Gusül Abdesti Almadan Mezarlığa Gidilir Mi? |

Gusül Abdesti Almadan Mezarlığa Gidilir Mi?

Allah’u Teala insanın temiz olmasını ve her durumda, başına gelebilecek kazaları da göz önünde bulundurarak abdestsiz gezmemesi gerektiğini buyurmaktadır. Gusül Abdesti Almadan Mezarlığa Gidilir Mi?

Müslüman kişilerin her daim temiz ve başlarına gelebilecek hadiseler karşısında ölümü göz önünde bulundurarak abdestli olmaları tavsiye edilmektedir. Müslüman kişilerin cünüp gezdikleri ve bastıkları her adımın hesabının ahirette Allah’u Teala tarafından sorulacağı bildirilmiştir. Buna istinaden Gusül Abdesti Almadan Mezarlığa Gidilir Mi? Sorusunun cevabını peygamber hadislerinden araştırmak daha doğru olacaktır.

Müslümanlıkta Abdestiz Gezmek

Müslüman kişilerin, temiz ve abdestli gezmesi dinen uygun görülen tutumlar arasında yer almaktadır. Gusül Abdesti Almadan Mezarlığa Gidilir Mi? Sorusuna peygamber efendimiz Hz. Muhammed tarafından bildirilen hadislerde cevap olarak hayır gidilmez demek daha doğru olacaktır. Ancak bunun tek sebebi gidilen yerin kabristan olduğu değildir. Sebep Müslüman kişinin Allah tarafından bildirildiği üzere temiz ve her koşula hazırlıklı olarak abdestli gezmesi buyurulmaktadır.

Kabir ziyareti yapacak kişinin abdestli olması gerekmekte ve bunun bir diğer sebebi olarak fiziksel olarak ya da manen kirli olan kişilerin kabir ziyareti yaptıktan sonra zihinlerine şeytanın vesveseleri dolacak olmasıdır. Kur’an-ı Kerim’de kişinin abdest alması her fırsatta buyurulduğu gibi peygamber hadislerinde de son derece net ifade edilmiştir.

Kabir Ziyareti Yapmanın Fazileti

Gusül Abdesti Olmadan Mezarlığa Gidilir Mi? Sorusuna cevap verdikten sonra kabir ziyaretinin faziletlerinden bahsetmek gerekmektedir. Ölmüş yakınlarının kabirlerini ziyaret ederek, mezarlıkta dua okumaları, hem okuyan kişiye hayırlara vesile bir yaşam sunmakta hem de ölen kişinin ruhunu hafifletmektedir. Allah’ın rahmetine vesile olan bu olay; Perşembe ikindi vaktinden cumartesi sabahına kadar gerçekleştirilmelidir.

Bayram günleri ve arifelerde yapılan kabir ziyaretleri ve kabir başında okunan dualarda kişinin günahlarının affedilmesine ve yaşamındaki sıkıntıların sona ermesine vesile olmaktadır. Her konuda Allah’ın takdirine sığınan kişi, ölmüş yakınlarının ruhuna rahmet dilemek amacı ile Fatiha ve İhlas Surelerini okuyabilir. Ayrıca Yasin Suresi; Müslümanlık dininde kabir başında okunan Kur’an surelerinin başında gelmektedir. Kişi isterse ölmüş yakını için Kur’an-ı Kerim okutabilir ve bunun sevabı Allah katında çok büyüktür.

İhlas Suresi Okunuşu

Bismillahirrahmânirrahîm.

1- Kul hüvellâhüehad

2- Allâhüssamed

3- Lemyelid ve lemyûled

4- Ve lemyekünlehûküfüvenehad

Fatiha Suresi Türkçe Okunuşu

Elhamdulillâhirabbil’alemin, Errahmânir’rahim, Mâlikiyevmiddin, İyyâkena’buduVeiyyâkeneste’în, İhdinessirâtalmustakîm, Sirâtallezineen’amte aleyhim Ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddâllîn.

Mezarlığa Abdestsiz Gitme Günah Mı?

Kabir ziyaretleri ölümü hatırlatması sebebiyle önemlidir. Ayrıca sevdiklerimizi unutmadığımızı gösterir. Ziyaretlerde dua ve Kur’ an okunur dolayısıyla abdestsiz gitmek doğru değildir. Manevi açıdan ziyaretleri güçlendiren abdest aynı zamanda huzur verir. Müslümanın cünüp gezmesi günahtır. Ancak namaz abdesti olmadan mezarlığa gidilebilir. Ezberden Kur’an-ı Kerim okunabilir ama elinize alamazsınız.

Kabristana abdest alınmadan gidilse de peygamberimizin sünnetine uymak en güzelidir. Bu yüzden abdestsiz ölüler ziyaret edilmemelidir. Yalnızca mezarlık ziyaretlerinde değil daima temiz olunmalıdır. Adetli kadınlar, mezarlık ziyareti yapabilir ama aybaşı kesildiğinde gusül abdesti alarak gitmesi gerekir. Ezberinden ayetleri okuyabilirler, dua niyetiyle okunduğundan sakıncası yoktur. Ölen yakınlara mezarı başında dua etme hem onlara hem de duayı okuyana huzur verir.

Manevi açıdan önemli olan mezarlık ziyaretlerinde bazı kurallar vardır. Mezarlığa girerken kabir ehli selamlanmalıdır. Diğer ziyaretçiler ile mezarlık ahalisine saygılı olunmalıdır. Yüksek sesle konuşulmamalı, huzursuzluk yaratacak hareketler yapılmamalıdır. Hızlı dolaşılmamalı, mezarlara hasar verilmemelidir. Kabristana girerken telefonunuz sessizde olmalıdır. Cihazın sessini kapatma diğer insanlara saygı gereğidir.

Ziyaretlerde sessizce dua edilmeli, bağırarak ağlama benzeri davranışlardan kaçınılmalıdır. Taşı yahut parmaklıklar sevmek, öpmek, feryat etmek dinimizce sakıncalıdır. Bu hareketler çevrede huzursuzluk yaratır. Mezarı temizleme, üzerine çiçek dikme veya buket bırakma yanlış değildir. Özlemin ifade ediliş biçimidir, aşırıya kaçılmadığı sürece böyle davranmak caizdir. Günah olan feryat figan ağlamadır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver