Hz Muhammed Mezhebi Nedir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Hz Muhammed Mezhebi Nedir?

Ehl-i Sünnet ve Ehl-i Cemaat olarak da bilinen Hz. Muhammed’in mezhebi, Müslümanlığın öğreti ve sorumluluklarının, Allah’ın buyruklarının takipçilerini ifade eder. Müslümanlığı Dünya’ya tanıtmakla Allah tarafından görevlendirilen peygamber Hz Muhammed Mezhebi ile alakalı ifadeler İslam alimlerince yorumlanırken, mezhepler peygamberin ölümünden sonra dört halifenin yaydığı İslami bilgilere göre şekillenmiş insanların kültür ve toplumları ile özdeşleşirken din ile bütünleşmesi olarak nitelenmektedir.

Müslümanlar, Hz. Muhammed’in kendinden sonra gelecek belirli bir halef tayin etmediğine, bunun yerine Müslüman cemaatin liderliğini yapacak kişiyi cemaatin kendisinin kararına bıraktığına inanırlar.

İslamiyet’in En Geniş Mezhebi Hangisidir?

Raşidun halifeleri olarak da bilinen ilk dört halife, Müslüman toplumunun meşru liderleri olarak Hz. Muhammed’in ölümü ile kabul edildi. Ölümünden önce yaşamı boyunca peygamber ile yaşayan halifeler toplum tarafından seçilmiş ve Hz. Muhammed’in vefatından sonra Müslümanlara yol gösterecek olan iyi liderler olarak kabul görülmüştür.

Müslümanlığa iman eden kişiler hadislerin İslam‘ın ilkelerine uygun bir hayat boyunca kişiye yol gösterici olduğuna inanırlarken, Kur’an ayetlerine destek olarak dinen gerekli olduğunu kabul ederler.

Sünni mezhebi, İslam’ın en büyük mezhebidir ve dünyanın birçok ülkesinde bulunur. İslam’ın geleneksel ilkelerine bağlılığı konusunda Hz. Muhammed ve havarilerinin Allah’ın takdiri ile dile getirdikleri takip etmenin önemine olan inançlarıyla tanınan imanlılar Sünniliği Hz Muhammed mezhebi olarak tanımlamaktadır.

Müslümanlıktaki Mezhepler Nelerdir?

Sünni Müslümanlar, küresel Müslüman nüfusun yaklaşık %85-90’ını temsil eden İslam’ın en büyük mezhebini oluşturmaktadır. Dünyanın birçok ülkesinde bulunurlar ve İslam’ın geleneksel ilkelerine bağlılıkları ve Hz. Muhammed ve arkadaşlarının öğretilerini takip etmenin önemine olan inançlarıyla tanınırlar. Hz. Muhammed mezhebi bu sebeple çoğu iman eden tarafından Sünnilik olarak kabul görmekte ve Sünnilik İslamiyet’in hak mezhebi olarak kabul görülmektedir.

Sünni mezhebinin yanı sıra İslam’ın başka mezhepleri de var. Bunlardan biri de dünya Müslüman nüfusunun yaklaşık %10-15’ini temsil eden Şii mezhebidir. Şii Müslümanlar, Müslüman cemaatin liderliğinin Hz. Ayrıca, Kur’an ve hadislerin yorumlanmasında imamların veya ruhani liderlerin rolüne daha fazla vurgu yaparlar.

İslamiyette Dinin Birliği

Mezhepler arasındaki tüm farklılıklara rağmen, İslam’ın tüm mezheplerinin Allah’ın birliği ve Muhammed’in peygamberliği inancını paylaştığını belirtmek önemlidir. Ayrıca hepsi, Kuran’ın Allah’ın sözünün nihai ve eksiksiz vahyi olduğuna inanırlar ve namaz, oruç, sadaka verme, Mekke’ye hacca gitme ve iman beyanını içeren İslam’ın Beş Şartını takip ederler.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver