İçindekiler
Geğirme nasıl geçer, neden oluşur? Bazı insanların mide ve hazım sistemi gayet iyi çalıştığı için hayatı boyunca neredeyse hiç denecek kadar az geğirdikleri bilinmektedir. Ancak bazı insanlar, yoğun şekilde geğirebilir.
Bebeklerde dahi görülebilen geğirme, aslında mide ve yemek borusunda kalmış hava kabarcıklarının ağız yoluyla çıkmasıdır. Beslenme esnasında hava yutmak, iki farklı unsurla vücudumuzda ya ağız yoluyla geğirme ya da dışkılama ile gaz yapma yönteminde. Peki yoğun gaz kaynaklı geğirme nasıl geçer?
Geğirmenin Etkileri Nasıl Azaltılır?
Geğirme nasıl geçer, geğirmenin etkileri nasıl azaltılır? Geğirme, genellikle çok hızlı beslenen insanlar ya da hızlı içecek tüketen insanlarda görülmektedir. Dolayısıyla yemekleri yavaş yavaş sindirmek, fazla geğirme oluşmaması adına önemlidir.
Esasen burada konu olan yemeği yerken ki hız ve ritim değildir, yutulan havadır. Özellikle içecekleri kesintisiz içerken yani kafaya dikme yöntemiyle içerken bir taraftan burundan nefes verebilmek, o havanın daha az alınmasını sağlayabilir.
Burun yapısında bozukluk, rahat nefes alamamayı etkiler. Doğru nefes tekniklerini uygulamayan kişilerde yemek yerken aldıkları fazla havayı yutmalarından dolayı görülür. Geğirmenin çok yoğun olmaması ve etkilerinin azaltılması için uygulanabilecek bazı yöntemler var;
- Karbondioksit gazı içeriğinin yüksek olduğu asitli içecekler ve bira gibi bazı alkollü içecekleri fazla tüketmemek önemlidir.
- Sakız çiğnemek ve şeker yemek, yutulan havanın oranını ve dolayısıyla geğirmeyi arttırır.
- Sigara içen kişiler, doğrudan hava yuttukları için onlarda geğirme yoğun görülebilir.
- Aşırı hareketsizlik ve özellikle yemeklerden sonra hareket etmemek, uzun süreli oturmak, midedeki havanın atılmasını engeller.
Böylelikle daha fazla gaz birikmesi ve geğirme oluşur. Mide hastalıkları olanlar mide sorunları, ekşime, yanma, reflü gibi problemlerde de görülebilir. Kullanılan bazı ilaçlar, diyet ve beslenme programlarında gazı yüksek olan içeceklerin tüketilmesi gibi bazı etkilere bağlı olarak daha sık görülebilir.
Genellikle hareket etmek, hızlı bir şekilde bunların atılmasını sağlar. Tıpkı bebeklerde emzirme sonrası gazın çıkartılması gibi insanlarda da 5-10 dakikalık yürüyüşlerle bu etkilerden kurtulunabilir.
Geğirmenin Nedenleri Nelerdir?
Geğirme nasıl geçer, nedenleri nelerdir? Geğirme esasen zararlı bir şey değildir. Mide veya sindirim sisteminde bulunan hava kabarcıklarının bir şekilde atılması ve sindirimin sorunsuz şekilde işletilmesinin sağlanması için vücudun bir yöntemidir. Sindirim sisteminin üst kısmı, alınan bu havayı dışarı atar. Midede olanlar, doğrudan ince ve kalın bağırsaklar aracılığıyla dışkı yöntemiyle atılmak üzere gaz oluşumuna neden olur.
Aerofaji olarak bilinen durum ise herhangi bir beslenme esnasında olmadan, sadece kişinin doğrudan hava yutmasına denir. Sigara tüketimi ya da içecek tüketimi olmadan kişinin konuşurken ya da gündelik hayatına devam ederken fazla havayı yutması, karında şişliğe ya da yemek borusunda gaz birikmesine neden olabiliyor.
Pek çok insan farkında olmadan gün boyu yutkunabilmektedir. Bundan bağımsız olarak reflüde yutkunma, neden olan hastalıkların başında geliyor. Kişi yutkundukça elbette yemek borusunda havanın birikmesine daha çok neden oluşturabiliyor.
Geğirme Nasıl Geçer?
Geğirme nasıl geçer, yutulan hava nasıl çıkarılır? Hava yemek borusunda ise henüz mideye inmemiş ise üst solunum sistemi destek verir ve bu sayede ağız yoluyla atılır. Ancak mideye ulaşmış hava ise ya da yiyeceklerin parçalanması ile ortaya çıkan hava ise anüsle atılır.
Gaz oluşumunu arttıran durumlardan bazıları şöyle sıralanabilir;
- Sindirim sistemindeki yararlı bakterilerin azalması,
- Hazım ve sindirim problemleri, kabızlık,
- Artık yiyeceklerden dolayı kolonda oluşan mayalanma,
- Çölyak hastalığı,
- Laktoz ve fruktoz intoleransı,
Sindirim sistemi öğelerinde daha fazla gaz birikmesine ve çoğu zaman gaz sancılarının spazm oluşmasına neden olabilir. Ancak fazla gazın oluşmasını engelleyebilecek bazı durumlar vardır. Örneğin karbonhidratlar aşırı derecede gaz oluşumuna neden olur.
Özellikle kuru fasulye ve nohut tüketildiği zaman bu gaz, mide içerisinde sindirilir. Örneğin beyaz lahana tüketmek, aşırı şekilde gaz oluşmasına sebebiyet verir. En çok gaz biriktiren yiyecekler arasında mercimek, soğan, mantar, bira ve bazı meyvelerden bahsedilebilir. Yine karnabahar çok gazlı besinler arasında değerlendirilir.
Bazı yiyeceklerde bulunan sorbitol ve ksilitol gibi maddeler, daha fazla gaz birikmesine ve oluşmasına sebebiyet verir.
Sağlıklı ve dengeli beslenmek, hazım sorunlarının olmaması ve sindirimin daha fonksiyonel yapılmasını sağlar. Özellikle bazı ekşi meyveleri yerken reaksiyon olarak yutkunmak aynı anda havayı yutmaya neden olur. Dolayısıyla portakal ve mandalina gibi bazı asitli yiyecekler de midede gaz birikmesine sebebiyet verir.
Lif bakımından zengin gıdaları tüketmek her zaman sindirimin daha aktif yapılmasını destekler.
Geğirme Şişkinliği Nedir?
Geğirme nasıl geçer, şişkinlik nasıl geçirilir? Beslenme yöntemleriyle fazla yutulan gaz, genellikle şişkinlik olarak kendini gösterir. Adeta midede bir balon şişirmiş gibi hava hissedilir ve bu da şişkinliğe sebep olur. Maden suyu, asitli içecekler, yulaf gibi yiyecekler genellikle karın içerisinde büyük bir şişkinlik oluşturur ve geğirme etkisi gösterir.
Bağırsakta bulunan gazlar genellikle çok fazla şişkinliğe sebep olmasa da mide ve bağırsak sisteminin yapısal farklılıktan dolayı etkileri farklıdır. Mide içerisinde bulunan şişkinlik olarak görülür fakat bağırsakların tasarımından ve daha ince tüpler aracılığıyla geçmesinden dolayı çok fazla rahatsız etmez. Sadece ishal gibi durumlarda hava boşluklarından geçerken ses ve sancılar fark edilebilir.
İlk etapta gazı çıkartmak yani geğirmek, çoğu zaman midenin ve bağırsakların daha sağlıklı kalmasını sağlayabilir. Ancak bu pek çok kişide alışkanlığa dönüşebiliyor. Özellikle çocuklar ve ergenlik çağında, çoğu zaman eğlence olabiliyor. Her yemekten sonra geğirmek zaman içerisinde saniye başına hava yutarak çıkartma yöntemiyle etkileyebiliyor. Bu tür durumlarda gaz oluşumu tamamen önlenemiyor.
Şişkinliğin azaltılması için asitli gıda- içeceklerin daha az tüketilmesi önem taşıyor. Fazla sakız çiğnemek yemeklerden sonra hareket etmek yine bu şişkinliğin ve sancılarının azaltılması konusunda etkili olacaktır. Özellikle kuru fasulye yenildiği zaman spazma dahi neden olabiliyor. Dolayısıyla beslenme programlarında nelerin tüketildiğine dikkat etmek gerekir.
Gaz Sancısı Zararlı mı?
Geğirme nasıl geçer, gaz sancıları zararlı mıdır? Geğirme yoluyla atılmayan hava çoğu zaman gaz birikmesine neden olabilir. Özellikle yoğun şekilde hava alınması spazma neden olabiliyor.
Ancak bazı hastalıklara bağlı olarak gaz görülebilmektedir. Mide ve sindirim sisteminde sorunlar olanlar da gaz birikimi genellikle kolon ve bağırsak sisteminde oluşabiliyor. Zararlı durumdaki genellikle ishal ile kendini fark ettirebilir. Karın ağrıları yoğun ve şiddetli şekilde olabilir ve kronikleşebilir. Yine uzun süre geçmeyen kabızlıkta çeşitli hastalıklarının göstergesi olabilir.
Renk ve performanstaki farklılıklar, kanlı dışkı, aşırı ve hızlı kilo kaybetme gibi durumlar görüldüğü zaman mutlaka doktora başvuruda bulunmalıdır. Bu sindirim ve hazım problemleri veya boşaltım sistemiyle alakalı ciddi bir hastalık olabilir.
Geğirmeyi Ne Rahatlatıyor?
Mide yapısı ve sindirim işlevlerinden dolayı sıkı şekilde geniren kişilerin yapabileceği bazı küçük teknikler vardır. Örneğin limon mideyi rahatlattığı için özellikle yemek öğünlerinden sonra su bardağının içine limon sıkarak içmek bu etkiyi arttırır.
Biriken gazın daha kolay atılması için ve midenin rahatlatılması için limonlu su pek çok kişi tarafından öneriliyor.
Yorum Yapılmamış