İçindekiler
Müslümanlık inancına bağlı insanlar için dini usullere bağlı bir yaşam sürmek son derece önemli bir konu olarak değerlendirilmekte olup, müminlerin peygamberin yaşayışını örnek alarak yaşaması dinen doğru bir tutumdur İslamiyette miras paylaşımı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından Kur’an ayetlerine dayanan esaslarla açıklanmıştır.
Müslüman kişilerin dine bağlı, Kur’an ayetlerini esas alarak, peygamberin yaşamını örnek benimseyerek yaşamlarını sürdürmesi İslamiyet’in doğru mümin tasvirine son derece uygun bir yaşam olarak nitelendirilmektedir. Buna bağlı olarak ölen kişinin arkasından yapılacak olan miras muhabbetlerinde hak sahibi olmak konusunda İslam alimlerinin, özelliklede Diyanet İşlerinin yorumlarına başvurulmaktadır. İslamiyette miras paylaşımı Diyanet İşleri Başkanlığınca Kur’an ayetleri esas alınarak açıklanmaktadır.
Müslümanlık İnancına Göre Miras Paylaşımı Nasıl Olur?
Müslümanlık inancında ölüm ve yaşam insanın fıtratından Allah tarafından belirlenmiş özelliklerdir. Buna bağlı olarak insanların ölümü düşünerek yaşaması ve ahiret inancına sahip olması dinin esaslarında son derece önemli bir konumda tutulmaktadır. İslamiyette miras paylaşımı Diyanet İşleri Başkanlığının bildirdiği esaslara göre Kur’an ayetlerinden araştırmalar sonucunda varılan netice doğrultusunda gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Kuranda Miras Paylaşımı Nasıl Olur?
Kur’an ayetlerinde Allah’ın Hz. Muhammed’e Cebrail (as) aracılığı ile vahiy ettiği sureler doğrultusunda; müminler ve çocuklar hakkında erkeğe, kadına düşenin iki payı kadar hak verilmesi buyurulmakta, ikiden fazla kadın olduğu durumlarda, kadınlara kalan hakkın üçte ikisi pay edilmektedir. Mirasçının tek bir kadın olması durumunda mirastan alacağı pay yarısı kadar olacaktır. Ölen kişinin evladı varsa anne ve babasının her birinin hissesinin altıda biri ona ait olarak değerlendirilmektedir.
İslamiyette miras paylaşımı Diyanet İşleri Başkanlığının bildirdiği doğrultuda, dinen bu şekilde gerçekleştirilmekte olup, ölen kişinin toprağa defini gerçekleştirildikten hemen sonra gerçekleştirilmesi buyurulmaktadır. Miras öncesinde ölen kişinin cenaze masrafları yakınları tarafından karşılanır. Ölen kişinin borçları yakınları tarafından ödenir ve ardından üçte birinden fazla olmamak koşulu ile mirasçılar dışında kalan kişilere vasiyetleri yerine getirilir. Hepsinden sonra mirasçılar, haklarına düşen pay kadarını paylaşmalıdır.
Baba Ölünce Miras Dinen Nasıl Paylaşılmalıdır?
Müslümanlık inancına iman eden müminlerin vefat eden babalarının arkasından miras paylaşımını nasıl gerçekleştirmeleri gerektiğini öğrenmek istemeleri son derece doğaldır. Miras işlemleri, yakınlarının ölen kişiye karşı tüm sorumluluğu tamamlandıktan sonra gerçekleştirilmekte olup, ölen babanın erkek evladına 3te 2, kız evladına 3te 1i kadar pay hak verilmektedir. İkiden fazla kız çocuk varsa, miras payının üçte ikisi kız çocukların mirası olarak değerlendirilmektedir.
Miras paylaşımı konusunda müminlerin akıllarındaki soru işaretlerini gidermekle vazifeli İslam alimleri, bu konuda Kur’an ayetlerine dayanarak son derece açıklayıcı bilgilendirmelerde bulunmaktadır. Kur’an ayetlerinde Nisa Suresinde bahsi geçen miras hukuku, anne baba ve tüm yakınları geride bırakmış olduğu herkesi birer mirasçı olarak değerlendirerek, yeminli doğru kimse tarafından miras paylaştırılması gerektiği bildirilmektedir.
Mirası Eşit Bölmek Günah Mı?
Diyanet İşleri Başkanlığı Yüksek Kurulu tarafından bildirildiği üzere mal varlığı ölen kişinin evlatları arasında eşit olarak paylaştırıldığında bu günah ya da haram olarak nitelendirilmemekte, kız ya da erkek olması fark etmeksizin evlada eşit pay yapılması uygun karşılanmaktadır.
Yorum Yapılmamış