İçindekiler
Medeni hukuk ile İslam hukuku arasında evlilik ve boşanma farklılık göstermekte ve İslamiyette boşanmada mal paylaşımı medeni hukuka göre düzenlenmemektedir.
Medeni hukuka bağlı olarak boşanma hakkı, evlenme hakkı kadar doğal bir özgürlüktür. İslamiyette boşanma pek uygun bir durum olarak görülmese ve peygamber hadislerinde boşanmamak öğütlense de ayrılmak isteyen çiftlerin boşanmaktan başka çaresi yoktur.
Çiftler her ne kadar medeni hukuk üzerinden boşansa da boşanma avukatları aracılığı ile İslami esaslara uygun bir mal paylaşımı gerçekleştirebilmekte ve kendi aralarında anlaşarak paylaşma hakkına da sahip bulunmaktadır.
İslamiyette Boşanma Hukuku
İslamiyet dininde örnek teşkil eden ve tüm Müslümanlar tarafından hayatına özenilen Hz. Muhammed sıklıkla evli kişilerin boşanmaması ve evliliklerini korumasını öğütlemektedir. Buna bağlı olarak Müslümanlık inancında boşanma esasları dinen doğru şekilde yerine getirilmeli ve evli bulunan kişilerin şahsen talebi doğrultusunda üç defa gerçekleşmelidir. Kadın ve erkeğe barışmaları için dinen sunulan üç hak vardır.
Bu hakların ilk ikisinde kadın ve erkek beraber yaşar durumda olabilirken, son sözlü boşanma ikrarı doğrultusunda çiftler evlerini ayırarak bir süre uzak kalmalı sonrasında tekrar boşanmak istediklerini belirterek yollarını ayırması dinen daha doğru olacaktır. Buna bağlı olarak İslamiyette boşanmada mal paylaşımı hukuku taraflar tarafından iyice öğrenilmeli ve doğru gerçekleştirilmelidir.
İslamiyette Boşandıktan Sonra Mal Paylaşımı Nasıl Yapılır?
Medeni hukuka bağlı Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre bir boşanma davası sonucunda eşler ayrıldıktan sonra malların paylaşımı kadın ve erkeğe yüzde elli pay ile paylaştırılmaktadır. İslam hukukuna uygun gerçekleştirilen evliliklerde, evlilik öncesi kadına erkek tarafından ödenen ve mihri adı verilen bir ödeme gerçekleştirmektedir. Boşanma, ölüm, ihtiyaç gibi durumlarda evliliğin mecburi ya da istekli olarak gerçekleştiği anlarda kadın bu parayı kullanabilmekte ancak evli olunan süre boyunca bu paraya dokunamamaktadır. Bu paranın boşanma durumunda nafaka olarak kabul görmesinden boşanma durumundaki kadın İslami şartlara göre halen hak sahibi olduğu durumlar bulunur. İslamiyette boşanmada mal paylaşımı kadın ve erkeğin kendi kazandıkları ve koyduklarından ibaret olarak nitelendirilmektedir.
Hani Durumlarda Kadın ve Erkeğin Mal Paylaşımı Ortaktır?
İslamiyet dini sözleşmelere ve akitlere bağlı bir dini inanç olarak yapılan anlaşmanın yerine getirilmesini hiçbir şartta aksatmamak gerektiğinin üzerine basarak vurgulamaktadır. Buna bağlı olarak evli kişiler İslam hukukuna uygun olarak mal beyanının ortak olduğunu belirten bir sözleşme düzenlemiş ve bu sözleşmenin tarih saat kapsamında incelenmesi gerekmektedir. İslamiyette boşanmada mal paylaşımı bu sözleşmede belirtildiği üzere malların ortaklığına işaret eden şartlarda yüzde elli ortak belirlenmektedir.
İslami Şartlarda Boşanmada Mal Paylaşımı
Müslümanlıkta boşanma dinen her ne kadar tavsiye edilmeyen bir durum olsa da tarafların anlaşamadıkları durumlarda, boşanması mecbur şartlarda gerçekleşmesi dinen biraz daha uygun karşılanmaktadır. Müslümanlık inancına bağlı olarak mal paylaşımı yoktur. her birey kazandığından sorumlu tutulmakta bu sebepten kadın ya da erkek evlilik sürecinde kendi mal beyanından sorumlu tutulmaktadır. Yine de erkek evli kaldıkları süre boyunca eve geçindirmek ve kadına bakmak ile yükümlü olan kişidir. Erkek evlilik süresince kadına bakmak koşulunda bulunurken, kadın kendi çalışma imkanı var ise boşanma durumuna gelmeden kendini garanti altına almayı düşünebilir.
Yorum Yapılmamış