fikir birliği bulunmamaktadır. Çeşitli kaynaklar ise sefer sırasında Peygamberimizin at eti yediğini söyler.
At eti yeme konusuna dini olarak değil ama sağlık açısından karşı olan kesimlerde bulunuyor. Bu kesime özellikle batı ülkelerinde yapılan araştırmalara göre görüşlerini temellendiriyor. Özellik sağlıksız ve yarış atları etini tüketmenin insan sağlığını olumsuz etkilediği görüşü mevcut. Yarış atlarına doping yapıldığı için insan üzerinde olumsuz etkiler bıraktığına inanılıyor.
Türkler At Eti Yer Mi?
At eti tüketenler Tatar, Altay ve Kırgız Türkleridir. Orta Asya kültüründe at eti popüler bir yiyecektir. At eti tüketme sebepleri:
- Kış soğuğundan korunma amacı ile diğer etlerden fazla enerji ve güç vermesi
- Vücut sıcaklığını artırması
Bu yararları yanında düzenli at eti yemek kişilerin narkozdan etkilenmesine neden oluyor. Sağlık açısından problem yaratıyor.
At Eti Müslümanlara Haram Mı?
Ayet ve hadisler at eti yemek ile ilgili kesin kararlar içermemektedir. Bunlar Allah‘ın emirleridir. Farklı inanış ve görüşler bulunmaktadır. Bu görüş farklıklarının nedeni atların eski dönemlerde sosyal ve askeri alanlarda fazla etkili olması olabilir. Eskiden at savaşlar için önemli bir unsurdu ancak artık etkisini yitirdi. Ama at eti yeme konusu hala tartışmalara neden oluyor. Mezhepler arasında da farklı görüşler vardır. At eti yemek konusunda mezhep görüşleri:
- At etinin helal olduğunu düşünen mezhepler Hanbeli, Şafii, Zahiri
- At eti yemek haram diyenler Zeydiye
- At eti yemek mekruh olarak gören Hanefi
Müslümanlıkta at eti yenir mi konusunda farklı görüşler var. Bu görüşlerde at eti yemek haram ve makruh olarak değerlendirilmiştir. Ayrıca Diyanet kaynak ve cavaplarında da at eti yeminin kesin hükmü bulunmaz. Türkler at eti tüketiminden her zaman durmuş ve zorunluluk hali olmadıkça tüketmemiştir. Dünya genelinde birçok kültürde at et yenir.
Hanefilere Göre At Eti Yenir Mi?
At eti Orta Asya’da temel besin olarak tüketilmektedir. Bunun dışında dünyada farklı ülkelerde at eti tercih edilen ve sevilen bir üründür. Hatta bazı ülkelerde tüketim için yetiştirilen atlar ve özel at kasapları bulunmaktadır.
Ancak bazı ülkelerde ise durum tam tersidir. Et etinin yasak olduğu ülkeler vardır. Müslümanlıkta at eti yenir mi konusunda yaşanan ayrılık dünyada her dine mensup insanlar ve devlet arasında da vardır.
Kesin olarak bilinen ise at eti tüketimi dini yasaklar dışında insanların kişisel tercihidir. Hanefi mezhebine göre at eti yemek günaha yakın mekruhtur. Zor şartlarda belki tüketimi yapılabilir.
Yorum Yapılmamış