Ayetlerde Geçen Temel Kavramlar Nelerdir? | Allah'ın Bereketi | Allah'ın İsimleri

Ayetlerde Geçen Temel Kavramlar Nelerdir?

Müslümanlığa iman eden kişiler için Kur’an ayetlerini okurken anlamak, kavramak ve özümsemek son derece önemli bir husus olarak nitelendirilmektedir. Buna istinaden Kur’an ayetlerini idrak etmeye yarayacak hususlar arasında ayetlerde geçen temel kavramları öğrenmek ve sonrasında okumak gelmektedir. Ayetlerde geçen temel kavramlar nelerdir?

Kuran Ayetlerinin İlimleri ile İlgili Kavramlar

Müslümanların sıklıkla incelediği Kur’an ayetlerini anlaması bakımından ilmi konularda ayetlerde geçen temel kavramlar nelerdir?

Vahiy; Allah’ın buyurduğu kelamların, yetkilendirdiği melek Cebrail aracılığı ile peygamberlere ve gerekli yerlere ulaştırılması anlamına gelmektedir. Allah’ın kelamının bir kimseye melek Cebrail vasıtası ile paylaşılması olarak bilinmektedir.

Zikir; Allah’ın kullarından kendisini anmayı unutmamaları amacıyla kelam olarak ya da kalben ilahilerle anmak, hatırlamak ve hatırlatmak anlamına gelmektedir.

Nur; Allah’ın saf ve temiz, karanlığın zıttı olandır. Allah’ın isimlerinden biri olduğu da bilinmektedir.

Kelam; Allah tarafından bildirilen söz, buyruk.

Tefsir; bilinmeyen bir konuda açıklık getirmek, aydınlatmak, ortaya çıkarmak, anlaşılması zor olanı anlaşılır kılmak.

Tebliğ; ulaştırılması gereken durumları gerekli yerlere bildirmek, ulaştırılmasını sağlamak, takdim etmek.

Tebdil; herhangi bir konuda fikrini, durumunu konumunu, yorumunu her türlü husus hakkında değiştirme talebinde bulunmak.

Ayet; Kur’an içerisinde dizinde yer alan bir bölme olmanın yanı sıra apaçık işaret anlamına gelmekte ve açıkça ortada gerçekleşen alamet olarak nitelendirilmektedir.

Kuran Ayetlerinde Geçen Genel Dini Kavramlar

Müslümanlık için oldukça önemli bir yere sahip Kur’an ayetlerinde bahsedilen genel dini kavramları anlamak için ayetlerde geçen temel kavramlar nelerdir?

Hakk; Allah için kullanılan bir tabir.

Biat; anlaşma

Ahiret; Allah’ın düzenini sürdürdüğü dünyevi yaşam sonrasında kulların bulunacağı yer.

Hayır- şer

Ruh, cin, melek; ruh, bedeni canlı tutan şeydir, candır. Cin, İslamiyet’te müminleri doğru yoldan çıkartmaya çalışan varlıklar, melek ise Allah’ın buyruğu üzerine fani kulları korumakla görevli varlıklardır.

Peygamber; Allah’ın kelamlarını kullara iletmek ve onlara örnek teşkil etmek üzere görevlendirilmiş günahsız, doğru kişi

Şeytan; insan yaratılmadan önce büyük melek olarak kabul edilen insanın yaratılışı ile Allah’a isyan eden kovulmuş melektir.

Kaza

Kader; Allah’ın kişi daha Dünya’ya gelmeden öncesinde anne rahmindeyken düşünüp tasarladığı, yaşayacağı ömrün uzunluğu, kalitesi, içeriği, kişinin ailesi, yapısı, içerisinde bulunacağı durumu ve hayatının son evresine kadar olacak olan her türlü olayın planlanmasıdır.

Kuran Ayetlerinde İnsan Amelleri ile Alakalı Kavramlar

Helal – haram; Allah tarafından dinen hoş karşılanan ve karşılanmayan gıdalar, yaşam biçimi, davranış ve tutumlar olarak ifade edilmekte, helal hoş karşılananlar haram ise hoş karşılanmayanlar olarak bildirilmektedir.

Fitne; inançtan uzaklaşması esasında çevresindekileri etkilemeye çalışan, akıl çelmeye çalışan kötü niyetli dinsiz.

Fesad; kokuşmuşluk anlamına gelen fiziksel ya da zihinsel duruma dikkat çekmektedir. Bozulma, kokuşma kontrol altından çıkma anlamına gelmektedir.

Şirk; ortak koşmak

Yorum Yapılmamış

Cevap Ver