İçindekiler
Müslümanlık inancına göre Allahtan başka kimseye inanmamak ve tapınmamak gerektiğinden heykel ve resim gibi unsurlara karşı nasıl bakıldığı müminler tarafından merak edilen konuların başında yer almaktadır. İslamiyette heykel haram mı?
İslam alimleri ve din bilginlerince cevaplanan bir çok soru müminlerin hayatına ve din bilgisi açısından diğer insanlara önderlik etmektedir. Buna bağlı olarak Müslüman kişiler akıllarında ki her türlü soru işaretini gidermek ve bunun sonucunda dinen aydınlanmak amacı ile farklı kaynaklara başvurmaktadır. Müslüman kişilerin sanat ile uğraşmak isteyenleri ya da sanatın yarattığı estetik algıdan hoşlanan kesiminin merak ettiği soru ise İslamiyet dininde sanatın nasıl karşılık gördüğüne yöneliktir.
Müslümanlıkta Heykel Resim Nasıl Karşılanmaktadır?
Heykel ve resmin meydana gelişi ve yapılış amacı pagan döneminden itibaren Müslümanlığa kadar gelen tüm dinleri kapsamakta ve sonrasında bunlar Müslümanlık ile put kabul edilerek, tapınmanın ve tapınılanın yalnızca Allah için olması gerektiği dinen bildirilmiştir. Buna bağlı olarak Müslümanlık ile birlikte heykel ve resmin dini olarak kullanımına son verilerek doğanın taklidi olarak devamı sağlanmıştır. İslamiyette heykel haram mı?
İslamiyette hiçbir din bilgininin, peygamberin ve özellikler Cenab-ı Hakkın resmedilmesi, heykelleştirilmesi dinen hoş karşılanmamakta ve tamamen karşı gözle görülmektedir. Heykel ve resim insan emeği ile icraat edilmiş olduğundan bunlara her hangi bir yaratıcı ya da kutsal ibaresi verilmesi doğru bulunmaz.
Müslümanlıkta Resim Ve Heykel Bulundurmak Günah Mı?
Kişinin tapınma unsuru olarak batıl ve diğer dini kişilerin heykellerini, sembolik resimlerini tapınma amacı ile bulundurması ve kullanması, karşısında ibadet etmesi Müslümanlıkta Allah tarafından haram ve günah olarak nitelendirilmektedir. Bunun dışında İslamiyette heykel haram mı?
Hayır, ibadet amacı ve kutsallık ibaresi altında kıstas yapılmadıkça heykel ve resim bulundurmak, aksesuar olarak kullanmak ya da obje olarak konumlandırmak günah olarak nitelendirilmemektedir. Kişi evinde ya da hayatının bir alanında estetik güzellik katması amacıyla resim bulundurmakta ve heykel konumlandırmakta özgürdür.
Müslümanlık İnancında Sanatın Yeri
Müslümanlık aslına bakıldığında kısıtlayıcı olmamakla birlikte yalnızca Allah’a ibadet koşullarında ve iman esaslarında sınırlandırıcı bir izlenim sergilemektedir. Buna bağlı olarak kişinin Allah’tan başkasına iman etmemesi ve onun yarattığı her türlü varlığa iman etmesi beklenmekte olup, Allah tarafından gönderilen elçiler ve vahiy ettikleri kitapları doğrultusunda bir yaşam düzenlenmesi buyurulmaktadır. Buna istinaden Allah’ın kurallarına ve buyruklarına uyarak doğru bir yaşam sürenlerin hayatı bereketlendirilir ve cennetle mükâfatlandırılır.
İslamiyette heykel haram mı? Müslümanların sanata bakış açısı nedir?
Müslüman Kişi Evinde Ne Tür Heykel Bulundurabilir?
Müslümanlık inancında heykel ve resim gibi sanat nesnelerinin metalaştırılması ve yaratıcı konumunda ya da kutsal izlenimi ile kullanılması kesinlikle yasaklanmış olup, Allah tarafından haram olarak nitelendirilmektedir. Bunun dışında yer alan sanatsal nesnelerin kullanımı ve ev, iş, ofis, araba ya da hayatın her hangi bir alanında kullanılmasında bir sakınca bulunmamaktadır.
Heykel resim gibi sanatsal unsurların tapınma, kutsallık ya da övgü alması, saygı duyulması ve önünde diz çökülmesi, Allah’ın tekliğine ve benzersiz oluşuna, yaratılamayacak olan yaratıcı inancına ters düşmektedir. Buna istinaden Müslümanların heykel ve resim gibi unsurların dini içeriği olmadığına emin olması gerekmektedir.
Yorum Yapılmamış