Kıyamette İnsanlar Nasıl Çağırılır? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Kıyamette İnsanlar Nasıl Çağırılır?

Müslümanlık inancı esaslarına bağlı olan kişiler için önemli bir yere sahip olan kıyamet, kişinin hayatını yönlendiren faktörler arasında yer almakta olup, Müslümanlığa iman eden kişilerin kafa karışıklıklarına sebebiyet veren durumlarda İslam alimlerine danıştığı bilinmektedir. Kıyamette insanlar nasıl çağırılır?

Müslümanların iman esasları arasında yer alan kıyamet düşüncesi, müminlerin dünyevi hayatını şekillendiren unsurlar arasında yer almakta ve her Müslüman’ın dünyevi yaşamını bu esaslara bağlı sürdürmesi beklenmektedir. Buna bağlı olarak İslamiyet’e iman eden kişiler, Kur’an ayetleri ve peygamber hadisleri doğrultusunda yaşamlarına yön verirken dini esasları göz önünde bulundurmaktadır.

Müslümanlığa Göre Ahirette İnsanlar Hangi İsimle Çağırılır?

Müslümanlık inancına göre kıyamet esasları arasında yer alan hususlar müminlerin kafasında soru işaretleri oluşturmaktadır. Her konuda olduğu gibi kıyamet esasları hakkında da son derece açıklayıcı olan Kur’an ayetlerinin yanı sıra peygamber hadisleri de bu konuda iman eden kişiye yol göstermektedir.

İslamiyet’e iman eden kişilerin hayatında son derece önemli bir konuma sahip kıyamet inancına göre belirtilen peygamber hadislerinde kıyamette insanlar nasıl çağırılır?

İslamiyette Ahiret Yaşamında Allah Hangi İsim ile Seslenir?

İslami esaslara göre kıyamet ve mahşer günü inancı ile alakalı her insanın bilmesi gereken hususlar bulunmakta ve bunlar özellikle Kur’an ayetlerinde bizzat peygamber efendi Hz. Muhammed’e vahiy edilmiş bulunmakta; bunun yanı sıra peygamber hadisleri hem Kur’an ayetlerini destekler hem de açıklama getirir durumundadır.

Peygamber hadislerinde belirtildiği üzere Müslüman kişinin dini esaslarına bağlı olarak hayatını idame ettirmesi gerekmekte ve genelde bu şartlar doğrultusunda süreç doğumdan sonra aile tarafından başlatılmaktadır.

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed, hadislerinde Müslüman kişilerin isimlerinin de dinen hoş karşılanan ve uygun olarak görülen isimler ya da kelamlar arasından seçilmesi gerektiğini vurgulamakta ve bu konuda Kur’an ayetlerinden isim seçilirken dikkatli olunması hususunda uyarı çekmektedir.

Peygamber Hadislerinde Ahirette İsimle Çağırılma Esasları

İslamiyet’in elçisi, Allah’ın peygamberi Hz. Muhammed’in buyrukları ve hadisleri müminler için oldukça önemli bir konumda bulunmakta ve Allah’ın buyruğu üzerine onu örnek alan bir yaşam sürdürmeleri beklenmektedir. Buna bağlı olarak kıyamet esasları hususunda peygamber hadislerine danışan Müslümanların sorularının başında gelen; kıyamette insanlar nasıl çağırılır?

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed’in hadislerinde yer vermiş olduğu bir durum olan isim konusunda; Müslüman kişilerin isimlerinin güzel ve hoş bir anlama sahip olması gerektiği söylenirken, sebep olarak ahirette o gün geldiğinde Allah’u Teala’nın kullarını kendi isimleri ile çağıracağı bildirilmektedir.

Kuran Ayetlerine Göre İsim Nasıl Verilir?

İslamiyet ile alakalı her konuda Allah tarafından vahiy alan Hz. Muhammed’in bu ifadesi dinen açıklayıcı bir durum olarak nitelendirilmektedir. Peygamber hadislerinde bu ifade üzerine isim koyarken dikkat edilmesi gereken esaslar arasında ismin Kur’an ayetlerinden bir kelam olarak seçileceği sırada anlamı bakımından bilgili olunmasını şayet ayetler içerisinde kötülükten bahsedebilmek için kötü etkiler bırakan kelamlarda bulunmakta olduğu müminlere iletilmiştir.

İslam’a Göre İsim Nasıl Olmalıdır?

Çocuklara güzel isimler koyma anne-babanın görevidir. Verilen isim dünyada ve ahirette geçerli olduğundan görev önemlidir. Öyle ki peygamber efendimiz uygun bulmadığı bazı müminlerin isimlerini değiştirmiştir. Bu sebeple güzel, çocuğu utandırmayan adlar seçilmelidir. Üstelik hadisler ve ayetlerde kıyamet gününde isminden utanan kişinin anne babasından şikayetçi olacağı belirtilmektedir. Bunun için güzel, anlamlı isimler seçilmelidir. Anlamı iyi olan ancak yanlış anlaşılabilecek isimlerden uzak durulmalıdır. Yazımı ve söyleşi kolay adlar seçilmelidir.

Kur’an-ı Kerim’ de geçen her ismin çocuğa verilmesi uygun değildir. Çünkü bazı kelimeler kötü anlamlar içerir. İsimlerden bazılarının anlamları belirgin değildir. Bundan dolayı bebeklere ad verirken dikkatli olunmalıdır. Kadir, Kerim, Ayşe, Fatma vb. isimlerin verilmesinde sakınca yoktur. Cemre ismi günümüzde sıkça kullanılır ama Hz. Muhammed tarafından değiştirilen isimler arasındandır. Peygamberimiz Cemre’yi anlamından dolayı Cemile ismine çevirmiştir. Yani ad verirken söyleyişle beraber manasına da dikkat edilmelidir.

İslam’da isimlerin mantıklı olması, hoş manalar içermesi, söylendiğinde kişiyi utandırmaması gerekir. Peygamber isimleri, peygamberlerin eşlerinin adları, sahabeden isimler, evliyaların, Allah dostlarının isimleri çocuklara koyulabilir. İsmi şeriflerden bir kısmı bebeklere koyulamaz. Koyma için bazı kurallara riayet edilmelidir. Örneğin, Rahman ismi koyulacak ise başına Abd eklenmelidir. Böylece Abdurrahman, Allah’ın kulu anlamında güzel bir isim bebeğe verilir. Rauf, Latif, Mümin benzeri esma-i hüsna isimleri çocuğa koyulabilir. Bunlar kullara da kullanılabilen ortak isimlerdir.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver