Koruyucu Melekler ve Görevleri | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Koruyucu Melekler ve Görevleri

Müslümanlık inancına bağlı kişilerin Kur’an ayetlerinde öğrendiği durumlar arasında Allah tarafından insanları korumak ile görevlendirilmiş melekler olduğu bildirilmektedir. Koruyucu melekler ve görevleri hakkında Kur’an ayetlerinde bildirilenler İslam alimleri tarafından açıklanmakta ve müminlerin akıllarında ki soruları gidermektedir.

Meleklerin insanlar ile iletişim kuramadığı bilinmekte ve onların ruhsal varlıklar olarak nurdan yaratıldıkları bilinmektedir. Gözle görmek mümkün olmayan melekler İslamiyet’e iman eden herkesin araştırdığı başlıca konulardan biridir.

Koruyucu Melekler ve Görevleri Müslüman kişiler tarafından hep merak edilen konular arasında yer almaktadır. Buna istinaden, İslam alimleri Kur’an ayetlerinde ve peygamber hadislerinde belirtilen buyrukları açıklamakla yükümlüdür. İslamiyette son derece önemli bir konuma sahip olan Allah’ın göksel varlıkları meleklerin görevleri hususunda Kur’an ayetleri birkaç kategoride incelenmektedir.

Müslümanlıkta Meleklerin Vazifeleri Nelerdir?

Müslümanlık dininde Allah’ın yaratmış olduğu göksel varlıklar olarak müminler tarafından iman edilen melekler, Cenabı Hakkın vermiş olduğu vazifeleri yapmak ile görevlendirilmiş olarak Kur’an ayetlerinde bildirilmektedir. Buna istinaden meleklerin en büyük vazifesi Allah’a tapınmak ve onu yüceltmektir. Bunun dışında meleklerin bazılarının;

  • İnsanları korumak,
  • Vahiy iletmek,
  • Mevsim dengesini düzenlemek,
  • Ruhları ahirete taşımak,
  • Cennet ve cehennemdeki dengeyi korumak,
  • İnsanların amellerini kayıt altına almak,
  • Dünya düzenini korumak ve ahiret dengesini sağlamak gibi görevleri bulunmaktadır.

Bu görevler meleklere Allah’u Teala tarafından verilmiş olarak bildirilmektedir. Melekler arasında en önemli dört melek Azrail, İsrafil, Mikail ve Cebrail olarak adlandırılmaktadır. Bu melekler ahirette ve dünyada Allah’ın en büyük görevlerini bahşettiği meleklerdir.

Koruyucu Melekler İnsanları Nelerden Korur?

Müslümanların iman ettiği göksel varlıklar, Allah’ın buyruğu üzerine insanları korumak ile görevlendirilmiş ve her insanı gün içerisinde korumakla görevli sekiz melek bahşedilmiştir. Buna istinaden, meleklerden dördü gündüz dördü gece boyunca, ikisi amelleri yazan ve niyetleri kaydeden Kiramen Katibin, ikisi önünde ve arkasında her hangi bir zarar gelmemesi adına korumalık yapan Hafaza melekleri melekleridir. Bu melekler koruyucu melekler olarak da adlandırılmakta olup koruyucu melekler ve görevleri müslümanlar tarafından merak edilmektedir.

Müslüman kişileri korumakla görevli olan melekler hakkında Kur’an’da belirtildiği üzere; cinler ve zebanilerde dahil olmak üzere hayvan, kafir, münafık, fesat, fitne insanların şerrinden sakınmakla vazifelendirilmişlerdir. Koruyucu meleklerin mümin, kafir, fasık, münafık, salih her türlü insanı Allah’ın buyruğu üzerine tüm şer ve kötülüklerden sakınmakla vazifelendirildikleri açık ve net belirtilmiştir.

Bir İnsanı Kaç Melek Korumakla Vazifelendirilmiştir?

Allah tarafından insanları korumakla görevlendirilmiş melekler bulunduğu gerek peygamber hadislerinde gerekse Kur’an ayetlerinde sıklıkla belirtilmekte olup, Müslüman kişiler koruyucu melekler ve görevleri araştırması yaparken bu meleklerin sayısı hakkında bilgi edinmek istedikleri de bildirilmektedir. Bu merakı gidermek adına bu meleklerin sayısının 4 olduğunu ve ikisinin gündüz ikisinin gece olmak üzere Allah tarafından kulu sakınmakla görevlendirildiği bilinmektedir.

İnsanları Koruyan Meleklere Ne İsim Verilmiştir?

Müslümanları korumak ve her türlü şerden sakınmak amacı ile görevlendirilmiş olan meleklere İslamiyette Hafaza melekleri denilmektedir. Bu meleklerin her türlü kötülükten kulu sakınmak amacı ile kulun önünde ve arkasında sabah akşam iki melek olarak görev yaptıkları bilinmektedir. Allah kulunu sakınan ve kayıran olarak amelleri kötü olsa dahi onu korumakla meleklerini görevlendirdiği bilinmektedir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver