Müslümanlıkta Akraba Evliliği Hakkında Bilgi | İslam'da Akraba Evliliği | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Müslümanlıkta Akraba Evliliği Hakkında Bilgi | İslam’da Akraba Evliliği

Evlilik hadislerde imanın yarısını kurtarmanın yolu olarak gösterilir. Bu sebep ile hali vakti yerinde olan kişilerin zamanı gelince evlenmesi önerilir. Evlilik konusunda olan ayet ve hadisler evliliğin kimler arasında ne şartlarda gerçekleşeceğini anlatır. Çağımızda evlenmek isteyenler evlenecekleri kişileri kendileri seçer. Fakat hala görücü usulü ve akraba evlilikleri devam etmektedir. Müslümanlıkta akraba evliliği yapılabilir. Bunun örnekleri Peygamber Efendimiz (SAV)’ in hayatında görülmektedir. Peygamber Efendimiz (SAV) kendisi hala kızı olan Zeynep binti Cahş ile nikahlanmıştır. Peygamber Efendimiz (SAV)’ in kızı Hz. Fatıma ile amca oğlu Hz. Ali evliliği için örnektir. Akraba evliliği konusunda bazı sıkıntı ve yasaklara vardır. Bu neden ile hadislerin bazıların yakın akraba evliliği önerilmez.

Kuran’da Kimler ile Evlenilmez?

Kur’an-ı Kerim, Allah‘ın emirleridir. Kuran’da evlilik yapılmasının yasak olduğu kadınları belirtmiştir. Bu evlenmenin yasak olduğu kadınlar:

  1. Anne, süt anne ve kız kardeşler
  2. Anane ve babaanne
  3. Torunlar, gelinler
  4. Erkek ve kız kardeşlerin kızları
  5. Teyze, hala ve kayınvalide
  6. Evlenilen kadının başka evlilikten olan kızları
  7. Evlilik birliği içerisinde eşin teyzesi, halası ve kız kardeşi
  8. Ateş, yıldız ve puta tapan kadınlar
  9. Süt verme/emzirme sonucu oluşan akrabalıklarda süt hala, süt teyze, süt kız kardeşler
  10. Başka biri ile evliliği devam eden kadınlar

Sayılan bu kadınlar ile evlenmek haram ve günahtır. Müslümanlıkta akraba evliliği bu sayılan kadınlar dışında kalanlar ile yapılabilir. Fakat gerçekleşen evliliklerin sağlık sorunu olan çocuklar doğmasına ve evlilikte yaşanan sorunların diğer akrabaları etkilemesi gibi nedenler ile yakın akraba evlilikleri tavsiye edilmez.

Kuzen ile Evlenmek Haram Mı?

Evlilik için dinimizin belirlediği bazı şartlar vardır. Bu şartlara uygun olan her insan evlenebilir. Kuzen ile evlenme konusunda dinimiz bir yasak getirmemiştir. Bu yüzden kuzen evlilikleri haram değildir. Dayı, amca, teyze ve hala çocuklarının evlenmesi caiz sayılmaktadır. Ancak kuzen evlilikleri önerilmez.  Akraba evliliklerinde dinimizde kuzenlerin evliliği hat olarak görülebilir. Yani kuzenden daha yakın bir akraba ile evlilik haramdır.

İslam’da Hangi Akraba ile Evlenebilir?

Kur’an-ı Kerim’de evliğin yasak olduğu kişiler sayılmıştır. Ancak sayılan bu kadınların bazıları ile evlenme yasağı ortadan kalkar. Evliliği engelleyen şartlar kalktığında nikâh kıyılabilen kadınlar:

  • Eşin kız kardeşi
  • Eşin halası
  • Eşin teyzesi

Sayılan kadınlar ile evliliğin haram olmaması için eşler arasında olan evlilik bağının sonlanması gerekir. Evlilik bağı ölüm ya da boşanma ile son bulan erkek eşinin sayılan akrabaları ile evlenebilir. Görüldüğü gibi Müslümanlıkta akraba evliliği için keskin sınırlar bulunmaktadır. Bu sınırlar geçilmediği sürece herkes istediği ile evlenebilir. Dinimiz yakın veya uzak akraba evliliği diye bir ayrım yapmamıştır. Kur’an-ı Kerim’ de sayılan evliliği haram olan kişiler dışında kalan akraba evlilikleri caizdir. Akraba evliliği daha çok sağlık ve aile bağları açısından tavsiye edilmez.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver