Ayvanın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Ayvanın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

Ayvanın faydaları nelerdir, neye iyi geliyor? Kışın en temel meyvelerinden biri olan ayva, sert ya da sulu olabiliyor. Sarı kabuğu, sarı içeriği ve pütürlü yapısıyla biraz zor yenilse de oldukça lezzetlidir.

Vitamin ve mineral desteklerin yanı sıra ayva ile yapılan çaylar, tatlılar oldukça lezzetli ve sağlıklıdır. Üstelik soğuk havalarda bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için dinamik bir meyvedir.

Ayva Tüketmek Neye İyi Gelir?

Ayvanın faydaları nelerdir, sağlığa hangi katkıları vardır? Sıfır yağ içeren bu meyve aynı zamanda karbonhidrat ve protein destekleriyle ağaçlarda yetişiyor. Kış aylarında tüketilen ve kışa doğru tam halini alan meyve, lifli yapıya sahiptir.

Yüksek miktarda C vitamini içerir ve bunun yanı sıra B1 vitamini ve B6 vitamini katkıları vardır. Lezzetli olduğu kadar faydalı olan ayva meyvesi içeriğinde demir bulunuyor. Bu da kan yapıcı özelliği ve diğer vitaminlerle birlikte bağışıklık sistemini güçlendirici etkilerini göstermektedir. Üstelik potasyum ve magnezyum katkıları sayesinde mineral eksikliklerini gidermede önemli rol oynar.

Tokluk hissini fazlasıyla veren ayva, özellikle diyet programlarında tercih ediliyor. Hem gerçekten tok tutan hem de lif yapısı sayesinde mide bağırsak sisteminde geniş bir yer tutan bir meyvedir. Bu nedenle sağlıklı zayıflama programlarına dahil edilebilir.

Üstelik glisemik indeksi düşük olduğu için de kan şekeri problemleri yaşanmaz. Doğrudan meyve olarak tüketmeye uygun olduğu gibi kompostoları çok lezzetli olup buharda pişirme yöntemi veya ayva tatlısı yapma gibi farklı yöntemler denenebilir.

Ayvanın Bilinen Faydaları Nelerdir?

Ayvanın faydaları nelerdir, hastalıklara karşı koruyor mu? C vitamini bakımından güçlü bir meyve olan ayva, özellikle fitokimyasallar sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine destek katar. Hem soğuk algınlığı, grip, nezle gibi hastalıklara karşı iyileştirici özelliklere sahip olup aynı zamanda bunları önleme için de düzenli olarak tüketilebilir.

Virüslerin ve bakterilerin yok edilmesi, vücudun bu tür unsurlara karşı güçlü hale getirilmesi için tavsiye edilir. Ayva, genellikle büyük yapıda bir meyvedir. Bir tanesi bile bir gün için fazla olabilir. Küçük yapıdaki bir ayva, bir günlük beslenme ihtiyacını karşılayabilir veya gün içinde yarım ayva tüketmek formda olmayı destekleyebilir.

Saç sağlığı için önerilen ayva, parlaklık kattığı gibi saç dökülmelerine karşı oldukça güçlü bir koruma sağlar. Kan dolaşımını artırdığı için hem köklerin rahatlaması hem de saç diplerine doğrudan oksijen taşınmasına destek sağlar. Böylelikle saçlar daha sağlıklı olur ve hızlı bir şekilde uzamaya başlarlar.

Cilde en çok iyi gelen meyvelerin başında hiç şüphesiz ayvadan bahsedilir. Geçmiş yıllarda ayva maskeleri, kürleri sıklıkla yapılmıştır ve günümüzde popülerliğini kazanmaya başlamıştır. Cildi gençleştiren yapısı, daha çok çinko, bakır ve demir içerikleriyle sağlanıyor.

Cilt altı dokuları hasarlarının giderilmesi, yeni hücrelerin oluşmasını desteklerken, bir yandan da daha genç bir görünüme kavuşmayı sağlar. Su tutumu ve su taşıma özelliği sayesinde ayva tüketimi, cildin daha nemli görünmesini sağlar. Ayrıca kadifemsi bir ten görüntüsüne sahip olmanızı destekler.

Kanser riskini azalttığı gibi serbest radikal olarak adlandırılan çeşitli hücrelerin vücutta olumsuz etki yaratmasını doğrudan önler. Yani genetiği bozulmuş bu hücrelerin vücutta yayılmasını önler. Antioksidan bakımından güçlü olup, kansere karşı korumada etkilidir. Metabolizmayı destekler ve metabolizma stresini azaltır.

Enfeksiyon önleyici etkileri de bulunmaktadır. Özellikle kaynatılarak içildiği zaman enfeksiyon ve tüm iltihapları söktüğü belirtilir.

Ayva Hastalıklara Karşı Korur mu?

Ayvanın faydaları nelerdir, koruyucu mudur? Kardiyovasküler sistemi korur, damar sağlığını geliştirmekte yardımcı olur, kalbin dostudur. Tansiyonu düşürücü bir meyve olarak tanınan ayva aynı zamanda yüksek miktarda potasyum taşır. Kalpte ritim bozukluğunu önler, kalp hastalıklarının geçirilmesinde ek destek olur.

Üstelik damar yollarındaki tıkanıklıkların giderilmesinde ve dolaşımın daha etkin şekilde yapılması için de olumlu katkılar sağlar. Her ne kadar sert hatta yutarken bile çoğu zaman zorlaştırıcı gibi görünse de mide ve sindirim sistemine oldukça olumlu etkileri bulunmaktadır. Sindirimi kolaylaştırır, gaz problemlerini giderir ve hazımsızlığı yok eder.

Komposto olarak ayvanın tüketilmesi, kabızlık sorunlarının giderilmesi için tavsiye edilen biçimidir. Bağırsakta oluşabilecek enfeksiyonlara karşı da güçlü bir meyve olduğu biliniyor. Ülser oluşumu, kolit oluşumunu önler. Midede de aynı şekilde ülseri onarma gibi işlevleri vardır.

Lifli yapısı sayesinde koruyucu faktörü en çok mide ve bağırsak sistemi aralığında gerçekleşmektedir. Kolon kanserine karşı, önleyici meyvelerden biri olarak bilinir ve düzenli olarak tüketilmesi önerilir. Kış mevsiminin bir meyvesi olduğu için yazın da tüketmek üzere dondurucuda saklanabilir veya konserveler yapılarak yaz aylarına da bu sağlıklı meyveyi taşımak mümkün hale gelir.

Ayva Kan Yapar mı?

Ayvanın faydaları nelerdir, kan yapıyor mu? Ayvanın içinde bulunan demir sayesinde kan yapıcı hücreler desteklenir ve kanın vücuttaki oluşumu artar. Doğrudan kırmızı kan hücrelerini destekleyen çinko ve bakır içerikleriyle bilinir. Düzenli olarak ayva yemek kansızlığa iyi gelir.

Vücuda su dağılımının ve oksijen dağılımının ideal şekilde yapıldığı ayva meyvesi sayesinde metabolizma daha etkin çalışır ve demir sayesinde de kalp damar sağlığı ve kan yapıcı hücreler doğrudan desteklenmiş olur.

Üstelik ayva, nefesi ferahlatır. Hem ağız içi hem yemek borusu hem mide bağırsak sistemini düzenlediği ve rahatladığı için de kötü nefes kokusunu önler. Bakterileri yok eder ve bakterilerin vücuttan atılmasını sağlarken üremesini de önleyen antibakteriyel özelliğiyle ön plana çıkar.

Çeşitli hastalıklara bağlı olarak ya da hamileliğe bağlı olarak görülen mide bulantısında ayva oldukça bastırıcıdır ve kusmayı önler.

Ayva Diyeti Öneriliyor mu?

Ayvanın faydaları nelerdir, zayıflatır mı? Ayva pek çok diyet programının baş tacı olarak bilinir. Hem kalorisi olmadığından hem de lifli yapısından dolayı açlığı bastırır ve enerji ihtiyacını karşılar.

Vitamin destekleriyle açlık krizinin oluşmasını önler ve mineral ile vücudun ihtiyacı olan eksiklikleri giderir. Dolayısıyla sağlıklı zayıflama veya kilo kontrolü programlarında ayva önerilmektedir.

Yağ içeriği düşüktür, kalorisi düşüktür, lifi yüksektir ve mineralleri yüksek olduğu için ayva diyeti genellikle önerilir. Doğrudan tüketerek, kaynatılarak içilmesi yöntemi veya kür hazırlanma gibi pek çok farklı formülü bulunuyor. Ayva ayrıca üzerine tarçın serpiştirerek ya da limon sıkılarak tüketilebilir. Böylelikle yağ yakıcı etkisi arttırılmış olunur.

Ayva Nasıl Tüketilir?

Ayvanın faydaları nelerdir? Farklı topraklarda yetiştirme usullerine bağlı olarak ayvanın da formu, lezzeti farklılık gösterir. Kimi ayvalar yumuşacık ve sulu olur, kimisi de özellikle sertliği ve devasa boyutlarıyla bilinmektedir.

Esasen çiğ tüketime uygun bir meyvedir ve çok lezzetlidir. Sarı ve pürüzsüz kabuğuyla bilinir. Kabuklu da yenilebilir kabuğu soyularak da tüketilebilir. Hatta ayvanın orta kısmında bulunan çekirdeklerinin de sağlık için çok faydalı olduğu düşünülmektedir. Kaynatıldığı zaman hafif pembe bir renk alan ayva, özellikle emzirme sürecinde olan anneleri rahatlaması, bağırsak sorunları ve kabızlığın giderilmesinde etki sağlar.

Tüketimi için çiğ ya da kaynatılarak ya da kompostosu yapılarak alınması önerilmektedir. Her mevsime form katan sarı berraklık, karanfil, çocuk tarçın ve elma ile komposto olarak hazırlandığında muhteşemdir.

İlginizi Çekebilir; 

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver