Obezite Nedir Obezitenin Zararları Nelerdir Kısaca | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Obezite Nedir Obezitenin Zararları Nelerdir Kısaca

Obezite nedir obezitenin zararları nelerdir kısaca ifade etmek gerekirse yaşam standartlarının düşmesi en başta olmak üzere birçok değişik zararı olduğundan bundan kaçınmak şarttır.

Aşırı derecede kilo alımına obezite adı verilir ve günümüzün en önemli hastalıklarından birisidir. Yağlı yemek tüketimi bunun temel nedenleri arasında bulunur. Bu yazımızda obezitenin insan sağlığı açısından nasıl zararlara yol açtığını tüm detayları ile öğrenebilirsiniz.

Obezite Nedir?

İnsan vücudunda aşırı derecede yağ birikimine obezite adı verilir. Vücut kitle indeksinin 30 kg’dan fazla olması bu hastalığın varlığını net olarak ispatlar. Farklı birçok nedeni vardır. Bunların başında kalıtım öne çıkar. Yani aileden gelen bir sorun olabilir. Bu da ilgili riskin daha yüksek olması demektir.

Aşırı derecede kilo almak ve yedikleri ile içtiklerine hiçbir şekilde dikkat etmemek daha farklı bir neden olarak karşımıza çıkar. Aynı zamanda hareketsiz bir yaşam, birtakım kullanılan ilaçlar, hormon anlamında bozukluklar da bunun gerekçelerinin arasında karşımıza çıkarken mutlaka belli tedavi yöntemlerinin kullanılması veya buna gerek kalmadan diyet ile problemi çözebilirsiniz.

Obezite Solunum Sorunlarına Neden Olur mu?

Obezite nedir obezitenin zararları nelerdir kısaca ifade edilirken tabi ki solunum sorunlarının öne çıktığını görmekteyiz. Aşırı derecede kilolu olan bir insanın sahip olduğu akciğerler üzerinde baskı vardır. Bu baskıdan ötürü solunum yolları daha dar bir hale gelir. Havanın akışı engelleneceğinden ilgili problemler kısa bir süre içinde ortaya çıkar.

Bu anlamda en çok görülen sağlık sorunları ise şöyledir;

  • KOAH olarak bilinen hastalığın farklı nedenleri her zaman olsa bile bunların arasında aşırı derecede kilolu olmak ilk sıralarda yer alır. KOAH akciğer hastalığıdır. Gerekli tedavinin yapılmaması durumunda ise ölümle sonuçlanır.
  • Tabi ki daha farklı bir problem olarak hemen uyku apnesinden bahsetmek gerekiyor. Obez olan kişiler uyku esnasında belli bir zaman dilimi ile kısıtlı olacak solunum kesintisi ile karşı karşıya kalırlar. Bu durum solunumun yavaşlaması şeklinde de olur. Bundan ötürü tedavi yöntemlerinden önce kilo vermek mühimdir.
  • Hırıltı da obez olan insanlarda çok sık şekilde görülür. Nedeni ise kilodan ötürü yağın yapmış olduğu baskıdır. Bu insanların nefes alması ve vermesi sırasında hırıltılı bir ses çıkarması çok yaygındır.
  • En fazla görülen ve yaşam kalitesini düşüren sorunların arasında ise nefes darlığı gelir. Bu durum günlük basit aktivitelerin bile olumsuz şekilde etkilenmesi demektir.

Obezite sonrasında akciğerlerin daralması, etrafında yağların oluşmasından ötürü ortaya çıkan sorunlar insan yaşantısını oldukça olumsuz şekilde etkiler.

Obezite Psikolojik Problemleri Tetikler mi?

Obezite nedir obezitenin zararları nelerdir kısaca belirtmek gerekirse psikolojik sorunları da unutmamak gerekiyor. Çünkü obez olan bir insanın depresyona girme oranı normal şahıslara göre çok daha yüksektir. Kilo verme motivasyonu düşüktür. Bu da daha çok kilo demektir.

Elbette böyle özelliklere sahip olan bir insanın benlik saygısı da çok düşük olacaktır. Obez olanlar, kendilerine dair olumsuz yani negatif düşüncelere sahiptirler. Vücutlarını ve görünümlerini beğenmezler. Aynı zamanda bu durum izolasyon olarak bilinen kişinin kendisini toplumdan soyutlamasına neden olduğundan depresyon durumu beraberinde ortaya çıkar.

Yeme bozuklukları oldukça yaygındır. Buna göre bir insanın obez olması elbette yemek yeme ve içecek tüketme hususunda düzensiz bir yaşam anlamına gelir. Gerek kaygı gerekse de stres işte bunun ardından görülen önemli sorunlar olduğu için bir an önce kilo vermek gerekiyor.

Bazı kişilerde ise intihar eğitimi ortaya çıkabilir. Depresyon ve sorunların sonrasında ortaya çıkan kendine olan güvenin sarsılması işte bunun en bilinen nedenleri arasında yer alır. Bunun gibi gerekçelerden ötürü her zaman profesyonel bir destek alınmak zorundadır. Sosyal yardımlar da göz ardı edilmemelidir.

Obezite Kanser Riskini Artırır mı?

Obezite nedir obezitenin zararları nelerdir kısaca ifade edilirken bu sorunun ortaya çıkarabileceği daha büyük bir problem daha vardır. Bu da çağımızın hastalığı olan kanserdir. Tabi ki bunun hangi nedenlerden ötürü söz konusu olabileceğini iyi şekilde bilmek gerekiyor.

Hormonal değişiklikler ilk sırada bulunur. Çünkü çok fazla kilo alınmasının ardından insan vücudunun ve sisteminin en önemli parçalarından birisi olarak tanımlanmış hormonlar daha dengesiz şekilde çalışmaya başlarlar. Yağ hücreleri burada ana role sahiptir. Bunun üzerinden hormonların üretimi artar. İnsülin ve östrojen bunun en iyi örnekleridir. Daha sonra ise kanser hücrelerinin oluşması görülebilir. Genellikle rahim ve meme kanserleri burada öne çıkan türleridir.

Büyüme faktörleri ve serum insülin detayını da çok iyi bir şekilde bilmek gerekiyor. Çok aşırı derecede kilo almış olan kişilerin çok büyük bir kısmında insülin yüksek serum formatında olmasından ötürü büyüme faktörlerinin de sürece dahil olması kanser riskini yukarıya çaker. İlgili parametrelerin neden olduğu kanser hücrelerinin gelişmesi ve büyümesi tabi ki mevcut sorunu tetikler.

Düşük dereceli olarak tıp bilimi içinde ifade edilmiş olan bazı enflamasyonların genellikle çok büyük kilo sorunu olan obez insanlarda daha çok yaşandığı kanıtlanmıştır. İşte bunun sonrasında mevcut durumun kronik bir hale gelmesinin ardından belli bir süre sonra kanserin gelişmesi yüksek bir ihtimaldir.

Obezitenin Neden Olduğu Diğer Zararlar Nelerdir?

Obezite nedir obezitenin zararları nelerdir kısaca söylenmesi gereken bir konu olmakla beraber yukarıda ifade ettiklerimizin haricinde de birtakım sorunların bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Kalp ve damar hastalıkları bunların arasında öne çıkarken tabi ki temel neden aşırı derecede yağdır. İşte bunun damar içinde birikmesinden ötürü kan dolaşımı daha sağlıksız bir hale gelir. Bu da farklı kalp sorunları demektir. En sık görülen örneği ise kalp krizidir.

Genel yaşam süresi kısadır. Çok şişman olduğu halde daha fazla ya da diğer insanlara göre daha uzun yaşayan kişi sayısı neredeyse yoktur. Kısırlık riski ise özellikle obez olan kadınlarda sık görülebilir. Buna tıp dilinde infertilite adı verilir. Tedavisi olsa bile çok zordur.

Sindirim sorunlarının ortaya çıkması kişinin yaşam kalitesini aşağıya çeken bir durumdur. Karaciğerler bu durumdan en çok etkilenen organların arasında bulunur. Yağ sonrasında işlevsellik kaybolabilir. Tüm bunlardan farklı olarak eklem ve kemik, diyabet problemlerinin de obezite sonrasında yaşanabileceğini belirtmek gerekiyor. Bundan dolayı kişinin bir an önce kilo vermesi onun sağlığı açısından mühimdir.

Obeziteye Karşı Nasıl Önlemler Alınmalıdır?

Obezite nedir obezitenin zararları nelerdir kısaca anlattıktan sonra elbette buna karşı alınması gereken önlemlerden bahsetmek gerekiyor. Sağlıklı ve insan vücudunun ihtiyaçlarını karşılayacak besin değerlerinin yer aldığı bir diyet bunların başında gelir. Buna göre yağın azaltılması, tam tahılların tercih edilmesi, sebze ve meyveye ağırlık verilmesi mühimdir.

Egzersiz, ilgili sorunun aşılması noktasında en çok kullanılan yöntemlerin arasında bulunur. Haftalık en az 150 dakika egzersiz yeterlidir. Bunun yanı sıra yüksek derecede 75 dakika boyunca haftada spor yapmak obezite karşısında size farklı birçok avantajı sağlamış olacaktır. Genellikle en son olarak dikkat edilmesi gereken şey ise fazla kalori içeren besinlerden uzak durmaktır.

İlginizi Çekebilir;

Müslümanlıkta Kaç Peygamber Vardır?

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver