Melekler Farklı Suretlere Bürünebilir Mi? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Melekler Farklı Suretlere Bürünebilir Mi?

Melekler, Kur’an ayetlerinde ve peygamber hadislerinde sıklıkla bahsi geçen Allah’u Teala’nın göksel varlıkları olarak kabul görülmektedir. İslamiyet inancında yeri ve konumu açısından son derece önemli olan melekler farklı suretlere bürünebilir mi?

Melekler Allah’u Teala tarafından farklı vazifeler ile görevlendirilmiş, Allah’ın göksel kulları olarak İslamiyet dini açısından konumlandırılmakta ve Müslüman kişilerin Allah’a iman ettiği ölçüde meleklere de iman etmesi dini esaslar arasında yer almaktadır.

Müslüman kişilerin melekleri görmesi ve onlarla iletişime geçip geçemiyor oluşu, müminlerin akıllarında yer alan en büyük soru işaretleri arasında yer almaktadır. Müslümanlık inancında Allah tarafından belli vazifeler ile görevlendirilen meleklerin farklı suretlere bürünerek din tarihinde peygamberler ile iletişime geçtikleri Kur’an ayetlerine bakılarak doğrulanmıştır.

Müslümanlıkta Meleklerin Farklı Suretleri Nelerdir?

Meleklerin Allah’ın bildirdiği görev ve vazifeler durumunda farklı suretlerde insanların ve peygamberlerin karşına çıktığı hem Kur’an ayetlerinde hem de peygamber hadislerinde sıklıkla bildirilmektedir. Melekler Kur’an ayetlerinde de belirtildiği üzere Allah’u Teala’nın göksel kulları olarak bildirilmekte ve itaat etmekle görevlendirilmiş varlıklardır. Allah’ın verdiği vazifeleri yerine getirmekle görevli olan melekler farklı suretlere bürünebilir mi?

Hak dinlerin oluşumunda büyük rol oynayan peygamberlere Allah tarafından buyurulan her vahiy melekler aracılığı ile iletilmiş olup, bu vahiy iletilirken melekler farklı suretlere bürünerek peygamberlerin karşısına çıktığı bilinmektedir. Melekler peygamberlerin karşısında farklı şekillerde bulundukları gibi görme yetkisi Allah tarafından verilen peygamberler melekleri birebir görme ve iletişim kurma yetkisine sahip olmuştur.

Meleklerin Vazifeleri Nelerdir?

Kuran ayetlerinde de ayrıntılı olarak belirtildiği gibi meleklere Allah tarafından verilen vazifeler bulunmakta ve bu vazifeler farklı meleklere göre değişmektedir. Buna bağlı olarak Allah’u Teala meleklerinden 8ini gün içerisinde insan kullarını koruması ve adımlarını, amellerini, düşünce ve niyetlerini kayıt altına alması, unutmaması ile görevlendirmiştir. Bu melekler İslamiyette Kiramen katibin ve Hafaza melekleri olarak isimlendirilmektedir.

Müslümanlık inancının esasında yer alan ve büyük vazifelerle görevlendirilmiş dört büyük melek bulunmakta, bu melekler ahiret yaşamını ve dünyevi hayatın içerisindeki düzeni korumakla görevlendirilmiştir. Azrail, Mikail, Cebrail ve İsrafil Allah’ın büyük vazifeler ile görevlendirdiği önemli melekler olarak konumlandırılmaktadır.

Cennet ve cehennemin düzenini korumakla görevli meleklere verilen isim Rıdvan ve Malik’tir ve bu melekler, cennet ve cehennem diyarında görevli diğer tüm meleklerin ve zebanilerin düzeni korumasını sağlamakla görevlendirilmiştir.

Melekler İnsanlar ile İletişim Kurabilir Mi?

Melekler ile insanlar arasında bir iletişim Allah’ın takdirine bağlı olarak gerçekleştirilebilmekte ve buna bağlı olarak peygamberler ile yakınları dışında melekleri görüp, iletişim kuran biri bulunmamaktadır. Meleklerin Allah’tan yetki almadan insanlar ile iletişim kurması mümkün olmamaktadır. Onlar yalnızca Allah’a itaat etmek ve ibadet etmek ile görevlendirilmiş varlıklardır. Melekler farklı suretlere bürünebilir mi?

Evet meleklerin daha önce Allah’ın takdirine bağlı olarak farklı suretlerde peygamberlerin hayatında var oldukları ve onlar ile iletişime geçtikleri Kur’an ayetlerinde ve peygamber hadislerinde söz edilmiş olup, bu melekler arasında adı en sık belirtileni, Müslümanlıkta meleklerin en kudretlisi olarak kabul edilen Cebrail (as) olarak bilinmektedir. Melekler tamamen nurdan yaratılmış olup, temiz ve masum olan varlıklardır bu sebeple günahkar insanlar tarafından iletişime geçilemez, yalnızca günahsız ve masum olarak kabul edilen fani peygamberler ile iletişime geçmişlerdir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver