Dilek duası nedir, dilek duası ne zaman okunur, dilek duasının hükmü nedir? Dilek duası hakkında merak ettiğiniz her şey bu makale de sizler için derlendi.
İnsanlar irade sahibi ve dünya işlerini yürütebilme yeteneklerine sahip olsa da Allah’ın yardımı olmadan bunları yapmaları güçleşir. Bu nedenle işlerinde kolaylık ve yardım için Allah’a dua ederler. Edilen duaların hiçbiri boşa çıkmaz ancak her birinin zamanı ayrıdır.
Dilek Duası Nedir?
Ayet ve hadislerde yer alan dualar kulların Allah’tan yardım istemesine vesile olurlar. Kuran-ı kerimde yer alan her bir ayet ve dua güzel ahlak dışında kulun isteklerini Allah’ın izniyle karşılayacak hükümlere sahiptir. Dilek duası da bunlardan biridir. Dilek duası, Allah’ın sonsuz merhamet ve hikmetine sığınarak ondan yararlanmak için yapılan duadır. Tabiki burada yer alan dilek kavramı gayrimüslimlerin kullandığı dilek ile aynı bakış açısında değildir.
Burada yer alan dilek kavramı Allah’ın merhametini, şefkatini ve rızasını dilemektir. Dilek duası içerisinde yer alan kelimelerin anlamı kişinin dua ederken söyleyebileceği tüm her şeyi kapsar. Tabiki ince bir unsur vardır her dilek duası okunduğunda kabul olamayabilir. Burada önemli olan dilek duası ne zaman okunur sorusuna bulunan yanıttır. Allah-u Teala yarattığı her gün ve hafta da bir keramet vardır günler ve aylar boş yere yaratılmamıştır. Bu günler ve aylarda bilen ve okuyan insan için çok güzel hazineler yer alır. Dilek duasının yapılmasında önemli bir diğer unsur ise kişinin temiz bir kalple istemesidir ve istediği şey de Allah’ın rızasının bulunmayacağı hiçbir kavramın olmamasıdır.
Dilek Duasının Hükmü Nedir?
Hüküm yani mana duanın ne anlam ifade ettiğini ve nasıl yapılması gerektiği hakkında bilinmesi gerekenlerdir. Dilek duası Allah’ın izniyle temiz ve saf bir kalple yapıldığında kabul olunan bir duadır. Duaya başlamadan önce abdest alınması farz olmasa da önemlidir. Sonuçta Allah anılacak ve Allah’ın anıldığı yere ise melekler teşrif edeceklerdir. Dilek duası ne zaman okunur; dilek duası İslam alemi için hayırlı bir gün olan cuma gününde okunması daha iyidir. Bugün de insan abdest alıp önce şükür sonra tövbe ve ardından salavat getirerek dilek duasını okumalıdır. Dilek duası belirli paragraftan oluşmaz Kuran-ı Kerimde yer alan ayetlerden seçilip bir araya getirilmiştir.
Dilek duası:
- Hasbiyallahü la ilahe illa hu. (tevbe , 129)
- Hasbünallahuveni’mel vekil (Al-i İmran)
- İyyakena’büdü ve iy’yakenestain (fatiha, 5)
- Velhamdülillahirabbil alemin (fatiha 2 ve en’am, 45)
Yorum Yapılmamış