İçindekiler
Romatizma nasıl geçer, tedavi yöntemleri nelerdir? Genellikle diz kapaklarında oluşan ağrılar, romatizma olarak biliniyor. Pek çok kişide el bileklerinde de görülebilen, dayanılmaz ve geçmeyen ağrılardır.
Bedenin savunma mekanizmasıyla alakalı sorunlardan oluşan bir hastalıktır ve bunun iltihaplı çeşidi de mevcuttur. Eklemlerdeki iltihaptan dolayı oluşan romatizma, eski çağlardan bugüne devam eden bir hastalıktır.
Romatizma Nedir, Neden Oluşur?
Romatizma nasıl geçer ve neden oluşuyor? Romatizma, çocuklarda, yetişkinlerde, ergenlerde veya yaşlı insanlarda görülebilir. Genellikle eklemlerde geçmeyen ağrılar, sızılar olarak bilinir. Sadece aşırı kilolu ya da obez insanlarda değil çoğu zaman çocuk yaşta dahi görülebilen şiddetli eklem ağrılarıdır.
İklimsel koşulların genellikle romatizmayı etkilediğini düşünürler, fakat çoğu zaman sıcaklığa ya da soğuk ortamlara bağlı olmaksızın oluşur. Sadece sıcak havalarda ya da kışın soğuk havalarda daha yoğun etkisi fark edilebilir. Romatizmal hastalıklar genellikle geçebilen hastalıklar olmadığı için uzun süreli tedavi programları gerekebilir.
Kaslarda ağrılar özellikle sırt bölgesi, bel ağrıları, romatizmanın en belirgin belirtileri arasında yer alır. Genellikle tırnak yüzeyindeki doku bozuklukları, tırtıklar, çizgiler yine romatizmal ağrıların genel belirtileri arasında değerlendirilmektedir.
Deride sertleşme, gözyaşının azalması, kaslardaki güçsüzlük gibi belirtilerden anlaşılabilir. Çoğu zaman görme sorunlarına, ani görme kayıplarına, nefes darlığı gibi etkilere neden olabiliyor. Ağızda kuruluk olduğu gibi gözyaşında da kuruluk olabilir. Kuru öksürükler ve kanlı balgam yine romatizmal hastalıkların belirtileri olarak uzmanlar tarafından söylenir.
Mide sindirim ve hazımda görülebilen şikayetler olduğu gibi fonksiyonel olarak böbrekler etkilenebilir. Yoğun şekilde iltihaplı olan romatizmaların romatolojik etkileri olabildiği gibi bilinç problemleri ya da felce dahi sebebiyet verebilir. Damarlar ve dolaşım sisteminin fonksiyonel olması ve pıhtılı kandan dolayı genellikle romatizmal etkiler görülebiliyor.
Romatizma Tedavisi Var mı?
Romatizma nasıl geçer, tedavisi var mıdır? Eklemlerde görülen ağrılar, sızılar ve şişlikler genellikle romatizmanın belirtileri arasındadır ve bu ağrılar çoğu zaman kemik sızıntısı gibi hissedilebilir. Ten aşırı hassas bir hale gelebilir ve yaraların geçme süresi uzayabilir. Yine derinin altında bezeler görülebiliyor. Özellikle soğuk havalarda ellerde sarılık ya da beyazlaştırma gibi renkler görülebilir. Bunların yanı sıra;
- Özellikle eklemler, uyku sonrasında daha sert olur ve uyandıktan sonra gün içerisinde yavaş yavaş yumuşar.
- Kaslarda ve hareketlerde güçsüzlük hissedilir.
- Göz bölgesinde iltihaplanma görülür.
- Bel ağrısı ve özellikle sabah uyanılan saatlerde daha yoğun bel sancıları hissetmek,
Romatizmanın etkileri arasında değerlendiriliyor. Romatizma tam olarak geçebilen bir hastalık olmamakla birlikte tedavisinin de ihmal edilmemesi gerekir. Zira farklı hastalıklara neden olabilir ve eklemlerdeki iltihabın dağılmasına neden olabilir.
Romatizma hastalıkları ve etkileri doğrudan romatoloji bölümünde değerlendiriliyor. Görüldüğü bölgeye bağlı olarak ortopedi doktorları da muayene edebilir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanları tarafından romatizmal hastalıkların tedavi programı sürdürülür.
Romatizma Belirtileri Nelerdir?
Romatizma nasıl geçer, iltihaplı romatizma nedir? Romatizmal hastalıklara bağlı olarak bir farklı türü daha görülmektedir. İltihaplı romatizma, bağışıklık sisteminin etkin şekilde çalışmaması ve ürik asitin hasarı olması durumları olarak bilinir.
Romatizma sadece kemik ve eklemlerde görülebilen bir durum değildir. Özellikle iltihaplı romatizma iç organlardan herhangi birinde görülebiliyor. Belli yaş gruplarında veya cinsiyetlere göre de görülebilen hastalık değil. Bebekler, çocuklar, ergenler, yetişkin veya yaşlı insanlar da dahi görülebilir.
En belirgin şekilde el ve ayak bölgelerinde şişlikler iltihaplı romatizmanın belirtisi olabilir. İştahsızlık ve buna rağmen şişkinlik görülmesi, cilt yüzeyinin alt kısmında, farklı büyüklüklerde şişlikler olması ya da his kaybı gibi belirtileri vardır. Genellikle uykuda düzensizlik bu etkilerin başında yer alıyor.
Klasik romatizma olarak bahsedilen iltihapsız türünde ise genellikle kemik çıkıntıları göze çarpar. Eklemlerin aşırı şekilde incelmesi, yıpranma ve aşınmasından dolayı daha yapısız ve kemikli görünmesi romatizmanın belirtisidir.
4 farklı türde görülen romatizma; yumuşak doku romatizması, eklem romatizması, iç organ romatizmaları ve iltihaplı romatizma olarak değerlendirilmektedir.
Romatizma Sebepleri Nelerdir?
Romatizma nasıl geçer, temel sebepleri nelerdir? Sadece eklemlerde, kaslarda ve kemiklerde görülebilen ya da bu öğelerin arasındaki dokularda oluşabilen sorunlar romatizmanın temel nedenleridir. Elbette bu sorunlar, şişlik, kızarıklık gibi etkilerle de kişinin sağlığını etkilemektedir. Hareket kabiliyeti etkilendiği gibi kemik ve eklem yapısında çeşitli şekil ve form bozuklukları görülebilir.
Nemli iklimlerde ve yağışın yoğun olduğu zamanlarda havadaki nemin artmasından dolayı romatizma ağrıların arttığı da yine hastalar tarafından belirtilmektedir. Ancak bu doğrudan soğukla alakalı olmayıp nemden dolayı eklemlerde bulunan kayganlaştırıcı sıvının dağılım değişmesiyle alakalı bir durumdur.
Romatizma Nasıl Tedavi Edilir?
Romatizma nasıl geçer, nasıl tedavi edilir? Romatizmanın türü, tipi ve hangi bölgede olduğuna bağlı olarak ilgili uzman doktorların yapacağı muayeneye ve ardından koyacakları tanıya göre ilaç tedavisi uygulanmaktadır. Temel tedavi ilaçları ve yardımcı grubuna göre analiz edilir.
Öncelikle ağrının etkileri azaltılmaya çalışılır ve eklemlerin sağlıklı forma geri dönmesi için tedavi uygulanır. Genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon dahilinde egzersizlerin uygulandığı görülmektedir.
Romatizma hastaları yoğun şekilde fizik tedavi programları aldıklarında daha hızlı etki görüp daha rahat bir hayat sürerler. Hedef olarak kas ağrıları ve spazmın çözümlenmesi için ilaçlar uygulanır.
Romatizma Kimlerde Görülür?
Romatizmal hastalıklar için belirli bir yaş kesiminden bahsedilemez. Zira küçük yaştaki çocuklarda bile olabilir. Hatta bebeklerde iltihaplı romatizma görülebilir. Omurga romatizmaları ve eklem romatizmaları farklı gruplarda gözlemlenmiştir.
Özellikle eklemlerdeki olan hastalıklar genç yaştaki erkek hastalarda daha yoğun görülebilmektedir. Kilolu insanlar veya yaşa bağlı olarak eklemlerin yoğun yük taşımasından dolayı zamanla dizlerde romatizma, kalça ve ayak bileklerinde ağrı sızı şeklinde ortaya çıkan romatizmalar görülebilmektedir.
Romatizma hastalığı olan bir kişinin hamile olmasında genellikle sakınca görülmez veya hamilelerde de romatizmal hastalıkların görülmesi normal olarak kabul edilir.
Hamilelikte görülen romatizmanın herhangi bir bulaşıcı hastalık riski yoktur. Anne adayında romatizma olması bebekte de %100 romatizmal hastalıklar olacağı anlamına gelmez. Belki kandaki çeşitli etkilerden dolayı bebeğin ilk doğduğu zamanlar farklı sorunlar görülebilir. Ancak bunlar kalıcı değildir ve kısa süre içerisinde geçer.
Romatizma tedavi etmek için pek çok alternatif yöntem kullanılabilir. Bitkiler, şifalı yiyeceklerden yararlanan insanlar, gıda takviyeleri, kireçlenme karşıtı mineraller, suplement gibi çeşitli takviyeler alan pek çok insan bulunmaktadır.
Termal şifa bulma yöntemleri de yine yoğun olarak değerlendiriliyor. Şuna dikkat edilmelidir ki, iltihaplı romatizmaya, kaplıcalar veya termal tedavi yöntemleri çok iyi gelmemektedir.
Ancak kireçlenme için özellikle doğal kaynak sularıyla romatizma tedavisi yapıldığı bilinmektedir. Özellikle Türkiye’de Haymana, kaplıcalarıyla ünlü ve dünyanın en nitelikli ikinci sıradaki suyu olarak değerlendirilmektedir. Türkiye’den ve dünyadan çok sayıda hastanın şifa bulduğu ve özellikle romatizma hastalıklarında tercih ettiği bölgelerden biridir.
Tüm termal kaplıca tedavi programlarının ancak doktora danışarak uygulanması gerekir. Etkili sonuçlar için hamam ve kaplıca programları en az 21 günlük sabah- akşam tedavi şeklinde uygulanır. İlaçların ihmal edilmemesi ve egzersiz programlarının mutlaka uygulanması önem taşır. Belirtileri görüldüğünde mutlaka teşhis ve tanı için muayene olunmalıdır.
Yorum Yapılmamış