İçindekiler
İslamiyet döneminde okuma yazma herkes tarafından bilinen ve öğrenilebilecek bir husus olarak kabul edilmiyordu. Okuma yazma bilen kişiler toplum tarafından alim olarak sınıflandırılıyordu. Bu dönem İslamiyet’in peygamberi Hz. Muhammed’in okuma yazma bilip bilmediğine dair bir takım söylentiler bulunmakta ancak genel itibari ile Kur’an ayetlerinde yer alan ifadeler Hz Muhammed Okuma Yazma Biliyor Muydu sorusuna cevap olarak gösterilmektedir.
Hz Muhammed Okuma Yazma Nasıl Öğrendi?
İslamiyet’i vahiy alan peygamber Hz. Muhammed okuma bilmiyordu ancak güçlü bir hafızası vardı ve Kur’an ayetlerinin Allah tarafından kendisine vahiy edildiği sırada ezberinde tutup sonra tekrar okuyabiliyordu. Hz Muhammed Okuma Yazma Biliyor Muydu?
Kur’an’ın ilk ayeti olan “oku” emrine okuma bilmediğini söyleyen peygambere Allah lütfetmiş ve ondan tekrar okumasını emretmiştir. Bu sayede peygamber Allah’ın ağzından kelamları işitmiş ve müminlere ezberinde tutarak tekrar okuma kabiliyetine erişmiştir.
Hz. Muhammed Okuma Yazma ile İlgili Düşünceleri
Hz. Muhammed’in sözlerinden ve eylemlerinden olan hadisler, Müslüman kişilere her konuda olduğu gibi okuma-yazma konusundaki görüşlerine de ışık tutmaktadır. Bir hadis-i şerifte, ilim öğrenmenin erkek kadın herkesin hakkı olduğunu söylediği rivayet edilmekte ve İslam’da eğitim, okuryazarlık önemini vurgulayan, Müslümanları bilgi ve öğrenim peşinde koşmaya teşvik eder niteliktedir.
Hz. Muhammed okuma yazma biliyor muydu; Hz. Muhammed (s.a.v.)’in okuma yazma bilip bilmediği konusu alimler arasında tartışma konusu olmuştur. Bazıları okuma yazma bilmediğini iddia ederken, diğerleri okuma yazma bilmediğine inanıyor. Kur’an’ın ilk ayeti olan “oku” buyruğuna ben okuma yazma bilmem yanıtı veren peygamber hadislerinden yola çıkarak alimlerin çoğu, Hz. Muhammed’in okuma yazma bilmediğine inanmaktadır.
Hz Muhammed Okuma Yazma Biliyor Muydu; Hz. Muhammed’in Eğitim ile Alakalı Hadisleri
Bir hadis-i şerifte, Hz. Muhammed’in alim insan tarafından yazılan mürekkebin, şehit kanından kutsal olduğunu vurgulaması; İslam dininde bilgi ve aktarıma ne denli önem verildiğini meydana koyan unsurlar arasında yer almaktadır.
Peygamber hadisleri ve Kur’an ayetleri bilgi ve eğitim arayışının bir ibadet biçimi olduğunu ve diğer dini bağlılık biçimleri kadar önemli olduğunu öne sürer. Ashabına da çocuklara Kur’an öğretmelerinin yanı sıra eş zamanlı olarak okuma, yazma ve aritmetik öğretmelerini emretti.
Sonuç olarak Hz. Muhammed’in (s.a.v.) okuma yazma bilmediği, ancak kuvvetli bir hafızası ve derin bir Kur’an anlayışına sahip olduğuna inanılmaktadır. Hadisler, İslam’da eğitim ve okuryazarlığın önemini ve bir ibadet şekli olarak bilgi ve öğrenme arayışını vurgulayan okuma yazma ve eğitim hakkındaki görüşleri hakkında fikir vermektedir.
Yorum Yapılmamış