Bakara Suresinin En Uzun Ayeti | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Bakara Suresinin En Uzun Ayeti

Bakara Suresinin en uzun ayeti aynı zamanda Kur’an-ı Kerim’in de en uzun ayetidir. Bu ayet tam olarak bir sayfadır. Bu ayete ”müdayene” ayeti denir. Bakara Suresinin 282. ayetidir.

Bakara Ne Demek Diyanet?

Kur’an’ı Kerim’in en uzun suresi olan Bakara Suresi’nin kelime anlamı   “inek” demektir. Bu anlamı almasının sebebi ise Yahudilerden kurban kesilmesini isteyen Allah Teâlâ’ya karşı, kurban kesmemek için bahaneler üretilmesinden bahseder.

“Ya Eyyühellezine Amenü İza Tedayentüm Bi Deynin ” Ne Demek?

Kur’an’ı Kerim’in en uzun suresinin ilk kısmında yer alan bu ayetin ilk bölümümüm anlamı “Ey İman edenler! Belirli bir zamana kadar borç ilişkisi içine girdiğiniz zaman….” anlamına gelmektedir.

Bakara Suresinin En Uzun Ayeti Neyi Anlatıyor?

Bakara Suresinin uzun ayeti olan bu ayette Allah, borçlanma hukukundan bahsetmektedir. Bakara Suresi’nin en uzun ayeti olan bu ayet, Kur’an’ın mucizevi özelliklerinden biridir. Bu ayet noterlik sistemini getirmiştir. Alınan borçların yazıya geçirilmesi istenmektedir. Okuma yazma bilenlerin bile çok az olduğu o dönem Arap toplumunda böyle bir sistem getirilmesi, Kur’an’ın sadece ol döneme değil geleceğe hitap ettiğinin bir göstergesidir. Bu ayetin konusu borçlanma ile ilgilidir. Yani insanlar arasındaki ticaretten bahsetmektedir. Devamındaki diğer ayette de aynı konudan bahsedilmektedir.

İslam dini borcun ödenmesine büyük önem vermiştir. Peygamberimiz, borçlu olarak vefat eden bir sahabenin cenaze namazını kılmak istememiş, ancak borcunu ödemeyi kabul eden bir arkadaşının sözünden sonra kılmayı kabul etmektedir. Günümüz insanları arasında en büyük sıkıntıların, alışveriş ve borç meşeleri yüzünden çıktığı düşünülürse ayetin önemi daha da anlaşılmaktadır.

Bakara Suresinin En Uzun Ayeti Neye İyi Gelir?

Kur’an-ı kerimin en uzun suresinin içinde geçtiği Bakara Suresi’nin son ayeti hakkında Efendimizin hadisleri surenin önemini ortaya koymaktadır. Bu hadislerden birinde “Bakara Suresi’nin okunduğu evden şeytanın uzak olacağı” belirtilmektedir. Başka bir hadiste Bakara suresini okuyan bir kişiye şefaatçi olacağı bildirilmiştir. Peygamberimizin “İki parlak sureyi okuyun dediği surelerden biri de Bakara Suresi’dir. Bu ayet, aynı zamanda toplum haklarını koruma konusunda kişilerin birbirini desteklemesi gerektiği belirtilmiştir. Her alış veriş için kâtip ve şahit gerekliliği ifade edilmiştir. Bu ayette belirtilen hususlardan bazıları şunlardır:

  • Yapılan borcun belli bir süresi olmalıdır.
  • Belgeyi yazacak kişinin adil olması gerekir.
  • Getirilen tanıkların iki taraf için de adil ve güvenilir olmalıdır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver