İçindekiler
Günlük yaşamda, kazançlarımız da, başarılarımızda, hastalığımızda, sağlığımızda insanoğlunun başına gelen her türlü durumda, Allah’tan geldiğini bilerek şükredilir. Şükretmek, Müslümanların Allah için bir teşekkürdür. Peki, Allah’a çokça Şükreden kimdir ve nasıl tanımlanıyor?
Allah’a Şükretmek, Allah’a Çokça Şükreden Kimdir?
Müteşekkir, dini bir terimdir. Teşekkür etme durumunda bulunan kişi veya kimse anlamını taşıyor.
- Herhangi bir iyilik karşısında müteşekkir etmek, Arapça kökünden gelen Müteşakkir ile aynı anlamı taşımaktadır.
- İslam’da yüce rabbimizin bize sunmuş olduğu nimetler sonrasında ona şükretmemiz gerekir. Şükretmek, insanın ruhunu rahatlatır. Kalbine rahatlatır.
- Rabbimiz sabah uyandığımız andan itibaren akşam gece yastığa koyduğumuz ana kadar karşımıza birçok olay çıkartabilir. Bu yalnızca tek ve bir olan yüce rabbimiz tarafından gerçekleşir. Yaşadığımız duygularda, mutluluğumuzda, sevincimizde, gün içerisinde, sabah uyandığımız anda bile şükretmemiz gerekiyor. Şükretmek Müslümanların, Allah’a teşekkür etme biçimidir. Yani Allah’ım sana teşekkür ediyorum. Sana teşekkürlerimle beraber şükrediyorum anlamı taşımaktadır.
Allah’a çokça şükreden kimdir, Allah’a çokça şükreden kişiler için dini anlamda kullanılan kavram müteşekkirdir. Yani ya Rabb’im sana müteşekkirim ifadesini sıklıkla duyduğumuz da, anlamını bilmeyebilirsiniz. Şükreden teşekkür eden kimseler için kullanılır. Aşağıda daha net bir şekilde ifade ettik.
Müteşekkir Kime Denir?
Bir başarımızda Allah’ım vermiş olduğun bu başarı için teşekkür ediyorum. Eviniz bereketlendiğinde, Yarabbim nimetlerin için şükrediyorum. Çocuğunuz olduğunda Allah’ım sana şükürler olsun gibi bir çok şükür ifadesi kullanırız. Derde düştüğümüzde isyan etmek doğru değildir. Burada derdin dermanını da beklemeniz gerekiyor. Yani derdiniz olduğunda da şükretmelisiniz. “ya rabbim daha büyük bir dert başıma gelebilirdi, şükürler olsun bu derdin altından da kalkabilirim” denmesi istenir. Kur’an-ı Kerim’de de bu doğrultuda geçmektedir. Müteşekkir ise şükreden teşekkür eden kişiler için kullanılır. Allah’a çokça şükreden kimdir denildiği zaman müteşekkir kimseler, burada yer almaktadır.
Allah’a Şükreden Kul Olabilmek
Peygamber Efendimiz yemek sonrasında verdiği nimetlerden dolayı Allah’a şükreden ve oruç tuttuğunda da asla tahammül eden bir kişidir.
Kıyamet suresi 44 ayetinde yer alır. Kur’an-ı Kerim’de bir ayette ise Allah’a en çok şükredeniz, en çok müteşekkir olanını deniliyor. Müteşekkir ifadesi Kur’an-I Kerim’de geçen bir ifadedir.
- Allah’a şükreden kimdir denildiği zaman müteşekkir olan kişiler şeklinde bir ifade yer alır. Müteşekkir kişiler, teşekkür eden şükreden kişilerdir. Yani hz peygamber efendimiz de de olduğu gibi yemek yediğimizde, oruç tutup orucun uzun süre açlığına tahammül ettiğimizde bile şükretmemiz gerekiyor. Çünkü ramazan ayında oruç tutarken, Allah sabrını verir diyerek oruç tutuyoruz. Orucumuz sonrasında verdiği nimetlere şükrederek ibadetimizi yerine getiriyoruz.
Şükretmek her Müslümanın kalbi nurlandıran, içini rahatlatan huzura erdiren bir kelimedir. Ya Rabb’im sana şükürler olsun dediğimizde bile ne kadar rahatladığınızı hissedebilirsiniz. Yalnızca karşınıza çıkan iyi durumlarda, nimetlerde değil en ufak bir etmen de bile Allah’a çokça şükreden kimdir Allah’a çok şükreden ve en çok müteşekkir olandır deniliyor.
İlginizi Çekebilir;
Yorum Yapılmamış