İçindekiler
Bilinen adı “Tebbet” olan Lehep suresinin anlamı peygamber efendimizin amcası olan Ebu Lehep ve onun karısının davranışları ve onların peygamberimize karşı olan kötü tavırlarını anlatmaktadır. Amcası ve eşi çok zengindir ancak peygamber efendimize olan tutumları sonucunda güç ve servetlerine güvenenlerin acı sonunun nasıl olacağından bahsedilmiştir.
Mekke dönemindeyken Fatiha suresinden sonra indirilmiştir. Tebbet’in kelime anlamı “ellerin kurusun” olup surenin ilk kelimesi aynı zamanda suresinin adı olmuştur. Peygamber efendimize “akrabalarını uyar” ayeti gelmiş, peygamber efendimiz de ahaliyi topladıktan sonra “ size şu dağın arkasında bir süvari birliği var desem inanır mısınız?” diye sorar. Kureyş mensupları da “ senin hangi yalanını biliyoruz ki , inanırız” şeklinde cevaplar vermiştir. Aralarında bulunan amcası Ebu Lehep ise “bunun için mi bizi çağırdın, kahrolası!” dedikten sonra uzaklaşmıştır. Yaşanan bu olaydan sonra amcasının kullandığı “tebb” kelimesi ile başlayan Lehep suresi indirilmiştir.
Leheb Arapça Ne Demek?
Lehep suresi, yaşanan bir hadise sonrası peygamber efendimizin amcası olan Ebu Leheb’in söylediği sözleri ve tavırları eleştirir. Kur’an-ı Kerim’de peygamberler hariç adı geçen nadir kişiler arasında Ebu Lehep bulunur. Öfkelendiğinde ve sinirlendiğinde yanakları ateş gibi kızardığı için babası ona Ebu Lehep yani ateşin babası lakabını vermiştir. Lehep suresinin anlamı da amcasının ve eşinin kötü tavırlarını, onların zenginliklerine güvendikleri için acı sona yaklaştıklarını içerir.
Tebbet Suresinin Diğer İsmi Nedir?
Tebbet ismi sadece Türkçe’ de kullanılır. Sureye verilen diğer isimler Mesed ve Lehep’tir. Lehep adını da peygamber efendimizin amcası olan Ebu Lekep’ten almaktadır. Lehep suresinin anlamı ilk ayetinde geçen “ellerin kurusun” manasından gelir. Fatiha suresinden sonra Mekke döneminde indirilmiştir.
Ebû Leheb Neden Lanetlendi?
Arap geleneklerini çiğnemiş ve İslam’a karşı kötü sözler küfürler sarfetmiştir. Ebu Lehep’in lanetlenmesi Tebbet suresinin indirilmesi ile olmuştur. Müslümanlığa davetin ilk zamanlarında Mekke’de yeğeni Hz. Muhammed’e yardım etmek yerine ona kötü davranmış ve eziyet etmeye başlamıştır. Bunun üzerine Allah Lehep suresini indirmiştir ve onun bu davranışlarının sonucunda hazin bir son ile cezalandırılacağından bahsedilmiştir.
Yorum Yapılmamış