İçindekiler
Müslümanlıkta, Allah’a inanan kişi her durumda ve her koşulda çeşitli dualar ile yaratıcısına olan imanını ikrar eder. Peygamber hadislerinde banyoya girerken ve çıkarken hangi dua okunur sorusuna cevap niteliğinde sözler ve buyruklar bulunmaktadır.
Müslümanlık inancında, Allah; her şeyden ve her konudan üstün olandır ve ibadet edilmeye layıktır. O hayat veren ve bağışlayandır. Bunun için tüm İslamiyet alemi ona ibadetlerini eksiksiz yerine getirmek ve onun için dua etmeyi günlük hayatlarının bir parçası durumunda getirirler. Müslümanlıkta banyoya girerken ve çıkarken hangi dua okunur sorusunun karşılığını bulabilmek için Kur’an-ı Kerim referans alınması tavsiye edilir.
Banyoya Girerken Okunan Dua
Müslümanlık inancında her konunun ve tutumun bir adabı bulunmaktadır. Banyoya girerken ve çıkarken olduğu gibi aynı zamanda banyo esnasında da Müslüman kişinin uyması gereken hususlar bulunmaktadır. İslamiyet’te banyoya girişte sağ ayak ile adım atılır ve muhakkak besmele ile giriş yapılmalıdır. Aynı şekilde çıkarken de sol ayakla çıkılmalı ve yine besmele çekilmesi önerilmektedir.
Allah’a dua ederken kişinin temiz ve abdest almış durumda bulunması son derece önemlidir. Üstelik bunun sebebi ibadetin şartlarından ziyade dua ederken Allah’ın huzuruna çıkıldığından kaynaklanmaktadır. Hadisler arasında banyo ile ilgili belirtilen hususlar arasında banyo yapılan yere idrar yapılmaması gerektiği belirtilmektedir. İdrarın banyo yapılan yere yapılması ve sonra orada abdest alınmasının vesveselere sebebiyet verdiğine inanılmaktadır. Buna göre banyoya girerken ve çıkarken hangi dua okunur sorusuna cevap olarak hadislerde, sıkıntıyı hafifletmek ve bedenin ağırlığını alma niyeti ile edilmiş örnek dualara bakmak doğru olacaktır.
Peygamber Hadislerine Göre Banyo Duası
Peygamber Efendi Hz. Muhammed tüm İslamiyet alemi için örnek alınan bir insandır. Bu hususta peygamberin öğretileri ve yaşayış tarzı kişinin hayatında etkileyici rol oynamaktadır. Buna istinaden Müslüman kişiler Banyoya Girerken Hangi Dua Okunur sorusuna cevabı da peygamber hadislerinde aramaktadır. Peygamber efendi Hz. Muhammed banyo ile ilgili bildirdiği hadisinde banyoya girerken, Allah’tan cenneti ve cennetin nimetlerini isteyerek, cehennemin gazabından ona sığındığını belirtmektedir. Aynı şekilde banyodan çıkarken de kısa bir dua okuyarak besmele ile çıkmaktadır.
Banyoya girerken okunan dua
Allahummeinnîes’elukemin’el-cenneti ve naîmihâ ve eûzubikemine’n-nâri ve hamîmihâ
Banyodan çıkarken okunan dua
Elhamdulillâhilleziezhebeannî’l-ezâ ve âfanî
Banyoda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Dinimizde her şeyin bir adabı vardır. Tüm işlerde dua okunarak hareket edilir. Peygamber Efendimizin hayatından aktırılanları rehber edinerek yaşamak gerekmektedir. Peygamberimizin banyoya girerken okunmasını belirttiği dualar edilmelidir. Banyoda ise adap kurallarına uygun davranılmalıdır. Burada zikir çekmek doğru değildir.
Yıkanırken salavat okunmaz, konuşmamak gerekmektedir. Girerken dua edilebilir ama içerde Kur’ an okunmamalıdır. Sol ayakla içeri girilmesi, avret yerlerinin kapalı olması gerekmektedir. Tamamen çıplak şekilde yıkanılmamalıdır, alt iç çamaşırı çıkarılmamalıdır. Gereğinden fazla su harcanmamalı, suyun sıcaklığıyla cehennem azabı düşünülmelidir. Akşama yakın ya da akşam- yatsı aralığında banyoya girilmemelidir.
Oturarak yıkanılması gerekir. Yıkanırken ilahi veya ayetler okunmamalıdır. Çünkü banyo necis maddelerin bulunduğu bir yerdir. Bu nedenle dikkatli hareket edilmelidir. İslami kaynaklarda anlatılanlara göre temizliğin yapılması şarttır. Banyoda küçük abdest bozulmamalıdır. Hz. Muhammed’ in konuyla alakalı hadislerinde vesveselerin yıkanırken küçük tuvaletini yapmaktan kaynaklandığının söylendiği belirtilir.
Burada dua etme uygun değildir ama içeri girmeden okunacak dualar bulunmaktadır. Adaba uyan şekilde banyoya gidilmelidir. Peştamal kullanılmalı yahut yıkanırken alt çamaşır çıkarılmamalıdır. Ayrıca banyo öncesinde dişler misvak ile temizlenmelidir. Banyoda vücut temizliği yapılmalı, işiniz bittiğinde etraf temizlenmelidir.
Kötü görüntüler yaratacak durumlar ortadan kaldırılmalıdır. Dökülen saçlar toplanmalı, sabun atıkları temizlenmeli, pis suyun gitmesi sağlanmalıdır. Kirli çamaşırlar banyoda bırakılmamalıdır. Buradan çıkarken de girerken olduğu gibi dua okunabilir. Giyinik olarak çıkmak yahut vücudun örtülerek çıkılması gerekmektedir.
Yorum Yapılmamış