İçindekiler
Bir işe başladığımızda veya bir hastalığınız varsa, bir yola girerken Allah’ım sana güveniyorum deriz. Peki, Allah’a güvenmeye ne denir? Bunun dini anlamdaki terimi nedir?
Allah’a Güvenmek Hangi Kavramla İfade Edilir?
Allah’a güvenmeye ne denir veya Allah’a güvenmek için kullanılan kavram hangisidir gibi birçok soru, araştırılmaktadır.
- Allah’a güvenmek, tevekkül şeklinde bir kavrama sahiptir. Yani tevekkül sözcükte güvenmek anlamı taşır. Allah’a kayıtsız ve şartsız güvenmektir. Tevekkül inancını benimsemekten kaynaklanıyor.
- İslam dininde tevekkül, Kur’an-I Kerim’de de bulunmaktadır. Tevekkül ile alakalı ayetler mevcuttur. Allah’a güvenmek, birine güvence verme, birini işine havale etme, ona güvenme mânâsına gelmektedir.
Allah’a dayanmak, Allah’a güvenmektir.
Allah’a güvenmeye ne denir Bir işte maddi ve manevi sebeplerin her birini yaptıktan sonra daha net bir şekilde ifade etmemiz Gerekirse, bir işle alakalı maddi ve manevi açıdan gereken her türlü etmen kişi tarafından yerine getirildiği takdirde geri kalanını Allah’a bırakmak Allah’a güvenmektir.
-NOT- Yani Allah’a güvenme ne denir diyenler için burada tevekkül ifadesi kullanılıyor.
Tevekkül Nedir? Allah’a Güvenmeye Ne Denir?
Bir çiftçi tarlasını sürüp, ekip, biçerek sonrasında sular. Bitkilerinin, zararlı bitkilerden korunması için ilacını atar. Gübresini verir. Ürün vermesini bekler. Bu sürece kadar çiftçi olarak elinden gelen her şeyi yapmıştır. Toprağını korumuştur. Bitkisini korunmuştur. İstediği besin ve mineralleri vermiştir. Bundan sonrasında yani ürününün meyve sebze vermesini beklerken “Allah’ım sana güveniyorum” diyebilir. Bu da tevekkül ifadesinin en net tanımı şeklinde yer almaktadır.
- Allah’a bırakmaktır, Allah’a güvenmektir. Bunlar dışında yani çiftçi tarlası ile ilgili herhangi bir şey yapmamışsa, yalnızca tarlasını sürüp bitkisini ektikten sonrasında Allah’ım sana güveniyorum diyorsa, tevekkül anlayışına uymaz.
- Çünkü çiftçi tarlasını sürüp bitirdi. Fakat bitkisine su vermedi, bitkisinin ilacını atmadı, gübresini vermedi, sonrasında tevekkül etti. Ancak bu tevekkül olarak kabul edilmez.
- Mademki çiftçi olarak tarlası ile ilgileniyorsa, maddi ve manevi anlamda her türlü detayı yapması gerekir. Sonrasında tevekkül anlayışına uyar.
-NOT- Bu her meslekte her işte yediden yetmişe yapılan her türlü etmen de, aynı doğrultuda gerçekleşiyor.
Tevekkül Anlayışında Allah’a Güvenmek
Tevekkül, Kur’an-I Kerim’de ayetlerde yer verilen dini bir kavramdır. Tevekkül ediyorum yani Allah’ım sana güveniyorum deriz.
-NOT- Allah kullarının her daim istek ve dileklerini yerine getirir. Dertlerine derman verir. Manevi şifayı, her daim kalplerinde bulundurur.
- Tevekkül etmek yani Allah’a güvenmek, belirli bir noktaya kadar kişi hem maddi hem manevi açıdan tevekkül anlayışına uygun olarak işini yapmalı. Yani kendisine düşeni yaptıktan sonra ardında kalanı beklemektir.
-NOT- Bekleme sürecinde sonucunu almak istiyorsa, “Allah’ım ben elimden geleni yaptım. Bundan sonrasında yapacağım bir şey kalmadı. Sana bırakıyorum, sen en doğru olanını verirsin” diyerek tevekkül edebilir. Allah’a güvenmeye ne denir ?Bu da tevekkül anlayışında, Allah’a güvenmektir.
İlginizi Çekebilir;
Allah’a Ortak Koşan Kişiye Ne Denir?
Yorum Yapılmamış