Bakara Suresinin Özellikleri | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Bakara Suresinin Özellikleri

Bakara Suresinde Yoğun Olarak Anlatılmak İstenen Nedir?, Bakara Suresinin Özellikleri Ve Faziletleri Nelerdir?, Bakara Suresinde Ehl-i Kitap Tabirinde Kadedilen Kimlerdir?, Detaylar yazımızda…

Bakara, Kur’an-ı Kerimde bulunan en uzun suredir. Faziletleri de oldukça fazladır. Surede bulunan ayetlerin Medine’ye edilen hicretten sonra inen ilk ayetler olduğu bilinmektedir. Uzun olması nedeni ile inmesinin tamamlanması yaklaşık on sene kadar sürmüştür. Bakara suresinin ayrıca iki lakabı daha bulunur. Bunlar:

-Zirve (senam)

-Nurlu ve parlak beyaz (zehra)

Bakara Suresinin Özellikleri Ve Faziletleri Nelerdir?

Uzun olmasının yanı sıra Bakara suresinin özellikleri oldukça fazladır. Farklı isimleri olmakla beraber Bakara en çok kullanılandır. Tek bir adet sığır anlamına gelen Bakara, Hz. Musa döneminde yaşanmış olan bir cinayetin çözümünde sığır kurban edilmesine dayanan hikayeyi temel almaktadır. Ayrıca içerisinde yer alan konu ve ayetlerin fazlalığı nedeni ile Kuran’da çok yönlü bir sure olması özelliğine de sahiptir. İmanın esasları temel olarak anlatılmakla beraber namaz, hac, oruç, zekat, kıble, insanın yaratılış süreci gibi bir çok konuyu da içermektedir.

Bakara Suresinde Yoğun Olarak Anlatılmak İstenen Nedir?

Uzun aralıklarla indirilmiş olan Bakara suresinin ayetleri birbirinden farklı çok sayıda konuya değinse de temelde yatan üç ana sebep vardır. Bunların ilki İslam’a olan iman esaslarının açıklanması ve Ayet’ül Kürsi de bulunan Allah’a inancın en zirvede yaşanmasının açıklanmasıdır.

İkinci olarak Bakara suresinin özellikleri içerisinde, Kur’an mucizesindeki hidayet ve bu hidayete karşı insanlığın nasıl bir tutum sergileyecek olması gerektiği vurgulanmaktadır.

Son olarak diğer dine mensup olan kişilerin düşmüş oldukları yanılgıyı örnekler verip Müslümanları uyarmaktadır.

Bakara Suresinde Ehl-i Kitap Tabirinde Kadedilen Kimlerdir?

Peygamberimiz Medine’ye hicret ettikten sonra çeşitli dostluk anlaşmaları yaparak İslam’ın yayılışında diğer topluluklarında desteğini almak istemiştir. Bunun içinde Yahudiler ile bazı ilişkiler kurmuştur. Bakara suresinin özellikleri arasında, kurulan ilişkiler esnasında inmeye devam eden ayetler oluğu için “ehl-i kitap” olarak Yahudi kesimden de bahsedildiği görülmektedir.

Bakara Suresinde Yer Alan Yahudiler İle İlişkiler Nasıl Sonuçlandı?

Hz. Muhammed dostluk anlaşmalarını İslam’ı yaymak en azından yayılmasına engel olmak isteyenleri önleyebilmek amacıyla yapmıştır. Ancak Yahudiler yazılı anlaşma olmasına rağmen sözlerinde durmayarak müşriklerle birleşip ihanet içine girdiler. Bunun sonucu olarak Bakara suresinde Yahudilere karşı “bari inkar edenlerin ilki siz olmayın” şeklinde bir sitem yer almaktadır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver