İçindekiler
Münafıkun suresi Mekke döneminde 11 ayet olarak indirilmiştir. İman etmiş olsalar da putperestliğe devam eden ve kendisini Müslümanmış gibi göstermeye çalışan münafıkların varlığından Müslümanları haberdar etmek için gönderilmiştir. Münafıkun suresinin fazileti ve sırları arasında okuyan kişiyi kötü niyetlilerde koruması bulunur. Peygamberimiz Münafıkun suresini okuyan müminlerin nifak ve hasetten kurtulacağını da bildirmiştir. 100 kere okuyan kişi fesat ve kıskanç kişilerden Allah’a sığınarak korunurlar. Hem Müslümanların uyarılması hem de münafıkların düştüğü gafletten uyanmaları için öğütler vermektedir.
Münafikun Suresi Kaç Kere Okunur?
Münafıkun suresi toplamda 11 ayet olarak indirilmiştir. Müslümanların dikkatli olması ve münafıkların yanlışından dönmesi için öğütler içerdiğinden sure Munafıkun adını almıştır. Düşmanların ve kötülerin şerrinden korunmak ve onlara karşı galip gelmek için 41 kere okunması tavsiye edilir. 100 kere okuyan kişinin kıskançlık ve fesatlıklardan Allah’a sığınarak korunması Münafikun suresinin fazileti ve sırları arasında yer alır.
Münafikun Suresi Neye İyi Gelir?
Kötü alışkanlıkları olanlar okursa; içki, sigara, kumar, zina ve uyuşturucu gibi haram ve kötü alışkanlıklarından kurtulur. Her gün okuyan kişiler kötü insanların fesatlıklarından, hasetlerinden ve kötülüklerinden korunur. Anne baba, eş, evlat, arkadaşlarla olan güzel muhabbetleri artırır ve aralarında düşmanlık olmasına engel olur. Münafikun suresinin fazileti ve sırları peygamber efendimizin hadisleri ile de müminlere bildirilmiştir.
Münafikun Suresi Hangi Olay Üzerine İnmiştir?
Müreysi seferi sırasında meydana gelen şu olay sonrası Münafıkın suresinin indirildiği kanaati bulunmaktadır:
Seferden dönüş sırasında biri ensar diğeri de muhacir yanlısı olan iki adam arasında su nedeni ile kavga çıkar. İki kişi de kendi taraflarını yardım için çağırır. Peygamber efendimiz olayı öğrenince müdahale eder ve kavgayı yatıştırır. Bir konuşma yapar ve bu şekildeki bölücü davranışlardan hoşlanmadığını, bunun cahillerin geleneği olduğunu belirtir. Ensar tarafta olanlar bu olayı fırsata çevirerek Müslümanlar arasında kıskançlık ve fesatlık çıkarmaya çalışırlar. Olaylara ve söylenenlere şahitlik eden Zeyd, amcası Hz. Ömer’e durumu anlatınca Hz. Ömer’de bunu başlatan Abdullah’ın boynunun vurulmasını önerir. Peygamberimiz bunu kabul etmez ve seferden dönüş zamanı olmadığı halde dönüş emrini verir. Dönüş yolunda sakinleştiler. Peygamberimiz Abdullah ve Zeyd’i yüzleştirince Abdullah inkar etti ve Zeyd yalancı konumuna düştü. Allah Medine’ye döndüklerinde Münafıkun suresini indirdi. Bu duruma çok üzülen Zeyd ‘in kulağına eğilerek peygamberimiz “ Yüce Allah seni doğruladı” dedi ve ona iltifat etti.
Münafikun Suresi Konusu Nedir?
Surenin adı, 9. ayette geçen ‘etTeğabun’ kelimesinden gelmektedir. Aldanma manasına gelen Teğabun, inanmayanların yanıldıklarını kıyamet gününde anlayacaklarını açıklamaktadır. Gerçeklerin ortaya çıkacağı kıyamet, ‘Yevmü’t- Teğabun’ yani aldanma günü şeklinde isimlendirilir. Münafikun suresi, müminlere münafıkların özelliklerini anlatır. Zararları hakkında bilgiler vererek dikkatli olmaları konusunda uyarır. Münafıkların insanları kandırmasından bahsederek onlara bağışlanma olmadığını bildirir.
Allah yolundan ayrılmama hususunda nasihatler barındırır. Allah’ın her şeyden haberdar olduğunu belirterek yapılanların sorulacağına değinilir. Surede genel olarak ister kâfir ister mümin olsun tüm insanların kıyamet günü kusurlarının ortaya çıkacağından söz edilir. Münafıkların sinsi girişimlerine karşı tedbirli olmasına dair uyarılar bulunur. Aynı zamanda münafıkları tutumlarının kendi zararlarına olduğu konusunda uyarır. Surenin son ayetleri Allah anmanın bırakılmaması, sadakanın önemi hakkındadır.
Mal ila evlat sevgisinin Allah’ı anmaya engel olmaması gerektiğini hatırlatmaktadır. Ölümden önce hayır yapmanın, sadaka vermenin, salih amel işleminin yararlarından bahsetmektedir. Eceli gelen kimsenin ertelenmediğini, Allah’ın her şeyi bildiğini, kıyamette eksiklerin ortaya döküleceğini anlatmaktadır. Malı paylaşmayı engelleyecek haklı sebepler olmadığını vurgular.
Surenin pek çok sırrı ve fazileti bulunmaktadır. Okunduğu zaman insanların kalplerini infaktan arındırıp, imanla doldurur. Bazı hastalıklara şifa olmaktadır. Belirli sayılarda okunabileceği gibi istediğiniz miktarda okuyabilirsiniz. Gözde bulanıklık, sislenme benzeri rahatsızlıklara karşı şifa niyetiyle okunabilir. Surenin 7. ayeti ila dua etmenin bol getireceği, manevi sıkıntılardan kurtaracağı, zenginlik vereceği şeklinde rivayetler vardır.
Yorum Yapılmamış