Hucurat Suresinin Okunuşu Nedir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Hucurat Suresinin Okunuşu Nedir?

Kuran’da 18 ayetten oluşan Hucurat suresinin okunuşu peygamber efendimize karşı Temimoğulları ailesinden bazı fertlerin Medine’ye gelip kaba ve saygısız tavırlar göstermesini anlatmaktadır. Hucurat suresinde ele alınan konular kardeşliğe zarar veren davranışlarda bulunmak, insanlık onurunu zedeleyen ihlallerin anlatıldığı görülür. Karalama, lakap takma ve aşağılama Kur’an-ı Kerim’de yasaklanmış olan kötü davranışlar arasında yer alır.

Hucurat Suresi Kaç Sayfa Okunuşu?

Toplam 18 ayet olarak indirilmiş olan Hucurat suresi adını 4.ayette yer alan Hucurat yani “odalar” kelimesinden almıştır. İnanışa göre Medine’nin son dönemlerinde ve Fetih suresinden sonra indirilmiştir. Hucurat suresinin okunuşu ve anlamına göre peygamberimize karşı bir ailenin Medine’ye gelip kaba davranışlar sergilemesi ve bunun asla kabul edilemez bir davranış olması anlatılır. Kuran’da insanın insana karşı olan davranışlarında aşağılama, iftira etme, karalama, onur zedeleyici davranış sergileme gibi kötü davranışlar açıkça yasaklanmıştır. Hucurat suresi de bu davranışların yanlış olduğunu ve özellikle peygamberimize karşı yapılmasının kabul edilemez olduğunu anlatır.

Hucurat Suresi Hangi Duadır?

Kur’an-ı Kerim’de 49. sure Hucurat’ tır. Kelime anlamını “odalar” anlamındaki Hucurat kelimesinin geçtiği 4.ayetinden almaktadır. Medine’de yaşanan son dönemlerde hatta Fetih suresinden daha sonra indirilmiş olduğu inancı bulunur. Medine’ye gelmiş olan Temimoğulları ailesine mensup bazı kişilerin peygamberimize kaba ve ters davranışlarda bulunduğundan bahsedilir. Suresinin temeli Allah’a ve onun resulüne riayet edilmesi gerekli olan edep ve davranışlara değinilmiştir.

Hucurat Suresinin 11 ve 12 Ayetlerinde Bize Hangi Mesajlar Verilmektedir?

İnsanların ve toplumların birbirleri ile alay etmemesini, birbirlerini ayıplamamasını anlatır. İncitici ve alay edici lakaplar takılmaması gerektiğini bildirir. Hucurat suresinin okunuşu genel anlamda insanların Kuran’da yasak olarak geçen iftira, alay, kötü lakap takma gibi davranışları yapmaması gerektiğini vurgular. Surede peygamberimize karşı kaba davranışlarda bulunan bir aile anlatılır. Allah’a ve onun resulüne hatta onun göndermiş olduğu Kuran’a karşı asla kaba ve kötü davranış, kötü söz gibi edep dışı davranışlarda bulunulamaz. O’nun göndermiş olduğu peygamber ve kutsal kitap müminlerin yol göstericisi olduğundan bunlara karşı saygılı olmak ve riayet etmek çok mühimdir.

Hucurat Suresi Ne Anlatır?

Hucurat suresi, Müslümanın sosyal hayatındaki davranışlarının nasıl olması gerektiğine dair bilgiler aktarmaktadır. Peygamberimizin yaşadığı odalardan dolayı bu adı aldığı belirtilir. Genel olarak sahabenin uyması gereken görgü kurallarından ve Hz. Muhammed’ e davranışlarından söz eder. Kısacası Müslümanlara yaşayışlarında uyacakları kuralları açıklamaktadır.

Birbiriyle alay etme gibi davranışlardan uzak durulmasını öğütler. İlişkilerde adalet, sevgi, saygı, kardeşlik, tevazudan yana olmaları önerilir. Hoşgörülü, sabırlı, affedici şekilde hareket etmeleri iletilir. Fitne, kibir, gıybet, zan benzeri kötülüklerden uzak durmaları öğütlenir. Kur’an- ı Kerim önderliğinde daha huzurlu yaşamanın formülünü anlatmaktadır. Anlatılanlara uymamak Allah’ın emirlerine karşı gelmek olduğundan günahtır.

Hucurat Suresi Ne İçin Okunur?

Çevredeki insanlara karşı davranış şekillerini yani toplum kurallarını düzenlemektedir. Sosyal sağlığı korumasının yanında insanların fiziki sağlıklarını da korumaktadır. Sure her zaman okunabilir, herhangi bir kaynakta şu vakitte okunmaz şeklinde bilgi bulunmaz. Okunması, kişiye birçok fayda sağlar. Hastaların sürelik okumaları önerilmektedir. Şifa bulmak için okunduğunda 7 gün, günlük 7 defa okunur. Hamileler bebeklerini koruma amacıyla okuyabilir.

Dertlerden, sıkıntıdan kurtulma refaha çıkma için okunmaktadır. Sureyi okuyan kimsenin, bedeniyle ibadet yapmış gibi sevaba ulaşacağı bildirilir. Samimiyet ve iyi niyetle sadece Allah’ a inanarak okunduğunda çaresiz dertlere derman olduğu peygamberimizin hadislerinden anlaşılmaktadır. Manevi rahatlık ve huzurlu yaşam sağlamaktadır. Allah’ın izni ile maddi tüm rahatsızlıklardan kurtulmayı sağlamaktadır.

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver