Allah’ın Selamını Almamak Nedir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Allah’ın Selamını Almamak Nedir?

Çalışırken, yürüyüş yaparken, herhangi bir topluluğa girildiği zaman Selamün Aleyküm denilir veya selam verildiğine dair de bir işaret yapılmaktadır. Bu Allah’ın selamıdır. Peki, Allah’ın selâmı verildikten sonra almamak doğru mu veya günahı nedir? Allah’ın selamını almak, ne anlama geliyor?

Allah’ın Selamını Almamak Nedir?

Müslümanlar arasında dostluk, iyi niyet işareti olarak selam vermek sünnet kabul edilir. Selam verildikten sonra selamı da almak, farzdır. Yani selamı almamak caiz değildir deniliyor.

  • Herhangi bir yere girildiği zaman size Allah’ın selamını getirdim, deriz. Allah’ın selamı verilirken almamak günahtır.

Allah’ın selamını almamak herhangi bir grupta, bir kişinin bile selamı almadığında her birinin günahkâr kabul edileceği anlamı taşımaktadır. Yani selamünaleyküm denildiği zaman Aleyküm Selam diyerek, karşılık vermeniz gerekiyor. Tek bir kelimedir. Herhangi bir zor yani yoktur.

  • Karşımızdaki insan selam verdiğinde Allah’ın selamı olduğunu bilmelisiniz. Tanıdığımız bir insan da olabilir, tanımadığımız bir insanda olabilir.

Müslümanlar arasında selamlaşmak, sünnettir. Bu durum Kur’an-I Kerim’de, dua kitaplarında, hadisi şeriflerde de yer almaktadır. Bu yüzden verilen bir selamı almak, Müslümanın farzını yerine getirmektir. Her Müslümanın görevi olarak yer alır.

Allah’ın Selamını Almamak

Allah’ın Selamını Almamak

Verilen Selamı Almamak Günah Mı?

İslam dininde Selam vermek, sünnettir. Selamı cevaplamak ise farzdır.

Yolda yürürken, hiç tanımadığınız bir insana selamünaleyküm diyebilirsiniz. Veya başınızla selam verdiğinize dair bir işaret dili yapmanız mümkün.

  • Çoğu zaman kişiler başını öne doğru eğerek, kalbine elini götürür. Bu da selam verme şeklidir. Selam verildiği zaman sünnet anlamına gelmektedir. Karşıdaki kişi de verilen selamı alırsa, yani verilen selamı cevaplandırırsa farz olarak kabul ediliyor.

Toplumda selam verildiği zaman; Toplumdan yalnızca bir kişinin bu selama karşılık vermesi farzı yerine getirmek için yeterli olur.

  • Örneğin kalabalık bir ortama girdiniz. Bu bir düğün olabilir, bir toplantı olabilir veya arkadaşlarınızla beraber bulunduğunuz bir aktivitede olabilir. İçeri girdiğiniz takdirde selam vermeniz, her birinin ayrı ayrı size cevap vereceği anlamına gelmez. Tek bir kişi vermiş olduğunuz selamı alırsa, selam almanın farzını da yerine getirir. Cevap verilmediği takdirde toplumda oturan her Müslüman, burada günahkar anlamına geliyor.
  • Yani Allah’ın selamıdır. Size Allah’ın selamını getirdim anlamına gelmektedir. Allah’ın selamını almamak, doğru olmaz.

Selam Vermenin Hükmü Nedir?

Herhangi bir grupta bulunan kişi, geride kalanlara selam verir.

  • Selam vermek İslam dininde sünnettir. Selamı alan kişilerin de cevaplandırmasının, farz olarak kabul edildiğini yukarıda belirttik.

Resulullah şöyle buyurmuştur; Biriniz herhangi bir meclise gittiğinde, selam versin. Bulunduğunuz meclisten kalmak istediğiniz zamanda da diğer insanlara yine selamını göndersin. Verdiğiniz selam sonraki selamdan üstün olmaz. Şeklinde bir ifade bulunuyor.

  • Kur’an-ı Kerim’de de geçmektedir. Selam vermenin hükmü, büyüktür. Allah’ın selamı çoğu zaman bir kelimeyle olsa da çoğu zamanda selamlamak için yapılan hareketle de anlaşılır.

İlginizi Çekebilir;

Selam (Yarattıklarını Selamette Kılan)

Müheymin (Hükmü Altına Alan)

Mücib (Duaları Kabul Eden)

Rahman (Esirgeyen)

Allah’ın Sevdiği Dualar

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver