Hz. Muhammed Veda Hutbesi Nasıl? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Hz. Muhammed Veda Hutbesi Nasıl?

Hz Muhammed Veda Hutbesi vermesi gerektiğini bir ikindi sonrası vakti, Kur’an-ı Kerim’in bir ayeti vahiy edildiğinde fark etmiştir. Hz. Muhammed’e vahiy edilen ayet hangisiydi? Veda Hutbesi Neden Gerçekleşti?

Müslümanlar için son derece önemli bir hadise olan veda hutbesi; Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in müminlere tüm esasları bildirdiği son konuşması olarak kabul edilmektedir. Müslümanlar, Hz. Peygamberin buyruklarına ve imanı yaşayış şekline göre hayatını düzenlediğinden bu konuşma oldukça önemli bir yere sahiptir. Hz Muhammed Veda Hutbesi vermesi gerektiğini anladığı bir vakit gerçekleşir ve artık gitmesi gerektiğini ilk Ebu Bekir anlar.

Veda Hutbesine Neden Olan Neydi?

Müslümanların, hayatları boyunca kendilerine örnek olarak kabul gördükleri Hz. Muhammed; İslamiyet ve inananları için son derece önemli bir konuma sahiptir. Dünyaya İslamiyet’i yaymak ile görevlendirilmiş olan Hz. Muhammed, Allah’ın buyruklarını insanlara anlatmış ve Müslümanlığın tüm buyruklarını yerine getirerek örnek bir imanlı olmuştur. Kur’an-ı Kerim içerisindeki birçok ayet Hz. Muhammed ile alakalıdır ve onun Allah tarafından görevlendirilmiş elçi, doğru ve örnek bir insan olduğunu bildirir.

Peygamber efendi bir gün ikindi vakti sonrası, devesi ile yolda Allahtan Maide Suresi 3. Ayeti vahiy alır. Maide Suresinde; vakit tamam, dinin tüm bildirilerini yaptım ve üstünüzdeki vazifem artık tamamlandı, sizin için uygun olan İslam’dır buyur etmektedir. Bu ayet açıkça peygamberin görevini tamamladığını ve artık vefat edeceği anlamına gelmektedir. Bunun sebebi, anlatılması gereken her şeyin anlatılmış ve bildirilmiş olduğudur.

Hz. Muhammed Veda Hutbesini yaptığı esnada müminleri bu konuşmayı neden yaptığına anlam verememişti ancak Ebu Bekir hazretleri ağlıyordu. O, peygamberin artık gitme vaktinin geldiğini fark eden ilk kişi olmuştu.

Peygamberin Müritleri ile Yaptığı Son Konuşma

Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Veda Hutbesi verdikten sonra Kurban Bayramının ilk günü; vaktin yaklaştığını anlayan Peygamber Efendimiz, kurban kesmek üzere niyetlendi ve 63 tane kurbanı kendi elleri ile kesti. Saçlarını kestirdi ve kesilen saçlarını müminlere birer ikişer hatıra niyeti ile dağıttı.

Öğleden önce Kabe’yi ziyaret etti ve tavafını tamamladıktan sonra öğle namazı kılarak zemzem suyu içti. Kurban Bayramı boyunca yapması gereken her şeyi tamamladı ve Mina’dan Muhassab’a yaya olarak geçti. Onun yanında duran Müslümanlara son kez hitaben;

  • Allah’ın sözlerini ve buyruklarını duyanlar duymayanlara anlatsın ve anlatanların Allah yüzünü nurla renklendirsin, anlayan anlamayana anlatsın.
  • İyi bilinmesi gereken üç husus bulunur ve bunlar dikkate alınırsa kalpler kinden ve kıskançlıktan uzak kalır.
  • Allah rızası için iyi işler yapmak,
  • Müslüman ve rütbeli insanlara itaat etmek ve nasihat dinlemek,
  • Müslüman bir cemaatte yer almak ve iyi amellere tabi olmak buyurmuştur.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver